Moj profil

Pinđur

66

Recept  kojem sam vjerna preko 30 godina...

Recept  kojem sam vjerna preko 30 godina...

Sastojci

smjesa A
3 kg paprike (crvene babure ili roge)
1 vezica peršina i celera (lišće)
2-3 glavice češnjaka
smjesa B
10 dag feferona od toga 2 ljuta
2 dcl ulja
1,5 dcl octa po ukusu

Priprema

1.

Smjesa " A "    Paprike  ili crvenu rogu ili deblje babure  ispeći. Ispećene staviti u lonac i poklopiti. Ostaviti poklopljeno da se ohladi jer se onda lako oguli..

Ako vam se ne da peći možete paprike očišćene i na pola prokuhati u vodi sa malo octa.. U multipraktiku okrenuti 2-3 puta da ostanu grublje kockice.. rijeđe je i nije kao u ajvaru  gusto....Ovo je pikantije i malo šarf..  Tako dobivene kockice kuhati 30 minuta... No ako pećete  ( po meni je puno ukusnije) skinite kožicu očistite od kožica i narežite pećenu papriku na krupnije kockice..

Smjesa " B "   Paradjz samljeti u multipraktiku  dodati feferone (2 ljuta)  i ostale sastojke iz "B"   Smjesa "B" se kuha 1,5h   u drugoj posudi, a smjesa "A"  30 minuta.

Napomena:  octa dodam i 2 dcl po oukusu vi sebi sami odredite..

2.

Nakon toga  se smjesa "A" pomješa sa smjesom "B" i zajedno se kuha još  oko 1h..  A možete staviti u pećnicu da se zapeće umjesto kuhanja. meni je tako jednostavnije a i finije sa pećenim paprikama.

Pinđur usuti oprezno vruce u staklenke predhodno zagrijane skupa sa poklopcima na šarafe u pećnici na 120°C oko 20 minuta.  Tako vruće preliti sa malo vrućeg ulja i  zatvoriti...Zamotati u deku da se hladi jednu noć i drugi cjeli dan ( ja ostavim dva dana..cca 48h).

Prije sam uvijek radila duplo od 6kg paprike,  ali od ove mjere  se ne dobije puno teglica samo  4-5 teglica..

Posluživanje

Možete  raditi kad pripremite smjesu A + B i završiti u pećnivci kao ajvar  iz pećnice   ili pekmez od šljiva iz pećnice

  • Zimnica(4)
  • Pindjur(3)
  • Zimnica slana(1)
  • Pindjur-od-anke(1)
  • Pindur(1)
  • Zimnica-pindjur(1)

15

Shannon♡ zahvaljujem na korištenju recepta uz lijepi pozdrav ●♡●

Draga Anka, hvala na receptu.Neki dan pravila duplu mjeru i sad sam mirna cijelu zimu, neću praviti ajvar.

Mary1😘  anavin😘  BARBARA26😘  Hvalaaa!!