Moj profil

Začinsko bilje u teglama..primjena i ljekovitost

Obećala sam da ću napisati članak a već je prošlo dugo vremena skoro godinu dana.. No kako već dugi niz godina uzgajam začinsko bilje na balkonu,..a kako nisam vična pisanju (uvijek se nešt´ žalim da mi nedostaje vremena, pa neznam ljepo pisati itd..) osvrnut ću se na onu stranu koja je meni zanimljiva, a to je primjena u kuhinji i ljekovitost začina.

O uzgoju i iskustvima  su skoro sve već tako ljepo napisale u članku  Milicza u svom prekrasnom članku  Začini s mojeg balkonakao i mauela 22 u članku Uzgoj začinskog i povrtnog bilja na balkonu.  Osvrnule su se na  mnoge zanimljivosti, pa ću nastojati ne ponavljati se..Nešto je iz mog iskustva  a ponešto se služim i svojim knjižicama o ljekovitu bilju, začinima i njihovoj primjeni.. Prije sam uzgajala cvijeće, pelargonije, ruže, imala i čemprese,i onda  igrom slučaja sam prešla na uzgoj začinskog bilja,  a počela sam sa peršinom kad sam kupila prije nekih 15-atak godina i korjen zasadila u teglu duguljastu. Uhvatilo se lišće.. a bilo ga je ljepo imati svježe a i za dekoraciju.. Odmah sam otišla kupiti bosiljak, pa mentu,mažuran origano i tako se povečavala moja zbirka na lođi.

Mali tekst koji opisuje sliku

Prošle godine sam  prvi put zasijala krastavac, mini rajčice. kojemu je ipak bolje u vrtu, ..čili papričice, bosiljak , vlasac..sve iz sjemena.

Mali tekst koji opisuje sliku

 Bilo je mnogo sadnica, pa sam ih preselila u vrt jedan dio u Zagorje, a ponešto u Josipdol (naravno u vrtu je mnogo bolje uspjevalo jer je  veći prostor). No ove male začinske biljkicee su meni dobro uspjevale i na balkonu.. Još uvijek ih uzgajam, ali ove godine ne; krastavaci, mini rajčice..Ipak sam ja dijete sa sela i znam da su biljke začinske mnogo bolje  u vrtu nego na balkonu. No mene veseli kad spremam  ribu, pa imam ružmarin, peršin svjež ili mentu, vlasac  bosiljak mmm za šalšu..

Začinske biljke..na lođi,

Mali tekst koji opisuje sliku
Mali tekst koji opisuje sliku

a  najčešće ih koristim u kuhinji, dobro podnose uzgoj u posudama za cvijeće, kao i sunce   na istočnoj  strani, pa i većinu njih  imam na prozorskoj dasci

Mali tekst koji opisuje sliku

..No ljeti kad su vrućine  (borim se sa suncem jakim..   ) vodim brigu da imaju dovoljno, ali ne i previše vlage..borim se ali i u vrtu smo zaljevali ujutro rano ili navečer kasno, jer po ljetnim žegama i na to se treba paziti..Nije baš lako uzgojiti ..jer svaka biljka ima  svoje zahtjeve i uzgoj začinskih biljki  trebaju drugu zemlju ne kao sobne biljke..Za početak je najednostavnije svaku biljku zasebo zasaditi pojedinačno, pa je i po izgledu biljke moguće zaključiti da li su zadovoljene njene potrebe.. Timjan, ružmarin i kadulja uskih listića zahtjevaju pjeskovitu zemlju, dosta svijetla i mnogo topline, ali ne suviše vode.. Matičnjak, metvica s velikim sočnim lišćem bolje uspjevaju na sjenovitom mjestu  u zemlji bogatoj humusom koja duže vremena zadržava vlagu. Bitna je i dobra odvodnja, jer ako nema dobrog odvoda u teglama može nastati da truli korijenje..i na prozoru ima začinskog bilja

Mali tekst koji opisuje sliku

 Teško je ove biljke uzgajati u zatvorenom, jer im na ograničenom prostoru nedostaje dovoljno svijetla i kisika. To vrijedi za bosiljak, kopar korijandar, dragoljub, čubar, mažuran. Začini i začinsko bilje imaju ipak najsnažniju aromu ako ih upotrijebimo tek svježe ubrane..iako npr. kadulja s mora je mnogo drukčijeg mirisa nego ova moja s balkona ali za Recept šnicli Saltimbocca alla Romana  by coolinarika je dovoljan po  jedan listić za svaku šniclu.. Zašto ih uzgajam već dugi niz godina??..Zato jer me veseli, a i imam pri ruci uvijek peršin, celer, ružmarin, bosiljak, mentu, vlasac, kadulju, bosiljak imam više vrsta .. 

Prezimljavanje: Ako se nema vrt začiske biljke  će morati prezimiti u svojim teglicama. Kako se tijekom zime ne bi osušile, u kasnu jesen ih treba obilno zaljevati. Zimi suša sa hladnoćom uzrokuje velika oštećenja..Meni jedino vani prezimi kadulja, peršin, celer i melisa.) Ostale bilke ili kupim male u lončanicama ili nešto zasijem iz sjemena.Treba se oko biljke nasuti rahla kompostna zemlja i prekriti je crnogoricom. U proljeće, nakon što snjeg okopni makne se pokrov i počinje obilno zaljevanje, a prevelike biljke je potrebno rasaditi. 

