Moj profil

Monte kocke

1.140

Ovaj kolac sam probala kod mame, uzela sam recept, malo ga doradila i evo moje verzije!

Ovaj kolac sam probala kod mame, uzela sam recept, malo ga doradila i evo moje verzije!

Sastojci

Biskvit
5 kasika secera
50g przenih mljevenih ljesnika
3 kasike brasna
1 kasika tamnog kakaa
2,5 kasike ulja
1 mala kasicica praska za pecivo
Bijela krema
9 kasika gustina
4 kasike secera + 1 vanilin secer
2 kasike meda
250g maslaca
Tamna krema
200g tamne kuverture
100g mlijecne cokolade
50g przenih mljevenih ljesnika

Priprema

1.

Poprziti ljesnike i ocistiti ih od kozice. Prvo skuhati bijelu kremu tako sto zakuhate mlijeko sa medom i secerom. Jedan dio jos hladnog mlijeka odvojiti i u njemu razmutiti gustin. Kad mlijeko provrije dodati razmuceni gustin i skuhati kao puding, mijesati neprestano da se ne stvore grudvice i da se lijepo dobro zgusne. Kremu prebaciti u drugu posudu i povrsinu prekriti prozirnom folijom da se ne uhvati korica. Potpuno ohladiti.

2.

Potom skuhati tamnu kremu. Ljesnike samljeti u el. mlinu za kafu ili multipraktiku u tecnu masu. Samljeti dobro, tako da nema komadica ljesnika. Slatko vrhnje staviti na vatru, kad se malo zagrije dodati cokoladu i neprestano mijesati da se sve otopi. Na kraju dodati i masu od ljesnika. Kuhati dok slatko vrhnje ne pocne da kljuca, zatim odmah skloniti s vatre i ostaviti na stranu.

3.

Na kraju ispeci biskvit tako sto umutite jaja i secer, zatim dodate ulje, a na kraju prosijano brasno, kakao i prasak za pecivo, te mljevene ljesnike.

Izliti u pomascen pleh i peci u zagrijanoj rerni na 180°C oko 15-ak minuta. Ne treba mu dugo, provjerite cackalicom.

4.

Za bijelu kremu umutiti kremasto maslac sobne temperature sa kasikom secera u prahu. Bijelu kremu jos jednom umutiti mikserom, te dodati umuceni maslac i sve sjediniti u homogenu smjesu.

5.

Na ohladjen biskvit namazati bijelu kremu, lijepo poravnati spatulom, a zatim preko izliti mlaku tamnu kremu. Ohladiti u frizideru preko noci, sutradan rezati.

Dimenzije mog pleha su 25x30.

Posluživanje

U maminom receptu u biskvit idu orasi, u tamnoj kremi ih nema, ne ide ni kakao...u biskvit ide 6 jaja, sto je meni nekako bilo previse, jer biskvit bude koliko i obje kreme skupa :) Ja vise volim kad je obrnuto :) Bijela krema je pravljena od 1/2 l mlijeka, bez meda...

  • Kremasti kolaci(17)
  • Kolači(14)
  • Monte(10)
  • Kremasto(7)
  • Kolač(6)
  • Kolači kremasti(5)
  • Kremaste-kocke(2)
  • Monte-kolac(2)
  • Kolac-monte(2)

99

Ovaj kolac nije nesto, potpuno je bzvz...kad sam vidjela preko hiljadu lajkova i procitala dobre komentare, pomislila sam da je nesto posebno. Medjutim, nije se svidio ukucanima a ni meni tako da ne vjerujem da cu ga vise praviti.

Pozdrav

Super, hvala!

@piri- za to koristi tamnu cokoladu (za kuhanje)