Moj profil

CAPARRONES - Spanjolsko varivo od graha i suhog mesa

58
CAPARRONES - Spanjolsko varivo od graha i suhog mesa

Caparrones je vrsta graha koji se uzgaja u La Rioja regiji u Spanjolskoj po cemu je jelo i dobilo ime. Naravno ovo mozete pripremiti sa grahom po vasem izboru.  Jelo je po okusu nesto izmedu naseg domaceg zapecenog graha i primorskog paste i fazola, samo na mnogo visem nivou! :)) Obavezno probajte jer se okusi ovog ukusnog jela nemogu rijecima opisati! 

Caparrones je vrsta graha koji se uzgaja u La Rioja regiji u Spanjolskoj po cemu je jelo i dobilo ime. Naravno ovo mozete pripremiti sa grahom po vasem izboru.  Jelo je po okusu nesto izmedu naseg domaceg zapecenog graha i primorskog paste i fazola, samo na mnogo visem nivou! :)) Obavezno probajte jer se okusi ovog ukusnog jela nemogu rijecima opisati! 

Sastojci

2 konzerve (od 400g) sareni grah
1 veci komad dimljena panceta
1 Chorizo kobasica (ili Kulen, pikant...)
1 krvavica
1 veci luk
100ml bijeli vinski ocat
2 zlicice dimljena mljevena paprika
1 susena ljuta papricica
4 zlice persin
Zaprska

Priprema

Ovo je jednostavnija i brza verzija originalnog recepta hotel restorana Echaurren. Meso Ako se odlucite isprobati ovo jelo nemojte izostaviti niti jedan sastojak, narocito meso. Krvavice ne samo da jelu daju specifican super okus vec i teksturu. U originalni recept dodaje se: suho svinjsko meso: rebra, uho, slanina + pikantna kobasica Chorizo + Morcilla - krvavice. Dakle glavno je da imate 3 razlicite vrste mesa: suho svinjsko, pikantna kobasica - ako nemozete naci Chorizo, onda moze nasa Kulen ili neka druga crvenkasta pikantna, i obavezno krvavice ako nadete u suhom obliku jos bolje. Grah Originalno jelo priprema sa sa njihovim lokalnim grahom Caparrones kojeg vjerujem nema kod nas a niti u vecini Europe. Ja sam pravila sa Pinto grahom koji je nesto slicno nasem sarenom. Mozete i sa Borlotti grahom ili jednostavno sa nasim sarenim. Originalno jelo priprema se sa suhim grahom koji se moci preko noci i onda kuha 2-3 sata u vrlo malo vode zajedno sa pancetom, ostatak mesa kuha se posebno. Papricica Ako nemozete naci suhu papricicu (Pimiento Choricero) onda dodajte ekstra dimljene crvene paprike, ako nemozete naci ni dimljenu mljevenu papriku onda dodajte ekstra slatke mljevene paprike i moze malo cayenne papricice ili chilli. Ako zelite malo obogatiti ovo jelo, slobodno dodajte krumpir ili mrkvu iako nisu sastojci originalnog recepta.
1.

Kobasice i pancetu sitno nasjeckati i dodati u lonac zajedno sa lukom. Ne dodavati ulje jer ce kobasice i panceta ispustiti masnocu.

2.

Prziti oko 7 minuta, da se sve fino dobro zaprzi i karamelizira.

3.

Zaliti sa vodom i kuhati oko 10-15 minuta.

4.

Zatim dodati vinski ocat, mljevenu papriku dimljenu i slatku, lovor lisce, pola persina, suhu papricicu i grah zajedno sa tekucinom. Promijesati i kuhati na lagano oko 10 minuta.

Nije potrebno soliti jer su kobasice i suho meso dovoljno slani! 

5.

U meduvremenu u manjem loncu dodati ulje, cesnjak, brasno i mljevenu papriku i prziti oko 2 minute. Izliti odmah u lonac sa grahom i promijesati.

Nemojte nikako izostaviti zaprsku jer poprzena paprika, brasno i cesnjak daju jelu poseban okus i teksturu! 

6.

Na kraju umijesati ostatak persina i promijesati, Ostavite da odmara 10 minuta i onda servirajte.

Kod mene je bilo uz fantasticno bijelo pecivo Mollete.

  • Grah(2)
  • Španjolska(1)
  • Corba(1)
  • Maneštra(1)
  • Varivo(1)
  • Supa(1)
  • Isprobati(1)
  • Slanina(1)
  • Suho meso(1)

3

🍻👋

Me gusta mucho 🙂🤗

Ovo svakako mislim probati, ali pojavljuje se problem, zbog nabave Chorizo kobasice ili nekog adekvatnog pikantnog nadomjestka. Već sam pri pripremi vašeg zapečenog bijelog graha na tostu pretražila svu Ljubljanu i nigdje ničeg pikantnog! Na kraju sam nešto našla što je bio slabi nadomjestak.

Kakva krvavica se upotrebljava? Ove koje se peku? Kako ih onda staviš u jelo; sirove s kožom, ili se ispeku i izmješaju u jelo ili se sadržaj istese iz crijeva u jelo i kuha?

Ja uvijek imam u mislima suhe slavonske krvavice koje su se pravile od kuhanog mesa glave, pluća i malo krvi, napunjene su se opet obarile, ohladile i potom sušile. Jele su se narezane kao kobasice i meni su bile bolje od suhih kobasica. Nema više...nekad bilo, sad se spominjalo.

Hvala za recept.

Ovako je ispalo drugima