Moj profil

Najslađa sjećanja na osamdesete

Kao što su glazbeni hitovi osamdesetih ušli u uši i mnoge još danas pjevušimo, tako su se i neki od slastica i deserata postali stalni gosti naših proslava i druženja.

Jednima osamdesete slove kao najbolje godine, drugi ih pamte po manje lijepom, a neki ih simpatiziraju iako su ih samo upoznali kroz glazbu, filmove i obiteljske priče. Kako god bilo, osamdesete su bile, glasne, šarene, vesele i po mnogočemu posebne. Osim jarkih boja, glomaznog nakita i glazbenog pravca, pamtimo ih i po nevjerojatno popularnim zalogajima, koji su se zadržali do danas, već kao dio tradicije. Kroz najpopularnije slatke recepte tog doba, donosimo najslađa sjećanja na osamdesete.

Popularni kolači osamdesetih

Evergreen među kolačima s bananama, koje osamdesetih i nisu baš rasle na svakom drvetu, odnosno polici svake kvartovske trgovine bile su poznate kao mačje oči. Iz kategorije voćnih kolača, tu je nezaobilazno jaje na oko, koji je imenom podsjećao na doručak, ali zapravo je jedan od deserata koji su bili u kategoriji za svaku prigodu. Doživio je i nekoliko varijacija, ali izgledom je ostao vjeran prvotnoj ideji.

Julka šnite

Nije još uvijek jasno tko je osoba zaslužna za ime jednog od čestih kolača koji je prije četrdesetak godina bio obavezan na raznim proslavama. Ali svi pamte okus kolača pod imenom Katarina šnite. Samo jedna od posebnosti ovoga deserta je da se u tren oka može preobratiti u Katarina kocke. Još jedno popularno žensko ime među kolačima bile su Julka šnite, a neke od varijacija imena ovog deserta bile Julka pita, Juliška, Jelena ili Juli.

Uvijek prolaze čupavci, medvjeđe šape i zvjezdice

Kakao šnite

Izgleda da osamdesetih nismo puno komplicirali. Kolač koji se može uklopiti u fazu onih koji su brzo nastajali i još brže nestajali su kolači s oblatnama ili napolitanke. Sjećamo se najpopularnijeg među lijevanim kolačima, jednostavan a pun okusa je kolač kojega smo poznavali kao kakao šnite. Jedan od onih čiji okus uvijek možemo prizvati u sjećanje su dunavski valovi, na kojima smo plovili osamdesetih.

Lambada

Uz ritmove popularne lambade, pristajao je i desert istog imena. Već sam spomen asocira na ispremiješane okuse vanilije i naranče, a uvijek je postojala i dvojba da li se poziv na lambadu odosi na plesni podij ili desert. Rado se sjećamo London štangica, savršeno uklopljenih u stihove i na desertne tanjure. Uvijek, ali uvijek prolazili su čupavci, medvjeđe šape i zvjezdice koji su još i danas ostali dio ponude brojnih svadbenih stolova.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.