Uh!! al´sam se raspisala a evo sad  o svakoj začinskoj biljčici ponešto pojedinačno;

PERŠIN:Celer

Mali tekst koji opisuje sliku

Uspješno uzgajam na lođi i prezimi mi uspješno (pokrijem  ga  zimi plastičnom folijom ili kartonskom kutijom, pa ga imam  dugo i do Nove godine) i u proljeće potjera mlade listiće ..Peršin je višegodišnja biljka,  meni se  eto već uspješno drži i 4-tu godinu. Kod nas je univerzalni i način nasjeckano lišće se stavlja na salate, juhe meso povrće.  Korijen zajedno sa lišćem kuhamo u juhi i stavljamo ju na početku kuhanja. Mirisom se oplemeni u loncu. Odlično se slaže sa češnjakom. Nezaobilazna je kombinacija češnjaka, peršina i maslinova ulja za začinjanje morske ribe i plodova mora pripremljene na sve načine. Ipak treba pripaziti i biti štedljiviji ako se kuha na lešo uistinu svježa i kvalitetna riba. Tada začini samo smetaju. Dovoljno je malo maslinova ulja, prženim nasjeckanim peršinom posipa se  prženo meso i povrće. Sitno nasjeckanim peršinom začinjaju se maslac  i razni umaci. .. Dobro ide uz ribu, piletinu, povrće, krumpir, tjesteninu, rižu, žitarice, juhe, salate... gotovo da i nema slanog jela kojemu se ne može dodati. Recepti samo nekiSirup od peršina by Mema..,Masalc začinski u Riba u foliji by me...  Pešt by Riba--051Pešt od peršina u grahu s peštom by me kao   i  Umak od peršina by me, Povrtni začini od vezice za juhu..Ljekovitost peršina je u tome da pomaže kod bubrežnih bolesti i kao sredstvo za otvaranje.. Peršin je lagani diuretik i osvježivač daha, pomaže i kod infekcija mokraćnog mjehura. Odličan je čaj kod mokraćnih problema.. i od svježeg i od suhog peršina..Najveća je vrijednost minerala i vitamina u svježim listićima peršina. ( U 100 grama  svježeg lišča je 125mg C vitamina)

CELER:

Mali tekst koji opisuje sliku

je isto dvogodišnja biljka. Poznata su i afrodizijačka svojstva. Celer je i začin i povrče, Nasjeckanim svježim lišćem posipaju se salate, juhe meso i povrće. Stabljika korjen i list se dodaje juhama. List se dodaje pri kraju kuhanja u posljednjih 3-5 minuta. Stavlja se u marinade. Kratko kuhan celerov korijen idealna je namirnica u dijetama za mršavljenje. Najpoznatije jelo od celera je valdorsfk salata  a mojoj obitelji je već godinama jako draga  OVA SALATA OD CELERA..Jedna od najpoznatijih jela  s celerom je otmjena  valdorfska salata /(kratko prokuhani celer na kockice s kiselim jabukama na kockice i lješnjaci a mogu i orasi. Začini se majonezom (dio zamjeni s vrhnjem) i limunovim sokom.)/ U narodnom ljekarstvu primjenjuje se  za jačanje krvi, diuretik i kao ljek za želučane tegobe. Ima izrek narodna: „Tko na srcu ima feler neka jede celer“

BOSILJAK,za Sabirnicu II

Mali tekst koji opisuje sliku

meni jedna od najdražih začinilica.. Bosiljak se smatrao božanskom biljkom, tako se u grčkim crkvama se upotrebljava za pripremu svete vode a lonci s bosiljkom drže se ispred oltara. kao začin uptrebljava se  svjež ili osušen. Svježi list je bolje natrgati prstima nego ga nasjeckati. Osušen list se mrvi. Listove je dobro zamrznuti ili usoliti. Dobro se čuva u maslinovu ulju. Miris mu je jako svjež, ugodan osjeti se kao limun i jamin,okus topao, blag i gorkast.. Recept Pesto alla genovese by amalia ,  Salata od paradajza i mozzarele.

MENTA   (NANA)

Mali tekst koji opisuje sliku

 Osim što ima ugodan miris i okus, čaj od mente ima brojna ljekovita svojstva. Vrlo je učinkovit kod liječenja prehlade, a pomaže i kod probavnih tegoba jer smiruje želudac i crijeva. Menta zaista blagotvorno djeluje na živčani sustav pa se preporučuje razdražljivim i anksioznim ljudima, zbog čega pomaže i kod glavobolje i mučnine.

MELISA, MATIČNJAKMelisa

Mali tekst koji opisuje sliku

je otporna trajnica. Za nju treba zemlja najobična ne nikako kupovna zemlja, ako ju želite uzgojiti na balkonu.. Meni je uspješno prezimila i listovi naprosto bujaju ..naraste i do 1 m. Sitno  narezanim  svježim listićima začinjaju se salate, umaci kiseli kupus, perad i svinjetina. Dodaje se voćnim salatama, pudinzima voćnim napitcima i vinu. U kombinaciji s estragonom  aromatizira ocat  (Recept,  KAD ZAMIRIŠI OCAT) Limunasto-gorke je arome, pa odlično ide uz salate, biljne umake i jela od gljiva. Ljekovitost:Travari već stoljećima  poznaju svojstvo  da uklanja melankoliju a koristi se i danas u aromaterapiji protiv depresije..Uklanja grčeve, dobro je kod želučanih i crijevnh smetnji, prehlade, aritmije srca, kaoi za ispiranje  usne šupljine kod upale zbnog mesa.Mjesta uboda pčela i kukaca koje je teško izbjeći za sunčanja ili radova u vrtu što prije treba istrljati listovima matičnjaka. Sok biljke smanjuje oteklinu i bol. Za sušenje se odrežu grane prije početka cvatnje Listovi se prostru na papir i suše na sjenovitu, zračnu mjestu. proces sušenja je najbolji pri visokim temperaturama za ljetnih vrućina.  

