Moj profil

Vanilin secer - Jacques Torres

10 minuta
30
Vanilin secer - Jacques Torres

Oliti, kako dvaputa iskoristiti mahune vanilije. Vrlo jednostavna ideja, a vrhunski rezultat. 

Oliti, kako dvaputa iskoristiti mahune vanilije. Vrlo jednostavna ideja, a vrhunski rezultat. 

Sastojci

1 mjera iskoristenih mahuna vanilije
3 mjere secera
Vrlo dobar i snažan mlin

Priprema

1.

Ovo je idealan recept za one koji cesto koriste mahune vanilije. Ideju za ovo mi je dao chef iz Pariske slasticarnice. Slasticari koriste mahune vanilije u velikim kolicinama, pa od toga prave domaci vanilin secer po ovome receptu. U obicnom domacinstvu se nikada ne koriste ovolike kolicine vanilije, pa sam ja recept i tehniku prilagodila za svoje mogucnosti. Naime citav 11 i 12 mjesec sam skupljala sipke vanilije, te ih pohranjivala u teglu sa secerom. Nakon 2 mjeseca prikupljanja, dobila sam kolicinu od 25 grama.

2.

Zagrijte pecnicu sa ventilacijom na 80-100 stepeni. Sipke vanilije izvadite iz secera, malo ih ocistite i izvazite, te zabiljezite kolicinu. Rasporedite po posudi sa pek papirom. Ostavite da se suse u toploj pecnici nekih 20-30-tak minuta. Ovaj dio je malo osjetljiv jer temperatura i trajanje susenja ovise o pecnici. Krajnji rezultat treba da budu tvrde i osusene sipke, niposto 'pecene'. U mene su prvo bile 15 minuta na 75 stepeni, pa onda 15 minuta na 100 stepeni, sa ukljucenom ventilacijom.

3.

Sipke ohladite. Izmjerite 3 puta toliko secera. Stavite sve u elektricni mlin, i meljite dok se svi komadi vanilije ne usitne. Presudno za ovaj recept je dobar mlin, ili elektricna sjeckalica. Vanilija je drvenasta i tvrda (za razliku od hrane koju obicno meljemo u masinama), pa ce vam trebati vise vremena i kvalitetna sprava da se vanilija dobro samelje. 

4.

U mene je na kraju ipak ostalo par drvenastih komada vanilije, ali to se vrlo lako odstrani kroz sito. Svejedno ih mozete opet vratiti u teglu sa vanilin secerom za jacu i kvalitetniju aromu. 

Link od recepta (idite na 1:00 min).

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o receptu i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.

Ovako je ispalo drugima