Moj profil
Čokolada: otkrivamo tajne omiljene namirnice i najfinije čoko recepte
Čokolada: otkrivamo tajne omiljene namirnice i najfinije čoko recepte

Čokolada: otkrivamo tajne omiljene namirnice i najfinije čoko recepte

Otkrijte koji sastojci čokoladu čine pravom čokoladom, te potom po coolkinim receptima spremite deserte s jednom od najfinijih i najomiljenijih namirnica na svijetu.

Svi, baš svi i to od najranijeg djetinjstva, volimo čokoladu. A kako i ne bi kad ne samo da je jako fina, već nas i na najukusniji mogući način relaksira i usrećuje, a po potrebi i tješi. K tome, čokolada djeluje i na naše tijelo, te brzo i učinkovito puni naše životne baterije i osvježava naš organizam. Bez sumnje bila ona tamna, mliječna, bijela ili ružičasta, s dodacima ili bez, čarobna čokolada s pravom nosi epitet jedne od najfinijih, najzdravijih i najomiljenijih namirnica na svijetu.

Tamna čokolada

S obzirom na udio osnovnih sastojaka, tamna se čokolada dijeli na gorku, polu gorku i blago gorku. Pritom gorka mora sadržati barem 60% kakao mase i 18% kakao maslaca, te 40% šećera, blago gorka barem 55% kakao mase i 10% kakao maslaca, te 45% šećera, a polu gorka barem 50% kakao mase i 5% kakao maslaca, te 50% šećera. Zbog značajnog udjela kakaa, tamne čokolade se odlikuju s više ili manje intenzivnom crnom bojom, te pikantnim gorkim okusom i mirisom po prženom kakau. K tome, kako ne sadrže mliječnu masu, vrlo su tvrde konzistencije, te se teže tope u ustima.

Bez sumnje bila ona tamna, mliječna, bijela ili ružičasta, s dodacima ili bez, čarobna čokolada s pravom nosi epitet jedne od najfinijih, najzdravijih i najomiljenijih namirnica na svijetu.

Mliječna čokolada

Mlliječna čokolada trebala bi sadržavati barem 25% kakao mase, 15% kakao maslaca i 50% šećera. Kao što to i njen naziv govori u ovoj vrsti čokolade mora biti i barem 20% mlijeka u prahu i barem 3,5% mliječnih masnoća. Zahvaljujući svojim sastojcima mliječna čokolada je svjetlo smeđe boje, naglašeno je slatkog okusa, te meke i kremaste konzistencije, pa se zamamno topi u ustima.

Bijela čokolada

Za razliku od ostalih, bijela čokolada ne sadrži kakao masu, odnosno mljeveni kakao, koja drugim vrstama daruje svoju prepoznatljivu smeđu boju, već se uglavnom sastoji od barem 20% kakao maslaca, 60% šećera i 14% mlijeka u prahu. Bijela čokolada je blijedo žućkaste boje i vrlo meke konzistencije. Kako k tome sadrži i aromu vanilije, nije samo najslađa, već i najaromatičnija od svih vrsta čokolada.

Ruby čokolada

Iako se pojavile prije samo nekoliko godine, ruby čokolada se zahvaljujući svojem unikatnom okusu i boji može pohvaliti s doista brojnim poklonicima. Ruby ili ružičasta čokolada ne sadrži uobičajeni kakao, već se  proizvodi od, prirodno ružičaste vrste kakaovca koji joj daje doista neobičnu specifičnu, ali prirodnu ružičastu boju i svoj prirodni, naglašeno voćni okus. 

Čokolada je zdrava

Bez svake sumnje čokolada se osim okusom, može pohvaliti i sastojcima među kojima dominira kakao prepun vrijednih bjelančevina, masnoća i ugljikohidrata, te minerala, elementa u tragovima i vitamina. Stoga čokolada, posebno tamna koja sadrži i najveći udio kakaa, te najmanje kalorija, ima dokazano antioksidacijsko djelovanje te štiti naš organizam od zloćudnih oboljenja. K tome, ona između ostalog pogoduje i zdravlju srca i krvnih žila i mozga, te potiče proizvodnju hormona sreće pa  pozitivno utječe i na naše raspoloženje.

Savjeti za kupovinu čokolade

Baš kao i pri izboru ostalih ukusnih i zdravih namirnica, i pri kupovini čokolade imajte na umu da je kvaliteta presudna, pa uvijek pažljivo pročitajte popis sastojaka te provjerite da li udio, odnosno postotak osnovnih sastojaka, prvenstveno kakao mase i kakao maslaca, odgovara vrsti čokolade koju tražite. Nadalje kako za kvalitetnu čokoladu vrijedi pravilo manje je više obratite pažnju i na broj sastojaka, jer što ih je manje, odnosno što je popis sastojaka kraći, to je čokolada kvalitetnija, te naravno i prirodnija. Nadalje, prednost dajte čokoladama koje imaju prirodne emulgatore (lecitin), arome, dodatke i punjenja, a izbjegavajte sastojke s E oznakama, među kojima su najčešće umjetni emulgatori, arome i bojila. 

Ispecite svoju slatku porciju sreće

Naravno, svi mi koji bez nje ne bi mogli živjeti, uz omiljene kupovne čokolade, volimo i čokoladne slastice koje nas posebno privlače baš krajem godine, kada dani postaju sve hladniji i tmurniji. Stoga je pravi trenutak da svoja nepca razmazite s nekim novim desertom koji za promjenu umjesto s uobičajenom čokoladom za kuhanje ispecite sa svojom omiljenom tamnom ili bijelom čokoladom, kako bi još više uživali u svim dobrobitima svoje home-made kreacije.

Primjerice, na kraju dana koji iz bilo kojeg razloga želite što prije zaboraviti počastite se čokoladnim kolačem sa slanutkom ili, a zašto ne, čak i  jednostavnom čokoladnom parfe tortom, slasticama koje će vas po kratkom postupku vratiti na sunčanu stranu ulice.

Nemojte čekati Valentinovo, već zimska romantična druženja začinite čokoladnim flanom ili čokoladnim poljupcima te se na vlastitom primjeru uvjerite da li je tamna čokolada doista i afrodizijak.

Proslave rođendana, imendana i druga obiteljska okupljanja učinite još ljepšim i svečanijima pravim zimskim tortama, primjerice tamnom čokoladnom tortom s narančom ili bijelom  pjenastom tortom, koje će vaši ukućani sigurno poželjeti i za nadolazeće blagdane.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.