Više o melisi- matičnjaku o njenoj ljekovitosti ovdje u sirnom namazu kao i fini .. Liker od melise Recept  od meme  fina prigorska fritaja sa melisom , Slastica , sladoled od melise – superkemija

VLASAC: Vlasac se malo oporavlja

Mali tekst koji opisuje sliku

On mi  uvijek sporije raste, dok se ne otme, ali ga imam cijelo ljeto i jesenupotrebljavao  u davnini  kao lijek za prevenciju anemije radi visokog sadržaja željeza; Vlasac svako jelo obilato obogaćuje vitaminima, ali gubi vrijednost kuhanjem i sušenjem. Izvrstan je začin za salate, remulade, namaze od sira, guste juhe, krumpir i ciklu. 

CHILI (čili) papričica   

Mali tekst koji opisuje sliku

Kao začin koristi se svjež, suhi mljeven kao umak, pasta. Dobar je i zaleđen. Najpoznatiji umak od čilija  je Tabasco.Poznat je i kineski sojin umak s čilijem.Vrlo čjuti čiliji se stavljaju u malim količinama. Čili sadrži  vitamin C i magnezij što je dobro za cirkulaciju a i pomaže u obrani od prehlade. Koristi se kod ublažavanja kolika nadutosti i bolova u želucu te grčeva  Koristim ga u mnogim receptima  a i u tortiljama i u umaku,  

KRASTAVAC:Moja 3 mušketira baš napreduju ,

Mali tekst koji opisuje sliku
Mali tekst koji opisuje sliku

evo i slika..Zahtjeva mnogo prostora..U jednoj duguljastoj tegli uspjela sam uzgojiti 3 krastavca,treba mu toplo i zaštićeno mjesto na balkonu. Koristi se u salatama i kombinaciji sa vrhnjem jogurtom..razni čušpajzi. Cvjetovi tikvica se mogu pohati..  Krastavac je  i ljekovitosti.. OVDJE ima VIŠEkrasno je Taana napisala o ljekovitosti krastavca

ESTRAGON (piretar) 

Mali tekst koji opisuje sliku

se posebno cijeni u Francuskoj. Uzgajala sam ga u sandučiću, ali mu je bolje u vrtu. Njime se začinjaju  tatarski holandski umak, majoneza za riblja jela, juhe salate. Estragonom se aromatizira  biljni maslac za povrće i meso. Estragonom se aromatizira i ocat  /KAD ZAMIRIŠI OCAT Utrljava se i u piletinu iz nadjev,  a od ribljih jela začinavaju se jela od tune. Njime se začinja i malteški umak kojemu aromu daju i narančina korica i muškantni oraščić...Izvanredno se slaže sa šparogama. List je bogat jodom, mineralnim solima vitaminima A i C. Pospješuje i probavu, sprečava nadutost . Korijen je dobar kod zubobolje i služi se u neslanim dijetama.  Recept :Savijača od  estrgona

KOPAR

Mali tekst koji opisuje sliku

I njega sam prošle godine prvi put uzgajala. Držala sam ga  u posudi uz unutarnji zid balkona, tamo mu je bilo najbolje. Finu aromu ima kao svježa biljka. zamrzavanjem se gubi velik dio tipičnog mirisa kopra. osušeni je samo nedostatan nadomjestak svježem. Ali on se bolje drži u vrtu. I njega treba svake godine sadit na drugom mjestu. Sitno nasjeckani listić dobro se slažu  u kremastim sirevima. Umak od kopra ide super uz kuhano meso. U Rusiji je popularan  jer začinjavaju ribu(losos), rakove juhe. Koristi se i u kolaćima, raženom kruhu..Kao ljekovita biljka Kopar se spominje prije više od 5000 godina  (podaci sa jednog egipatskog papirusa). Smirujuće djeluje kod grčeva i želučanih tegoba. Čaj od zdrobljenih sjemenki pomaže kod nesanice. Čaj od sjemenki učvrščuje nokte..Umak od kopra Recept od smile 2204

DRAGOLJUB za Šteficu50˙·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙

Mali tekst koji opisuje sliku

I njega sam uzgajala, krasni je sa cvjetovima i krasi ograde poput zavjese sa balkona, a koristi se u salatama ili kao začinski dodatak jelim. Bogat je vitaminom C i mineralima.

Mali tekst koji opisuje sliku

Sumporno ulje iz biljke dragoljub blagotvorno djeluje u slučaju emfizema bronhitisa i astme, pospješuje izbacivanje mokraće, olakšava tegobe koje izazivaju bolesti žuči, jača polnu moć.Možemo napraviti čaj od dragoljuba, tinkturu , salati i ocat  ukrasiti jelo..Dragoljub je izvor i vitamina C, pektina, tanina, eričnih ulja, flavonoida, karotina, fosforne i aminokiseline, saharoze, fruktoze, željeza, magnezija, fosfora, sumpora pa ima široku primjenu u liječenju.  Dragoljub je jedan od prirodnih antibiotika, a deluje antigljivično, antiseptički, antibakterijski, kao diuretik i laksativ. Posljednjih godina je dokazano da svi dijelovi biljke djeluju antibiotski i povećavaju otpornost organizma

MAJČINA DUŠICA:

