Moj profil

U čemu je tajna savršenog omleta?

Iako se priprema omleta čini kao vrlo jednostavna ili što bi Englezi rekli „piece of cake“, i ona zahtijeva određenu vještinu. Evo na što trebate obratiti pozornost

Omlet je brzopotezno jelo od jaja koje se najčešće servira za doručak jer zbog svoje bogate hranjive vrijednosti pruža sve ono što nam je potrebno za dobar i zdrav početak dana. Sastojci za ovo vrlo jednostavno jelo su jaja, maslac, začini i dodaci po želji, a usprkos tomu što je priprema naizgled laka, postoji nekoliko 'caka' na koje treba obratiti pozornost. Evo u čemu je tajna savršenog omleta:

Ukusan omlet u nekoliko koraka

Prije nego što odlučite pripremiti omlet, pobrinite se da imate pravu opremu, točnije tavu s neprianjajućim dnom i drvenu ili silikonsku špatulu. Odgovarajuća tava potrebna je kako bi se omlet ravnomjerno ispekao i kako biste ga mogli preklopiti ili zarolati, a da se ne zalijepi. Upotrebom drvene ili silikonske špatule izbjeći ćete grebanje tave i preklapanje omleta bit će mnogo jednostavnije.

Drugi korak su jaja. Nepisano pravilo glasi da je za savršen omlet idealno koristiti dva jaja i nikako više od pet. Stoga se preporučuje pečenje u više navrata ako je potrebna veća količina. Kod jaja je bitno naglasiti i da ih je prije pečenja poželjno dobro izmutiti tako da nestanu svi tragovi bjelanjka. To možete učiniti vilicom ili još jednostavnije pjenjačom. Potom ih posolite i popaprite po želji. U pripremi omleta izbjegavajte dodavanje mlijeka ili mliječnih prerađevina u jaja. Mnogi čine tu pogrešku u nadi da će postići savršenu kremoznost i teksturu jela, no dodana će se tekućina razdvojiti tijekom pečenja i stvoriti vlažnu i gnjecavu smjesu. Sve to rezultirat će prepečenim i suhim omletom.

Koju masnoću koristiti za pečenje omleta?

Kad je riječ o masnoći za pečenje omleta, najbolji izbor je maslac koji jelu daje izvrsnu punoću i bogatstvo okusa te brzo postiže visoku temperaturu potrebnu za dobivanje željene korice. Osim maslaca možete koristiti i druge masnoće po izboru. Kod pripreme s maslacem, rastopite ga na umjerenoj temperaturi i pričekajte s ulijevanjem jaja dok se u potpunosti ne otopi, a tava postane vruća. Na vruću tavu izlijte jaja i pomoću špatule rasporedite po cijeloj površini. Smanjite temperaturu i prestanite miješati. Kad se jaja počnu zgušnjavati, odnosno prelaziti iz tekućeg u kruti oblik, vrijeme je za dodavanje ostalih sastojaka.

Okus jaja dozvoljava da budemo kreativni pa omlet možete pripremati s različitim sastojcima, poput sira, šunke, ajvara ili raznog povrća. Budući da je pečenje vrlo kratko, potrebno ih je pripremiti prije razbijanja jaja. Drugim riječima, nasjeckajte, prepecite ili naribajte željene dodatke, a tek onda započnite pripremu jaja. Nakon dodavanja svih sastojaka, špatulom olabavite rub polovice omleta i prebacite ga preko ostatka, a potom na tanjur za serviranje. Jelo poslužite toplo i po želji ukrasite svježim začinskim biljem.

Fritaja je jelo od jaja ali nije omlet!

Omlet i fritaja su naizgled slična jela koja se razlikuju u načinu pripreme. Naime, razlika je u tome što se kod pripreme omleta sastojci dodaju kad su jaja već u tavici, dok se kod fritaje sastojci prvo preprže ili se odmah miješaju s jajima i zajedno izlijevaju na tavu. Također, fritaja se peče na nižoj temperaturi i duljina pripreme je nešto duža. Najpoznatije fritaje su svakako one sa šparogama, pršutom, povrćem, kobasicama. U većini kombinacija najprije se na vrućoj masnoći preprži dodatak, a tek kasnije ubace umućena jaja.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.