Moj profil

Đumbir

Đumbir je jedan od najboljih začina i proizvoda za ublažavanje probavnih i želučanih smetnji poput mučnina.

O začinu

Đumbir (Zingiber officinale) gomoljasti je korijen koji se prije svega uzgaja u istočnim zemljama, Aziji i Australiji, ali je danas raširen po cijelom svijetu. Specifičnog je slatko-ljutkastog okusa koji potječe od najpoznatijeg i najizraženijeg fitonutrijenta đumbira – gingerola, odgovornog za njegove zdravstvene dobrobiti.

Uporaba u kulinarstvu

U kulinarstvu razlikujemo tri oblika đumbira – svježi, đumbir u prahu i kristalizirani/kandirani đumbir. Onaj svježi svakako ima najjače izraženu aromu, miris i okus te najviše hranjivih tvari, dok oni u prahu i kandirani nemaju toliko izraženu aromu, ali su izvrsna alternativa u nedostatku svježeg.

Đumbir je jedan od najboljih začina za ublažavanje probavnih i želučanih smetnji poput mučnina.

Svježi đumbir preporučljivo je skladištiti u hladnjaku, neoguljen, jer će se tako maksimalno održati njegova svojstva.

Tako skladišten može ostati otprilike 3–4 tjedna. Također se može smrzavati ako se neće iskoristiti u idućih mjesec dana nakon kupnje, a skladišten u zamrzivaču može biti prosječno šest mjeseci.

Đumbir u prahu i kandirani đumbir poželjno je skladištiti u staklenoj bočici/posudi na tamnom, suhom i hladnom mjestu, a za dodatno produljenje trajnosti do godine dana može se spremiti i u hladnjak.

Prije uporabe svježi đumbir gotovo uvijek moramo oguliti te ga potom ribati ili rezati na željenu veličinu – ovisno o daljnjoj pripremi. Svakako je bolje ribati ga, i to barem jedan centimetar odrezanog đumbira, jer se tako najbolje otpuštaju njegovi aktivni sastojci. Najbolje ga je jelima dodavati u svježem stanju, pred kraj termičke obrade, kako bi se u najvećoj mogućoj mjeri zadržala njegova hranjiva svojstva te količine hranjivih tvari.

S druge strane, đumbir u prahu u pravilu se jelima dodaje na početku pripreme, pogotovo ako se radi o termički obrađenim jelima jer se kod njega ne osjeća ona intenzivna aroma svježeg đumbira pa mu je potrebno dosta vremena da se izrazi njegova aroma. Općenita usporedba kod korištenja svježeg đumbira i đumbira u prahu je da se đumbir u prahu koristi u količini 1/3 – ¼ svježeg.

Kandirani đumbir poglavito se jede samostalno, kao snack ili zajedno s orašastim plodovima ili sušenim voćem, a može biti i izvrstan sastojak kolača i biskvita.

Đumbir se vrlo često koristi kao sastojak napitaka, posebice za jačanje imuniteta ili kao začin istočnjačkim jelima poputpiletine, riže i svježe ribe. Također je vrlo čest završni sastojak juhama, mesnim jelima, varivima i jelima s ukuhanim voćem, a čaj od đumbira svakako je jedan od najpoznatijih prirodnih sredstava za sprječavanje mučnina. U vrijeme Božića tradicionalni su i kolačići i kruh od đumbira, a tijekom cijele godine pivo s đumbirom, tzv.ginger ale.

Vrste jela

Čaj s đumbirom
Svježi se đumbir za pripremu čaja prelijeva željenom količinom kipuće vode te ostavi 10-ak minuta prije nego što se procijedi i uživa u napitku.

Špinat na kineski način
Za pripremu kratko pirjanog povrća, svježi đumbir se kratko zapeče na tavi na koju se onda doda povrće te nakon nekoliko minuta i ostali željeni sastojci i začini jela.

Vruća čokolada s đumbirom
Za pripremu ukusne vruće čokolade, đumbir u prahu termički se obrađuje na srednje jakoj vatri, nakon čega se u tekućini otapa čokolada te ostali potencijalni sastojci napitka.

Glazirana piletina s đumbirom
Đumbir u prahu se kod pripreme mesnih marinada i umaka dodaje na samom početku termičke obrade kako bi se njegova aroma stigla izraziti u jelu, a potom se jelo dalje obrađuje prema želji/receptu.

Za više inspiracije pogledajte www.zacini-inspiracije.hr

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.