Moj profil

Palenta lička

47
Palenta lička

Baka je kuhala duuuugo, na "drvenom" šporetu, ili na peći koju smo zvali koza a neki se možda sjećaju, pa onda kiselina ili pomuženo pravo domaće mlijeko, ili bijela kava, od divke, dosta šećera, a može i kiseli kupus, čvarci ili slanina preprženi, pa preko svega…mljac mljac mljac…Kod nas je palenta već više od 5 stoljeća važan dio prehrane stoji u zapisima….

Baka je kuhala duuuugo, na "drvenom" šporetu, ili na peći koju smo zvali koza a neki se možda sjećaju, pa onda kiselina ili pomuženo pravo domaće mlijeko, ili bijela kava, od divke, dosta šećera, a može i kiseli kupus, čvarci ili slanina preprženi, pa preko svega…mljac mljac mljac…Kod nas je palenta već više od 5 stoljeća važan dio prehrane stoji u zapisima….

Sastojci

2l vode
1 žlista masti ili ulja ili maslaca
1 kg kukuruznog brašna za palentu (grubo mljeveno brašno )
prije se kuhala lagano do sat vremena
a danas ju kuham 20-30 min

Priprema

1.

U loncu staviti 2 l vode, posoliti istavit 1 žl masti tako su stavljali naši stariji a može ulje ili maslac. Kada voda zakuha lagano sipati kukuruzno brašno ne ono sitno nego baš za palentu  grubo mljeveno - greba (evo vodeni mlinovi u Sincu na kojoj se melje), te lagano miješati da se ne stvore grudice. Kuhati oko 1 h na tihoj vatri min uz neprekidno miješanje, ali s novijim vremenom skratila sam zbog užurbanog vremena na 20-30 min i iso je fina. Prije se palenta kuhala u kotlu na ognjištu, a danas je ipak kuhamo na peći u loncu na struji, plinu ili na drva.

2.

Ako hocete mrvičastu palentu kuha se duže i kuhačom se uvijek trlja na dnu lonca dok se miješa, tako dobijemo palentu kao mrvice. Obična palenta kuha na gušće a ima i rijetka palenta stavi se više vode a manje kukuruznog brašna, ovdje u Zagrebu susrela sam se sa izrazom žganci. Po lički se kaže greba a i gloja to je na dnu padele tj. lonca kora i kad bi ostalo na kraju se znalo stavit hladnog mljeka i svu gloju pograbiti žlicom to je bilo fino ta zagorjela gloja ili greba (vidi se na kolažu slika). Uz palentu obično se kuha i juha od palente ali na samom početku kad zavrije voda odvoji se dio jušne juhe evo recept juha od palente

3.

Na gackome čakavskom dijalektu 2 litre vode, 1 kila kukuruznoga brašna, malo soli Priprema:U kotal na ognjišću ili u veliku padelu treba uljat vode i bacit manju šačicu soli i 1 žlicu masti. Kad voda uvati brkljat, odedanput se usiplje iz zdele kukuruzna brašno i pušći da lagano kuva i mišajon vajk lagano puljka vodu po namu brašnu. Unda na sredini rpice napravi mišajon škulja i ostavit da samo kuva više od frtalj ure, more i pol ure.
Kad je dobro prokuvalo, palenta se počme mišat i miša se edne mere više od pol ure dok ne bude gotova. A gotova je kad lipa počme danut po pečename kukuruzname brašnu.
Uno ča ostane prigoreno na dnu je greba. Mat bi dici uljala zeru mlika i una bi se otimala za grebu.
Palenta se more kuvat na tri načina, ako se oće palenta na mrve, unda se dulje kuva i mišajon vajk trlja kad se miša i tako se pravidu mrve, ako se oće obična palenta, unda se kuva na gušće, a ako se oće reja, unda se metne više vode a manje brašna. Uz palentu se kuvala i juva od palente.

4.

Koristila sam se čakavskim dijalektom iz knjige Povratak zaboravljenih okusa-Gačanska tradicijska kuharica. Ne znam koliko je recept star 100, 200 ili 300 godina ali se jelo u Gackoj dolini u kojoj je pronađeno da su Japodi živjeli još u davno doba u starije kameno doba 10.000-4.000 g prije rođenja Krista.

Palenta je također jelo «naših starih» i uobičajen je obrok u domovima siromašnih. U kombinaciji s mesom, povrćem, sirom, mlijekom i fermentiranim mliječnim proizvodima sastavni je dio jesenske i zimske trpeze.

  • Palenta(2)
  • Žganci(1)
  • Dinner(1)
  • Lička kuhinja(1)
  • Deca(1)
  • Kukuruzno-brasno-greba(1)

21

Anka, juče sam prvi put probala palentu na mrve. Super je.👋

pavicdavid ♥Mora voda zakuhati i doda se laganini u sredinu kao hrpica i okolo se zalijeva  vodom .    ( kako kuham malo stavim  omjer 1 čaša vode i pola čaše brašna kukuruznog  ne kuham baš onako sat vremena  kao nekad  ali nekih 15-ak minuta u za to posebnoj padelici   da mi se uhvati malo za dno.....

Napisala sam u koraku 1  Kada voda zakuha lagano sipati kukuruzno brašno ne ono sitno nego baš za palentu  grubo mljeveno - greba te lagano miješati da se ne stvore grudice.. e sad o mješanju ovisi dali želite grudičastu ili mrvljenu palentu..

vsevem♥  tek sad vidim pitanje sory  jeste to  je  koza ovaj šporet  koji si vidjela takavu kozu imala moja baka i kuhala palentu na njoj..

stele22♥ viva ♥   zahvaljujem svima na javljanju a eto tek sad vidjela vaše komentare.♥..❤️

Molin jedno pitanje.Kada se dodaje kuruzno brasno da li voda vri dok se ne doda sve brasno ili se voda koja vri smanji kad se počne dodavati brasno.Pozdrav i unaprijed hvala na odgovoru.

Ovako je ispalo drugima

Još recepata za ovo jelo

Juhasta palenta sa škampima i šparogama
murtela

Juhasta palenta sa škampima i šparogama