Moj profil

Old spice džemovi od kajsija

65
Old spice džemovi od kajsija

Dva kisela, aromatična džema od kajsija, blago zaslađena i obogaćena pažljivo odabranim kombinacijama začina za nju i za njega.

Dva kisela, aromatična džema od kajsija, blago zaslađena i obogaćena pažljivo odabranim kombinacijama začina za nju i za njega.

Sastojci

Za njega
1 kg očišćenih kajsija
300 g šećera
2 pune kašičice začina za medenjake*
0,5 dl ruma
1 pakovanje džemfix 3:1**
Za nju
1 kg očišćenih kajsija
300 g šećera
10 g burbon vanilin šećera
2 pune kašičice đumbira
0,5 dl likera gorkog badema
1 pakovanje džemfix 3:1**

Priprema

1.

Staklene teglice za džem oprati i staviti da se suše u rerni na 150 stepeni. Kada se teglice osuše isključiti rernu i ostaviti teglice u zatvorenoj rerni dok se džem ne skuva.

2.

Pripremiti celofan za zatvaranje teglica.

3.

Kajsije oprati, odvojiti od koštica i odseći delove koji su počeli da trule.

4.

Očišćene kajsije usitniti u kašu u multipraktiku, sokovniku ili sličnom aparatu. Ja sam ih "mlela" u sokovniku. Deo koji izlazi kao "otpad" odvojeno od soka, sam sakupila i "samlela" još dva puta, pa spojila sa sokom.

5.

Ovako dobijenu kašu izmeriti u šerpi u kojoj ćete kuvati džem i prilagoditi količine ostalih sastojaka.

6.

Kašu možete podeliti u dve šerpe pa praviti oba džema ili se opredeliti za samo jedan. Od 5 kg svežih kajsija, kad sam izdvojila crvljive i očistila zdrave dobila sam oko 4,5 kg kaše. U jednu šerpu sam prebacila 2 kg kaše, a u drugoj mi je ostalo oko 2,5 kg.

7.

Kaši dodati šećer, vanilin/ burbon vanilin šećer i rum / liker gorkog badema i staviti da se greje do ključanja. Kada proključa kuvati na tihoj vatri, u poklopljenoj šerpi (jako prska!!!) uz povremeno mešanje 5 minuta.

8.

Dodati začine, promešati, pa postepeno, posipajući po površini kaše, uz neprestano mešanje žicom dodati džemfix. Kuvati 1 minut uz neprekidno mešanje.

9.

Odmah razliti u teglice, zatvoriti celofanom i ostaviti da se hladi.

Napomene
1.
 1. Sam džem se kuva kratko svega 7 – 8 minuta, ali ako se spremate praviti ga ne zaboravite višečasovnu pripremu teglica i kajsija.
2.

* Koristila sam ovu smešu začina za medenjake.

3.
 1. **Dr Oetkerov džemfix 3:1 je namenjen za pravljenje pekmeza i džemova u kojima je odnos voća i šećera 1 kg voća : 350 g šećera. U sebi sadrži konzervans, pa nemojte posebno dodavati i konzervans. Takođe sadrži i sredstvo za zakišeljavanje pa ne treba dodavati sok od limuna za povećavanje kiselosti džema (što sam ja jednom uradila :) , pa sam morala razblaživati džem maminim prošlogodišnjim ultraslatkim džemom).
4.

Ovi džemovi su jače kiselog ukusa i blago slatki. Ako više volite klasične, jače zaslađene džemove, na 1 kg kajsija dodajte 1 kg šećera i koristite džemfix 1:1 ili neko drugo sredstvo za želiranje.

5.
 1. Preporuka kada se radi sa džemfiksom je da se kuva kilogram po kilogram voća i pakuje u manje teglice da bi se bolje zgusnuo džem. Ja sam kuvala 2 i 2,5 kg kajsija, pakovala u teglice različitih veličina i podjednako su se stegli. Nisu bili čvrsti kao kupovne marmelade koje se mogu nožem seći, ali su se fino zgusnuli kao većina domaćih pekmeza – da kažemo srednje gustine.
 • Zimnica(5)
 • Marmelada(2)
 • Džem(1)
 • Zimnica slatka(1)
 • Ozimnica-sladka(1)
 • Jam-is(1)
 • PEKMEZ(1)
 • Dzem-od-kajsija(1)
 • Marmelada-od-kajsija(1)

3

....i meni vise odgovara ova kombinacija "za njega" volim okus ruma,slika ti je super.....

kajsije čekaju u hodniku ...krećem..

Čak mi više paše kombinacija za njega jer ima ruma koji ja obožavam.

Ovako je ispalo drugima