Mali tekst koji opisuje sliku

Primjena je raznovrsna , u juhama, umaci, nadjevi marinade , tjestenina, marmelade i svježi sir. Kod peradi i divljači pirjanoj u vinu. Svježim listićima  začinjavamo omlet, salatu, leću i jela s rajčicama. Važna je i u provansalskom začinu. Sastojak mnogih likera

Posjeduje snažna antibiotička svojstva, dok  je u prošlosti je bila  kao antibiotik za siromašne ljude koja se zbog svog aromatičnog mirisa palila u hramovima u čast bogova, zbog svojih je antibiotičkih svojstava u pučkoj medicini vjekovima slovila kao antibiotik za siromašne. Ona prvenstveno potiče, pospješuje i jača mnoge tjelesne funkcije, pa tako potiče cirkulaciju i probavu, podiže obrambene mehanizme organizma i krvni tlak, dezinficira kožu i pospješuje zarastanje rana te olakšava iskašljavanje, ali i otežano mokrenje. Vrlo je učinkovita kod upala dišnih putova, usne šupljine te bolnih mišića i zglobova, a zbog svojih se svojstava koristi i za jačanje živaca te poticanje pamćenja i koncentracije.

MENTA,  METVICA (Nana, )

Mali tekst koji opisuje sliku
Mali tekst koji opisuje sliku

Daje posebnu svježinu jelima.Začinjavamo mladi krumpir, rajčicu mrkvu i grašak. Poznat je i umak od metvice  kojim se poslužuje ovčetina i teletina. Ipak je najvažnija upotreba u slatkim jelima, voćnim salatima, čaj, za čokoladu. metvica je glavni sastojak mnogih likera i sirupa.  Paprena metvica  ima u sebi eterično ulje u kojemu ima mnogo mentola.. Opotrebljava se kao lijek kod želučanih i crijevnih tegoba, prehlade i gripe. Ali je nije poželjno uzimati u većim količinama u trudnoći i pri bubrežnim tegobama. List tjera mrave, buhe i miševe.Osim što ima ugodan miris i okus, čaj od mente ima brojna ljekovita svojstva. Vrlo je učinkovit kod liječenja prehlade, a pomaže i kod probavnih tegoba jer smiruje želudac i crijeva. Menta zaista blagotvorno djeluje na živčani sustav pa se preporučuje razdražljivim i anksioznim ljudima, zbog čega pomaže i kod glavobolje i mučnine. 

Recept: Kad zamiriši ocat

Mali tekst koji opisuje sliku

ORIGANO

Mali tekst koji opisuje sliku

Kao začin  koristi se  svježi ili osušeni listovi . Biljke se režu suše. Sušeni listovi se melju. Origano je jedan od rijetkih začina koji je bolji osušen. Miris je jak, vrlo ugodan, a okus mu je topao, pomalo oštar i taninski trpak.Pripada skupini snažnih zaćina  pa treba oprezno s njim. Temeljni je začin talijanske i grčke kuhinje. Izvanredno se slaže s gljivama, rajčicama i patliđanima. Aroma  se pri kuhanju gubi, pa ga je najbolje dodati pri kraju kuhanja.. Svježim je dobro začiniti  ljetne salate od povrća. Svježi origano je fin svježi posuti i po jelima na roštilju.  Origano kao začin slaže se s češnjakom , čilijem i lukom. U ljekarstvu je dobar protiv prehlade  čaj , pomaže kod glavobolje, probavnih i živčanih tegoba. Origano potiče probavu, pospješuje rad jetre i žičnog mjehura..Ublažava grčrvr. Esencijalna ulja  su jedan od najsnažnijih antiseptika. Nekoliko kapi ulja na vati stavljenih na bolno zubno mjesto ublažava zubobolju...
Recepti  sa origanom Marinirani šampinjoni by tamarichka....Pizza by me

MAŽURAN  je srodnik origanu. U usporedbi s grubim , robustnim origanom, mažuran je zaobljen, uglađen ali i lako uočljiv... Začinjavamo salate, meso, perad divljač.. Izvrsne se slaže s mrkvom, kupusom i krastavcima.  Mažuran  ljekovito djeluje na probavni sustav i pomaže kod prehlada, astme i migrene, U neslanim dijetama  je prikladan začin jer direktno stimulira unutarnje organe. Recept:  

RUŽMARIN:

Mali tekst koji opisuje sliku

čije ime u prijevodu s grčkog znači "radost planina", od najstarijih se vremena koristio za liječenje prehlade, glavobolje, zubobolje te različitih problema s probavom, ali i psihom. Nadalje, origano, koji je od pradavnih vremena poznat kao jedan od najjačih prirodnih antiseptika i antibiotika sa snažnim antibakterijskim i antivirusnim djelovanjem, u modernoj je fitoterapiji prepoznat i kao jedan od najjačih prirodnih antioksidansa. Potiče probavu i funkcioniranje jetre i žuči te se uspješno primjenjuje kod akutne i kronične upale sinusa, viroze, gripe i prehlade, ali i kronične glavobolje.  Ima  dobar recept za slabokrvnost; Vino od ružmarina by LICIA

KADULJA:

Mali tekst koji opisuje sliku
Mali tekst koji opisuje sliku

čije latinsko ime salvia u prijevodu znači ''biti zdrav'', neobično je ljekovita biljka. Ima snažno antiseptičko djelovanje, pa se stoga tijekom prošlosti spaljivala u bolničkim sobama. Osim što je antiseptik, djeluje protiv gljivica, smiruje upale kože i sluznice te potiče zacjeljivanje kože, pa se koristi i kod grlobolje, kašlja, prehlade i gripe te za tretiranje rana. Kako regulira rad lojnih žlijezda, ublažavajući znojenje, kadulja se koristi i u kozmetičke svrhe. K tome, kadulja potiče probavu i olakšava probavljanje masne i slatke hrane te općenito jača organizam, potičući njegove obrambene mehanizme.  Recepti: Piletina i kadulja u zagrljaju pršuta by Mema, Teleće šnicle s povrćem by DajanaD  i ljekovito   VINO od kadulje by me gdje o kadulji ima puno više napisano .. 

