Moj profil

Cool chefica mjeseca travnja - anrijana

Šefica mjeseca travnja dolazi iz Bačke Palanke, a znamo se već desetak godina, otkako je i objavila svoj prvi recept.

Raznovrsna i ukusna prehrana vjerojatno je dio njezinog nasljeđa, budući da je anrijana neke od recepata koje i danas koristi u svojoj kuhinji, naslijedila od mame. A mama je vodila brigu o zdravoj i dobro balansiranoj prehrani pa je tek jedan od tih naslijeđenih recepata prilog od mrkve. Vjerujemo da njezin sin i kćer uživaju u ručkovima  i slasticama od kojih je jedna posebna također iz mamine kuharice. Očito mrkva spada među često zastupljene namirnice, jer juha od mrkve svakako je među omiljenim jelima njezinih  ukućana. U prilog tome govori i činjenica da je mrkva odigrala bitnu ulogu i u receptu nazvanome bosanski ćevap. Nedostaje li vam  inspiracije za prilog današnjem ručku, možda vas ova kombinacija krumpira i riže inspirira da iskušate nešto novo.

Rolade mogu biti slane i slatke, a jedan koja nam je posebno zapela za oko, izgledom podsjeća na tradicionalni kolač od dizanog tijesta, poput orehnjače ili makovnjače pa je zanimljiva činjenica da je riječ o roladi s čvarcima. Ukoliko smo upravo dobili dodatnu pažnju, jer smo naišli na ljubitelje čvaraka, onda će sigurno vašu pažnju zaokupiti pašteta od čvaraka

Sezona jabuka gotovo da je neprekidna pa jedna od ideja koja je idealno rješenje za svako godišnje doba je kolač s jabukama. Osim što je jednostavan, ukusan je, brzo gotov i jedan od omiljenih kod djece.

Kada je kolač ukusan, onda je manje bitno u kojem obliku dolazi. Iako toblerone asociraju na trokut, ovim četvrtastima nismo našli niti jedne mane. Poželite li baš slasticu trokutastog oblika, integralni kolač s malinom je onda rješenje.

Budući da Anrijana dolazi iz obitelji ribiča, svakako obratite pažnju na koji se način priprema štuka pa vas možda inspirira za ručak ili dobijete volju za pecanjem :).

Dobili smo odgovor na pitanje što napraviti s ostacima kolača. Vrlo jednostavno – napraviti novi kolač. Uz dodatak pekmeza, čokolade i lješnjaka uvjerili smo se još jednom da se ne može se pogriješiti. Podijelila je s nama svoju kreativnost  i izvan kuhinje te jedan od specijaliteta, karakterističan za podneblje iz kojega dolazi.

Među obiteljskim nasljeđem kao dijelom nematerijalne baštine često se kriju recepti koji se prenose generacijama poput jogurt pogače za koju Anrijana smatra da se oni s malo kulinarskog iskustva mogu odvažiti pa vjerujemo da je zauzela mjesto i među njezinim prvim kulinarskim koracima. Od početaka do danas grabi velikim koracima naprijed iskušavajući različite racepte i načine prehrane, uključujući i prehranu bez glutena.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.