Moj profil

“Kraljičin” gulaš od gljiva

90 minuta
193

Dok sam se premišljao što pripremiti za ručak, skakutao sam po kući i "pjevao" (na kuhaču) uz Queen ("Don’t stop me now"). Upravo tad nastade ideja za "Kraljičin" gulaš. Recimo da se radi o derivaciji klasičnog gulaša (onaj u koji idu sastojci što su nekad imali roditelje); u ovom slučaju bezmesnoj, s gljivama.

Dok sam se premišljao što pripremiti za ručak, skakutao sam po kući i "pjevao" (na kuhaču) uz Queen ("Don’t stop me now"). Upravo tad nastade ideja za "Kraljičin" gulaš. Recimo da se radi o derivaciji klasičnog gulaša (onaj u koji idu sastojci što su nekad imali roditelje); u ovom slučaju bezmesnoj, s gljivama.

Sastojci

za
Sastojci (podložni većim ili manjim izmjenama u količini)
150g vrganja
200g pasirane rajčice (npr. Passata)
1 mrkva (onak’, impozantna)
pristojni komad korijena celera
1 luk (pristojne veličine)
2 češnja češnjaka
1-2 dl crnog vina
žlica ajvara
malo senfa
po želji chili, feferonka
brašno, crvena paprika, sol, papar, peršin, bosiljak, lovorov list
Borbeni komplet :)
1 kuhača
1 lonac
1 nožić
1 daska za rezanje
1 ribež

Priprema

1.

Mrkvu, peršin i celer naribajte (standardni ribež... onaj s kojim je najlakše ubaciti malo epitela u hranu), a crveni luk izrežite na kockice.
Na malo ulja i laganoj vatrici prepržite žlicu brašna. Kad malo požuti, dodajte crvenu mljevenu papriku i energično promješajte. Dobili ste ajnpren iliti zapršku, reklo bi se.

2.

Podlijte s malo vode i ubacite prethodno naribane i narezane sastojke. Sporadnično miješati dok povrće ne smekša (za što će trebati jedno 15-ak minuta). Zgodno je i posoliti sve to, da povrće prije pusti vodu.

3.

Sad je vrijeme za napad na gljive (čiji omjeri mogu varirati… dodati više šampinjona, manje bukovača… neće smetati ubaciti i koju lisičarku ili sunčanicu, ali pupavku izbjegavati. Moguće da bi dobro poslužile i psilocibinske, “čarobne” gljive. No, kako su ilegalne…). Oboružajte se nožem i udri po gljivama. Bukovače na trakice, šampinjone na četvrtine, osamnaestine ili kako god vam odgovara. Vrganje isjeći u proizvoljne komade.

4.

Nakon što ste sve to isjekli, vrijeme je za termičku obradu istih! Mrkvica, luk i prijatelji su već omekšali, pa je najbolje vrijeme za ubaciti glive. kao i dva češnja češnjaka, sitno narezanog. Opet malo podliti i prodinstati.

5.

Dok se to krčka, oprati i oguliti (tad su značajno ukusniji) krumpire… dva veća ili tri-četiri manja. Ako je krumpir, kojim slučajem, veličine osrednjeg pileta, onda je i jedan previše. Narezati ga na kockice ili, ako ste iznimno vješti s nožem, na oktoedarčiće ili dodekaedarčiće :)

6.

Gljive su, po svoj prilici, nakon 15-20 minuta, omekšale i pustile vodu. Dapače, izgubiše i na volumenu. Ukoliko su ti uvjeti ispunjeni, ubaciti gorenavedene krumpire (bez obzira na geometrijski oblik) i doliti vode – jer ipak radimo varivo. :) ... i pustiti da zavirije.

7.

Vrijeme je za ubacivanje praktički svega preostalog! Ubaciti pasiranu rajčicu, vino (decilitar, dva), žlicu ajvara (domaćeg, jasno… ako nije pri ruci, dobar je i onaj sintetski), pola žlice senfa, lovorov list, malo bosiljka, svježeg peršina (obično ide u kompletu s korijenom; onim kojeg ste na početku izribali), papra i soli (ako niste prije dodali). Za slučaj da volite ljuće (odn, za slučaj da ostali ukućani ne vole pa cijeli lonac ostane vama :)) – ubaciti feferončicu i chilija. Sve fino promiješati, probati malo s kuhače, ofuriti se (nije nužno) i ostaviti da se krčka na laganoj (do srednjoj) vatri.

8.

Narednih pola sata (do 45 minuta) je pravo vrijeme da napravite par desetaka sklekova, pogledate aktualnu sapunicu, pročitate par stranice knjige ili nešto slično (Ja obično bacim koju partiju šaha; na internetu – u mom kvartu je nestašica dedeka šahista po parkovskim klupama). Naime, u tom vremenu će se krumpir skuhati (i pustit škrob, dajući time ovom pseudo-gulašu na gustoći), okusi će se povezati i gljive fino smekšati. Sporadično promiješati i probati te, po potrebi, doraditi okus. Pred kraj ubaciti još jednu rundu peršina.

9.

Dobar tek!

Posluživanje

P.S. Dobro je da nisam slušao Sennu M dok sam dobio ideju za ovaj “gulaš”. Ili Cannibal Corpse. :)

  • Gljive(9)
  • Gljive-gulas(2)
  • Varivo(1)
  • Vrganji(1)
  • Bukovace(1)
  • Pecurke-gulas(1)
  • ŠAMPINJONI(1)
  • Gulaš(1)
  • Queen(1)

26

Opakah! Nisam planirala praviti gulas, htjela sam neki simple recetic za bukovace ali zahvaljujuci tebi odoh kupiti sampinjone i napraviti gulas za ovu kraljicu

Mmmm odlično

Blesav recept kao da sam ga ja pisala.. Krecem i ja isprobati ga.