LAVANDA

Mali tekst koji opisuje sliku
Mali tekst koji opisuje sliku
Mali tekst koji opisuje sliku

je zbog svog blagotvornog učinka na kožu još u antičkom Rimu bila nezaobilazni sastojak kupelji i ostalih preparata za njegu kože lica i tijela te kose. Lavanda se oduvijek koristila za njegu kože, pa se dodavala kupkama još u doba antičkog Rima. Lavanda čisti, smiruje, jača i osvježava kožu, potiče njenu vlažnost i prokrvljenost te je čini nježnom, mekom i zdravom. No, osim u svakodnevnoj njezi, lavanda pomaže i kod upaljene i opečene kože, kao i kod pojave akni, ekcema i psorijaze. K tome, smanjuje znojenje, poboljšava rast kose i pogoduje zdravlju noktiju, a smanjuje i teškoće s probavom uzrokovane stresom, opušta napete i bolne mišiće, ublažava bolne menstruacije i poteškoće menopauze te općenito smiruje cijeli organizam. Lavanda je dobra i u domaćem maslinovu ulju; kažu da se tim uljem mažu bolna i ukoćena mjesta poslje moždanog udara..  Recepti ima dosta sandrine kao npr  sirup od lavande, kvarnerska začinilica, Torta Lavandica,   Od sephie šečer aromatiziran lavandom.  Kod nesanice dobar je i  Čaj od lavande by Taana.  I ovdje ima malo VIŠE tinktura i mješavina čajeva..

Sa njom se ne mogu pohvaliti nije mi nešto išla..Izraste visoko , višegodišnja je biljka. I osušeno lišće sadrži ljepi začinski miris a svježa je dovoljno 1 listić. Začinjavaju se i jela od rajčice i to  ljupčac u kombinaciji s origanom. Posipaju se salate Sjeme se dodalje biljnim likerima..Ljupčac ili Vegetica ima i ljekovitu vrijednost. Čaj od lišća ljupčaca pomaže iskašljavanje, pobuđuje apetit, pospješuje probavu i smiruje grčeve.Pomaže i kod reumatskih bolova

Ostali začini koje ne uzgajam, pa bih se malo i kratko osvrnula na njih

Lovor: U antičko doba nije bio samo simbol hrabrosti i slave, nego je po vjerovanju štitio kako od bolesti tako i gromova, zbog svojih je ljekovitih svojstava bio posvećen bogu ljekarstva Eskulapu. Pozitivno djeluje na probavu i jača apetit te potiče iskašljavanje, pa pomaže kod bronhitisa, prehlade i gripe. Pripravci na bazi lovora, koji je prirodni antiseptik, primjenjuju se i u liječenju raznih osipa te posebno za omekšavanje potkožnih čireva. Masaža uljem od lovora ublažava reumatične bolove i bolove u mišićima i zglobovima, primjerice kod istezanja i uganuća.

Medvjeđi luk:

Mali tekst koji opisuje sliku

 O njemu sam puno napisala u članku VIŠE OVDJE .

Kim je svestrani začin,Začinja se krumpir, meso, variva od kelja, cikla.svježi i kiseli kupus, sirevi, juhe i umaci. Stavlja se i u kruh, razna peciva,  češke knedličke. Glavni je sastojak za liker od kima..Ljekovit je   za olakšanje probave, poboljšanje teka, za svjež dah i protiv nadutosti.

Cimet 

Mali tekst koji opisuje sliku

Ovdje ima o CIMETU  dosta opširno napisano

Češnjak  se stavlja u marinade, rasol, kobasice ..salame. češnjakom se natrlja i zdjela za zelenu salatu ili se začini ocat ili uljem u kojem je zdrobljen češnjak.. . Miris se ublažuje i mijenja ako se nasjeckani češnjak preprži na toplom ne vrućem maslinovu ulju. Ako se želi jači miris dodaje  se pri kraju kuhanja. Ljekovit je,  jača otpornost, poboljšava stanje krvnih žila i probave. Ali  srećom postoje i pripravci koji su bez mirisa.Postoje i tinkture sa češnjakovim uljem..kapsule..

Luk  (kapula, crveni luk) se koristi kao povrće. Liščem mladog luka posipaju se salate.. Naboden klinčićima daje u juhi poseban ukus. Crveni luk je manje aromatičan i slađi je. Odličan je u pečenim jelima,  Luk je blagi antibiotik.Poboljšava probavu. Pomaže pri plučnim bolestima. Čisti krv, snižava krvni tlak i štiti od prehlade. Regulator je procesa u unutarnjim organima... Sjećam se da neki travari  ljećenje baziraju na kapuli oblozima (Stolnik) Recept: Sos od luka

Komorač: Miris je aromatičan, podsjeća na sijeno a sliči anišu Okus mu je topao i slatkast, Svježi listići se stavljaju u umake, juhe i namaze. Mljeven, a ponekad i cijeli plod dodaje se brašnu za peciv i kruh te juhama i umacima. Jedan je od važnih začina za našu travaricu.

