Moj profil

Tips&tricks: Znamo kako skratiti proces pripreme mesa za roštilj

Koliko ste se puta pitali koja je tajna savršenog roštilja? Naravno da je kvalitetno meso na prvom mjestu, no kako tom mesu podariti neodoljivi sočan okus i pritom oduševiti goste? Mi znamo i otkrivamo vam u nastavku

Temperature rastu, dani postaju sve duži, a ljudi opušteniji. To za prave gurmane znači samo jedno – počinje sezona roštiljanja, omiljenog hobija u Hrvata! Miris dima, slasni odresci i druženje na otvorenom dovoljan su razlog da već ovog vikenda zasučemo rukave, nabacimo pregače i okupimo ekipu za stolom. No kako roštiljanje nije samo puko slaganje mesa na rešetku, okretanje i premazivanje, već umjetnost i disciplina koja zahtijeva praksu i ovladavanje trikovima, imamo za vas malu pomoć. Okupili smo sve (provjereno dobre!) trikove vrsnih majstora roštilja na jedno mjesto. Uz njih ćete ostati hladne glave dok atmosfera oko grilla bude vatrena, a ekipi će oči zasuziti od sreće, ne od dima. Zahvalite nam kasnije.

1. Ako možete, izbjegavajte zamrznuto meso

Vrlo česta pogreška koju radimo kod pripreme mesa za roštiljanje jest ta da koristimo netom odmrznute odreske. Naime, tijekom postupka zamrzavanja meso se suši i gubi dobar dio sadržaja vode pa je veća šansa da će se presušiti prilikom grilanja. Kako biste izbjegli suhe i tvrde zalogaje, preporučuje se korištenje svježeg mesa koje sadrži odgovarajuću količinu vode. U slučaju da već imate spremne zalihe u zamrzivaču, postepeno ih odmrznite u hladnjaku.

2. Meso ostavite pola sata na sobnoj temperaturi

Meso iz hladnjaka stavljate ravno na roštilj? I to je jedna od pogrešaka koju možete vrlo jednostavno izbjeći. Naime, prije pečenja mesa važno ga je neko vrijeme držati na sobnoj temperaturi. Razlog za to je logičan – ako meso pečete hladno, neće se ravnomjerno ispeći jer toplini treba više vremena da dopre do unutrašnjosti. To vrijedi za sve vrste mesa.

3. Obratite pažnju na način na koji režete meso

Jeste li znali da način na koji režete meso ima velik utjecaj na njegov okus, sočnost, pa i oblik? Naime, meso se sastoji od mišićnih vlakana paralelno poredanih poput komada drva. Kako biste izvukli ono najbolje iz ove namirnice, potrebno je prvo identificirati mišićna vlakna i odrediti njihov smjer. Na nekim se komadima vlakna vide jasnije nego na drugima pa dobro promotrite u kojem se smjeru protežu. Ako to ne možete odmah uočiti, meso malo zarežite na rubu. Nakon što odredite smjer vlakana, meso prerežite pod pravim kutom okomito na mišićna vlakna. Okomitim rezanjem postići ćete skraćivanje vlakana, zbog čega će meso biti mekše i puno lakše za žvakanje. Naučene savjete možete lako primijeniti već kod pripreme ramsteka s grilla ili ukusne vratine.

4. Pripazite na debljinu rezanja

Osim načina rezanja, obratite pažnju i na debljinu odrezaka. Premda ih je najbrže ispeći dok su izrezani na tanke komade, njihovim pečenjem dobit ćete suho i tvrdo meso koje nitko ne voli na tanjuru. Nejednaki komadi mesa zahtijevaju različitu termičku obradu pa ih pokušajte ujednačiti prije pečenja.

5. Marinada ima važnu ulogu

Svaki majstor grilla zna da jedna od tajni ukusnog roštilja leži u odabiru neke od usavršenih kombinacija začina za marinadu. One su tu da zaokruže okus i miris svakog komada mesa koje ste odlučili zaroštiljati i jednako su važni kao pečenje. Meso će imati bolji okus ako ga prije pečenja mariniramo u tekućini aromatičnih okusa i mirisa koja će svakom dijelu mesa daju bolji okus, učiniti ga sočnijim i spriječiti isušivanje, posebice pri grilanju. Za siguran uspjeh koristite Vegeta grill marinade, koje će svakom vašem jelu dati jedinstven okus u kojem će svi uživati. I dok tradicionalne metode mariniranja iziskuju i nekoliko sati pripreme, s Vegeta grill marinadama brzo ćete postići uspjeh kao kod onih klasičnih. Primjerice, u trenu pripremljeni ražnjići marinirani u pivu razveselit će velike i male goste, a T-bone odrezak u grill marinadi oduševit će i najzahtjevnije goste. U pripremi mesa za roštilj svakako ne zaboravite i na Senf Dijon koji je izvrstan gurmanski dodatak za mariniranje s malo više karaktera.

6. Tava ili roštilj nisu dovoljno vrući

Stavljanje mesa na nedovoljno zagrijani roštilj jedna je čestih grešaka koje radimo pri pečenju. Naime, zbog niske se temperature meso automatski zalijepi za rešetku i počne dobivati neprivlačnu sivu boju. Stoga ga uvijek pecite na umjerenoj do visokoj temperaturi kako bi se njegova površina karamelizirala i dobila lijepu tamnosmeđu nijansu. Iza takve boje krije se sočan komad prožet intenzivnim okusima.

7. Nemojte stalno okretati meso

Osim nedovoljno ugrijanog roštilja, stalno okretanje mesa još je jedan od razloga zbog kojih ne ispadne savršeno pečeno. Jednom kad odrezak stavite na tavu ili roštilj, najbolje ga je što manje okretati. Svakom je komadu mesa potrebno određeno vrijeme kako bi se dobro ispeklo i dobilo željenu koricu prije nego što ga okrenete na drugu stranu. Kako biste bili sigurni da je vrijeme za okretanje, napravite jednostavan test – meso lagano pomaknite vilicom ili hvataljkom i provjerite je li zalijepljeno roštilj. Ako nije, vrijeme je da ga okrenete i ispečete drugu stranu, a ako se i dalje lijepi za površinu, to je znak da ga trebate pustiti da se peče još nekoliko minuta kako bi se lijepo karameliziralo.

8. Vrijeme i temperatura pečenja su bitni

Nadalje, kod pripreme mesa na roštilju, vrijeme pečenja i temperatura imaju jako bitnu ulogu. Naime, predugo pečenje i previsoka temperatura garantirano će rezultirati presušenim i tvrdim odrescima. Drugim riječima, što je dulje na vatri, meso postaje tvrđe, a time i suše, stoga ga je potrebno na vrijeme skinuti s roštilja.

9. Pustite pečeno meso da odstoji

Bilo da je riječ o savršeno pečenom ćevapu, odresku ili BBQ piletini, nakon pečenja dobro ih je pustiti da malo odstoje. Znamo da se teško oduprijeti porivu da ih s vatre prebacimo direktno na tanjur, no malo strpljenja rezultirat će fantastičnim okusima. Pustimo li meso da odstoji nekoliko minuta, sokovi nastali prilikom pečenja ravnomjerno će se rasporediti po cijelom komadu i dati mu željenu mekoću i sočnost. Mesne specijalitete poslužite s ukusnim prilozima za roštilj i zasluženo uživajte u tituli majstora roštilja.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.