Moj profil

Rošpa na brudet

18

Rošpa (Grdobina) jedna je od mnogih ljepotica koje žive u našem prekrasnom moru. Osim na lešo izvrsna je i na ovako pripremljen način. Kuhana je zajedno s krumpirima, ali može i bez pa se kao prilog posluži palenta ili tjestenina.

Rošpa (Grdobina) jedna je od mnogih ljepotica koje žive u našem prekrasnom moru. Osim na lešo izvrsna je i na ovako pripremljen način. Kuhana je zajedno s krumpirima, ali može i bez pa se kao prilog posluži palenta ili tjestenina.

Sastojci

za
Rošpa na brudet
1 rošpa cca 80 dag
1-2 kapule
1/2 konzerve pelata

Priprema

1.

Kao prvo da bi pripremili ovako ukusan objed morate sebi osigurati jedan ovakav prekrasan primjerak . U slučaju da ne živite u blizini mora ili pak živite ali niste neki vrstan ribar najbolje da se uputite na lokalnu ribarnicu i tamo “ulovite” jednu ovakvu ljepoticu. Ako se u prilici zamolite i da vam je očiste (manje posla doma…:)...).

2.

Kad stignete kući iz “ribolova” potrebno je malo zasukati rukave i uhvatiti se posla. Rošpu je potrebno isjeći na komade , a krumpire i kapulu na fete.

3.

U dublji lonac (nikako aluminijski) najprije na dno stavite glavu ribe te po njoj rasporedite krumpire i kapulu pa ostatak ribe. Zalijte maslinovim uljem i vinom.

4.

Pelate dobro zgnječite te ih rasporedite po ribi i krumpirima . Koncentrat rastopite u malo tople vode i također dodajte u posudu.

5.

Sada nadolijte vodu, ali nemojte da sve pokrije jer rošpa pusti puno vlastite tekućine, a ne želimo da nam šug bude pre rijedak.

6.

Posudu pristavite na jaku vatru i pustite da zakuha. Kad zakuha smanjite malo, ali samo malo vatru i pustite da kuha . Za vrijeme kuhanja potrebno je češće protresti posudu (nikako ne miješati brudet – to je strogo zabranjeno) i tu i tamo šugom zaliti krumpire i ribu koja ne leži u šugu.

7.

Brudet treba kuhati dok se krumpiri ne skuhaju, što je 20-tak min. Ne brinite riba se neće raspasti jer to je jedna od njezinih vrlina…unatoč dužem kuhanju ne raspada se.

8.

Kad su se krumpiri skuhali, ako vam šug nije dovoljno gust možete zgnječiti koju fetu krumpira pa će to učiniti svoje.

9.

Kad je gotovo ugasite i poklopite jer se brudet od tog vašeg silnog treskanja posude poprilično umorio te mu je potrebno 10-tak min da malo dođe sebi i pripremi se da vama podari beskrajno dobru uživanciju.

Posluživanje

Uz dobar kruh i zelenu salatu bilo vam u slast.

  • Riba-brudet(1)
  • Riblje(1)
  • Glavno-jelo-riba-i-plodovi-mora(1)
  • Riba(1)
  • More(1)
  • Grdobina(1)
  • Riba-grdobina(1)

8

bas sam kupila smokvicu, kažu na lešo da je dobra, pa sam tražeći našla tvoj recept koji mi se bas svidio. probat ću!

nisam čula za izraz rošpa! ali sam ju prepoznala:) ljepotica. moja najdraža riba

odlicno!!!!!!

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)