Đumbir:Jedan je od temeljnih začina azijskih kuhinja. I kod nas je svježi korijen dostupan u novije vrjeme. Mljeveni korijen se dodaje medenjacima, kolačima, keksima, likerima i sirupima. U indijskoj i pakistanskoj kuhinji đumbirom začinjavaju gotovo sva jela. U Kini i Japanu je nezaobilazan u marinadama, juhama i ribljim jelima. Pravi se i đumbirovo pivo U Japanu ga kisele, naziva se  gari i poslužuje uz  sushi (suši).  Koristi se protiv želučanih tegoba, za pročiščavanje organizma, za zagrijavanje za hladnih dana i protiv prehlade( ako vas počne grebuckati u grlu samo si malu ploškicu grickajte  ..bol će nestati)  Za reumu ima Recept:  Oblozi od đumbira  by Mary1

Šafran se koristi kao začin za dodavanje boja . u mnogim kuhinjama se koristi kao začin za jela od riže, školjaka i bijelog mea. Njime se začinjaju  slastičarski i pekarski proizvodi, ali u novije vrijeme umjetnim bojama jer šafran je i skup začin. Daje okus i boju biljnim likerima. U primjeni je najbolje šafran staviti u malo vruće vode pa, pošto odstoji malo, umiješati ga u jelo. Ne valja fga peći ili pržiti. Šafranom se nijansira kosa..Dodaje parfeima. Poboljšava san, umiruje grčeve u želucu i crijevima.

Kapari se najviše upotrebljavaju u Sredozemlju, za graniranje predjela, sira,pršuta kobasica i salama. Izvrsni su s filetima usoljene sitne ribe. U jelo se dodaju pri kraju kuhanja jer gube aromu. Ide uz rižu..Cvjetovi sadrže pektinske tvari, eterična ulja,saponine i smole, pa se upotrebljavaju u ljekarstvu. Recepti: Pikantna piletina by tavuco,

Kardamom je sastojak  karija U Indiji se njime začinjaju  i razna  slatka jela i pića. Skandinavci  zčinjaju njime tjesteninu kolače i peciva. Poznati su nizozemski keksi s vjetrenjačama aromatizirani kardamomom..Koriste ga i u likerima.Arapi i Turci pripravljaju kavu sa sjemenkama. Sjemenke se malo prokuhaju, pa se u to doda kava, odnosno prelije se na „pečenu“ kavu. Smatraju da je tako  začinjena kava afrodizijak.  Plodovi sadrže 2-10% eteričnih ulja: cineola . Koristi se za umirenje želučanih tegoba. Indijci koriste kardamom u dijetama za reguliranje težine..

Kari (curry) masala je mješavina mljevenih začina  (ima blagi ljuti i jako ljuti. Temeljni sastojci su kurkuma koja daje boju, korijandar, kumin i ppar. Onda drugu liniju  čine : čili kajenska paprika, đumbir cimet i klinčić..a treću liniju : muškantni oraščić, gorušica, mak, kardamom,piment i piskavica. Na kraju idu sol i škrob. Na zapadu se  pripremaju jela od svinjetine piletine i janjetine. Indijci ga koriste  poznate masale kod kojih je meso prethodno pečeno u tandoori peći. Začinska mješavina kari upotrebljava se i za rižoto od plodova mora, riblje juhe, juhu od rajčica ili leće. Velika mana je  brza degradacija kakvoće. Već nakon 2-3 mjeseca ispari iz njega sve ono što valja. a ista bočica zna krasiti police i po godinu dana pa onda nije ni čudo što se neki razočaraju začinom. Treba paziti na  rok trajanja..

Klinčić Njime začinjavamo kompote marinade, kolače i pića. Odlični su medenjaci . Kod nas je klinčić uz cimet neizostavan začin u pripremi kuhana vina. Luk naboden klinčićima daje osobit okus u juhama. Koristi se u pripremi divljači. Ima ga u kariju i u umaku Worcestershire. Raširen je jako u arapskoj kuhinji posebno kao začin za meso i rižu.. Klinčić tjera mušice ako ga nabodete u naranču ili limun  U Indoneziji  se klinčići koriste kod parfumiranja cigareta.. Koristi se kod zubobolje, želučanih tegoba. Važan je sastojak mnogih likera Recept liker od naranče by ivonab

Korijandar: koristimo u juhama, jelima od povrća i pirjanom mesu. Dodajemo ga kolačima keksima i marmeladama. Korijandar je jak antiseptik. Dobro djeluje na živčani sustav.Dobar je kod želučanih i crijevnh tegoba. U Aziji korijandrovim uljem liječe reumatizam i nervozu. Lječi  i neke kožne infekcije..

Kumin je raširen u zemljama gdje se jede natprosječno ljuto pa se zaokružuje ljuti okus. Vrlo je popularan u Maroku gdje ulice mirišu na kumin. U Meksiku ga stavljaju u  chili non carne, enchiladu i mesne složence. Iz plodova se dobiva eterično ulje Oleum cumini. Koristi se u ljekarstvu i proizvodnji parfema. Kumin je dobar kod nadutosti, kolika, loše probave i proljeva

Kurkuma je jedan od glavnih sastojaka karija, pa tako i kari jela. Začinjavaju se jela od peradi, svinjetine, riže te  rasol ,senf. Poboljšava se okus zaleđene i ne baš najsvježije ribe. Destilacijom se dobiva  kurkumino ulje. Djeluje antiseptično, pospješuje probavu. U narodnom ljekarstvu kurkumom lječe žuticu i žučne kamence. U Aziji  je sredstvo za uljepšavanje-za postizanje zlatnožutog tena.

