Moj profil

Bundevara

147

...

...

Sastojci

1700 g muskatne bundeve
540 g secera

Priprema

1.

Da bi lakse mogla da izrendam bundevu, isekla sam je na komade i stavila u rernu na 200 stepeni, samo na 15-ak minuta.

2.

Kad se malo omeksala, pustiti je da se prohladi, skinuti koru i narendati je.

3.

Ja sam merila narendanu i imala sam oko 1700 g.

4.

Prirpemiti secer, orahe, ulje i kore.

5.

Uljem podmazati pleh. Staviti prvo tri kore, pa fil (bundeva, orasi, secer), pa onda do kraja fil posle svake druge kore i na kraju kad smo sve utrosili stavljamo odozgo tri kore. Svaka kora se zaliva uljem.

6.

Gotovu pitu odozgo premazati sa malo vode, a onda je iseci na kocice.

7.

Peci u zagrejanoj rerni, na 200 stepeni, oko 45-50 minuta a ako je bundeva bila malo socnija, trebace vam i malo vise... posle 45-50 min. smanjite vatru na 180 stepeni i pecite jos 15-ak minuta.

8.

Kad je izvadimo, malko je poprskati vodom i pokriti krpom.

9.

Ako volite, pospite prah secerom.

10.

Prijatno!

Posluživanje

- Ovakva pita je prilicno socna i kore su skroz navlazene, a kako ima i oraha pomalo lici na baklavu, samo sto, naravno, nije toliko slatka.

- Verovatno ce se normalnim ljudima ovoliko bundeve uciniti malo previse, ali mi tako volimo.

- Pita ce biti lepa i ako stavite dosta manje bundeve, zapravo onda ce mnogo vise liciti a pitu. Ovako se kore jedva i osecaju, ali kao sto rekoh, mi tako volimo.

  • Bundeva(16)
  • Posno(3)
  • Bundevara(2)
  • Pita-od-bundeve(2)
  • Tikva(2)
  • Pite slatke(2)
  • Bundeva-slatko(1)
  • Desert(1)
  • Strudla-bundeva(1)

81

hvala ti Bebo moja i ne brini za sike, meni je samo bitno da ste bili zadovoljno...tikve se dosta razlikuju, pa od toga zavisi i kolicina nje same, ali i secera...vazno da ste uzivali, pozdrav i 😘

Osjecam se grozno kao pocetnik. Napravila juce, i ono slikacu ima vremena, danas je zadnjih nekoliko komada nestalo bez traga i ostadoh bez i jedne slike. Moje tikve su vjerovatno sladje pa sam stavila samo 120 gr smedjeg secera, kasiku cimeta i pola kasike pumpkin pie mix zacina koje pravim u ovo doba godine za sve proizvode od tikve. Moja tikva nije bila socna kao tvoja, pa sam je premazala odozgo sa simple sirupom u kojem sam kuhala i koju krisku od limuna. Jednom rijecju odusevljeni smo. pita nad pitama!

Odličan recept, hvala!🙂