Muškantni oraščić: Najpoznatije evropsko jelo začinjeno  ovim začinom jebešamel umak. Muškantni oraščić može bit halucinogen pa ga valja uzimati u malim količinama. No uobičajene količine  daleko su ispod opasnih granica . Iz muškantnog oraščića  dobiva se ulje, maslaci mast.

Papar( ima ih više vrsta) Crni, bijeli, zeleni papar.  Sečuanski papr, gvinejski, Kubeba papr, Betal i Amaloga papr Ima ih 14 rodova

Paprika. Recepti variraju od kraja do kraja. U uputama uvijek naglašavaju delikatnost spajanja paprike s masoćom. Zbog siromašne arome ljute paprike bolje je za  za dosta ljuta jela koristiti slatku papriku a ljutost podignuti sa  ljutim feferonima. Paprika sadrži  citrin, koji povečava propusnost kapilara i čini ih elastičnima, pa je korisna  pri aterosklerozi. U narodnom ljekarstvu dobra je pri probavnim smetnjama i malaksalosti. Osobe s bolesnim  želucem i crijevima ne bi smjele pretjerivati s ljutom paprikom.

Vanilija je najvažniji začin  slatkih jela kolača. Sadrži  eterično ulje vanilin.

Hren je trajnica s korijenom. Oštra ljutost izaziva sinuse pročiščava sinuse. Kuhanjem se brzo gube svojstva ,pa je  najboji sirovo nariban  i dodaje se umacima.Hren se stavlja u salate od kupusa, cikle itd. te u svježi kravlji sir s vrhnjem, Dobro se slaže s avokadom  Recept Umak od hrena

Iđirot se upotrebljava kao začin . Miris sušena korijena je snažno aromatičan. Okus mu je gorak.  Ima slično začinsko djelovanje kao đumbir. Mljeven se umješa u med i takav  se koristi kao začin.

Mak se uzgaja  radi sjemenki ali i radi morfija, kodeina i heroina. Kilogram maka sadrži više od milion sjemenki . Miris sličan orahovu razvija se tek kuhanjem pečenjem. Mljeveni mak se upotrebljava kao nadjev za makovnjače savijače pite i torte Hladnim prešanjem dobiva se jestivo ulje. Recept: Bregovska štrudla

Maslačak:  Miris mu nije izražen, okus mu je gorak. Mladim listovima se začinjavaju salate, juhe i umaci. Upotrebljava se i kao povrće, a poznata je radićeva salta s tvrdo kuhanim jajima. Ima široku primjenu u narodnom ljekarstvu. Obiluje mineralima i vitaminom C Pomaže kod mnogih bolesti čisti oči, bistri pogled, dobro djeluje na jetru i bubrege, kod šečerne bolesti i kod mnogih drugih.

Gospina trava (kantarion)je najpoznatiji je prirodni lijek protiv depresije. Kada se koristi u svrhu liječenja depresije gospina trava nije „brz“ lijek. S njom nećete postići trenutni oporavak, ali pokazuje odlične dugoročne rezultate. Biljka pomaže tijelu i duši da se oporavi, te se izgradi čvrst temelj za kompletno izlječenje. O noj VIŠE u receptu o čajevima i ulju..

Pelin se prvenstveno navodi kao ljek za želudac i žučne tegobe. kod reume gihta kod nervne iscrpljenosti.. Obični pelin raste divlji uz živice. prije cvatnje ima ugodan miris i gorkast okus. Njime se začinjavaju mesna jela npr, nadjev za pečenu gusku.. Vrtni pelin ima aromatičan miris koji podsjeća na limun. U kuhinji se koristi  kao i obični pelin  Najpoznatiji je Pelinkovac  od susy recept

Sezam. Sjemenke imaju ugodan orašast okus, koji se jako poveća prženjem. Začinjavaju se peciva, kruh i kolači, Koristi se i u slanim lelima. Postoji dobro sezamovo ulje.

Anis (Zvjezdasti aniš)Njime se začinjaju slatka jela  Okus je ljutkas s malo gorčine. Njime se začinjava i slavna pekinška patka. Koristi se u proizvodnji  bonbona i likera..

Vegeta je najpoznatiji izvorni hrvatski proizvod. Jedinstvena mješavina začina, univerzalni dodatak svim slanim jelima od malih zalogaja  do najraskošnijih gozbi. Vegeta je fenomen jer je za pet desetljeća svog postojanja ušla u kuhinje potrošača u više od 30 zemalja širom svijeta.

O začinavanju i ljekovitosti bih se osvrnula onako kako sam si posložila ,,,uvijek sam proučavala, zapisivala i manje više ljepila članke iz novina, kupovala priloge o bilju a usput bih i zapisivala o ljekovitosti (Evo ovdje su moje knjižice..tekice...meni jako drage..)SLIKA..

Koliko začina?  Znatiželjni smo igrati se začinima, ponekad smo u potrazi za izgubljenim mirisima i okusma. Začinima valja rukovati mudro..Postoje neka osnovna pravila a to je  umjerenost.  Umjerenost je vrlina, a u primjeni začina umjerenost je zakon jer namirnicu treba poštovati, i potreban je oprez, pogotovo ako su namirnice kvalitetne i svježe. Nije poželjno previše začina jer tada prekriva izvorni miris i okus, pa se jelo  može i upropastiti..Višekratno pretjerivanje s količinom začina kod nenaviklih osoba može stvoriti odbojnost prema nekom začinu. Pretjerivanje može biti dvojako. Npr. može se pretjerati  s cimetom u štrudli(savijači ili piti) od jabuka ili se s cimetom može začinjavati previše jela i marinade, i kuhano vino i složenci..keksi. To može kod nekih osoba rezultirati odbojnošću prema cimetu koja miože potrajati cijeli život..

O čuvanju začina: Sve začinske biljke imaju najbolju i najsnažniju aromu ako ih upotrijebimo svježe..Začini i bilje imaju mnogo lica ....Postoje neka pravila kod čuvanja začina :treba ih čuvati od topline, poželjno je hladno mjesto (temperatura niža od 20°C), znaći dalje od štednjaka, zatim od vlage, treba da su na suhom mjestu, dalje od sudopera perilice posuđa. Začine treba čuvati i od svjetla, tj. na tamnijem mjestu, čuvati ih od vonja. Treba ih čuvati u neprozirnim i zrakonepropusnim posudama. Treba paziti na poklopac, čep posude. Police sa staklenim bočicama i šarenim naljepnicama nek budu samo ukras, jer začine treba čuvati i od starosti. Paziti na rok trajanja, a opet rok trajanja se razlikuje od začina do začina. Neka  aromatična esencijalna ulja  brzo isparavaju pa je neke začine najbolje  prije upotrebe npr. njbolje  samljeti ili usitniti u mužaru.

Mirisi i okusi: Začinima  mjenjamo  miris, okus, boju jela, dajemo mu osobnost. Kažu da začinima kuhar potpisuje svoje jelo. Naše začinjanje stvara ugodne mirise Obično se jedan začin naglasi više ili je kombinaija nekoliko začina, ali umjerenost stvori ugodan i prepoznatljiv miris   Začini čine  prepoznatljive nacionalne i regonalne kuhinje. Začini imaju i psihološka svojstva, dižu raspoloženje, popravljaju karkter ne samo jela reklo bi se i osobe... Ljuti začini griju tijela i dušu. Neki začini imaju i magična  svojstva (afrodizijak). Začini se koriste u pićima tamo gdje je važan miris..Mnogi začini imaju i ljekovita svojstva , pa ću uz svaki začin navesti primjenu u kuhinji i malo o ljekovitosti..Kako se kod nas u Hrvata  slažu mirisi i okusi.Pazimo da ne bude preslano. Slatko kisele kobinacije su rijeđe ali ih ima ( Stubica recept)  Umak od rajčice, tu se stavlja šečer. Vinski ocat ide super s grožđicama ili divno ide  sa prošekom.. Kiselina kiselog zelja  na koje se cijedi masnoća debele guske amortizira se  komadima slatko žutonaranđaste bundeve jesenje.. Te kiseloslatkaste okuse upotpunjuje  ljutost  ribanog hrena.. Gorka smije biti jedino kava, ali jelo ne.. S mirisima je kompleksnije. Možemo ih razlikovati na stotine. Tako se na, primjerice vojnički grah začinaj solju, paprom crvenom mljevenom paprikom, feferonom lukom, češnjakom lovorom i listom peršina i celera. Miris se dodatno promjeni dodavanjem zaprške. Drugi će skuhati grah s koljenicom od pršuta i dodati samo feferon,zgusnut će ga  s malo pasiranog graha. I koji je način više odraz Hrvatske uljudbe začinjanja? Oba!

I za kraj   uspjela  sam zasaditi u jednu duguljastu teglu

LOBODU..

Mali tekst koji opisuje sliku

koja raste skoro kao drač,  a tako je ljekovita , Koristim svako jutro par listova za

Mali tekst koji opisuje sliku

ZKS (zeleni kašasti sok)... Vežu me sjećanja  uz lobodu i čušpjaz mog oca koji ja nisam nikad tako fino skuhala kao on..Loboda raste uz plotove kuća…i proljeće je upotrebljiva cijela biljka, poslje samo mladi listovi i vrhovi lobode. Bogata provitamina A, vitamina C, kalcija i željeza, može je se naći i kasno u jesen, loboda je cijenjena kao jestiva biljka. Kažu da je u Americi je loboda uz maslačak najviše upotrebljavana kao samonikla jestiva biljka. O lobodi ipak punoo više OVDJE 

Eto poklanjam i Vama i sebi par   recepti  na temu lobode:  Loboda  čušpajz,

Mali tekst koji opisuje sliku
Mali tekst koji opisuje sliku
Mali tekst koji opisuje sliku
Mali tekst koji opisuje sliku
Mali tekst koji opisuje sliku

Rolada od lobode i mljevenog mesa,,  Krem juha od lobode , Nabujak od lobode Namaz sirni od lobode, zanimljiv i interesantno pisani recept od jelena123 Starinska čorba od zelja (u biti od lobode), zatim od papomojsije isto zanimljiv recept škembe tava sa pečke bistrice, kao i recept Loboda s jajima  od naše  MF ana53

Mali tekst koji opisuje sliku

koju sam jako zainteresirala sa lobodom..a naručivala ju je čak  i putem interneta,  sad  joj raste i u vrtu..Kao djete sam ju pljevila u vrtu kao drač travu, i uvijek me čudilo kako je tata od toga tako fino jelo spremio..

Loboda odnedavna i  na mojoj lođi 

Mali tekst koji opisuje sliku

Ako Vam je preopširno..ili dosadan članak preskočite ga ili jednostavno zaobiđite.. Za ljubitelje začina  nadam se da će naći nešto interesantno i za sebe.. S vremena na vrijeme ću ubaciti pokoji recept u neki od začina.. 

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.