Moj profil

Kokos kolac

1.325

Volim kokos, od moje prvo probanje ovog prekrasnog kolaca kod jedne moje prijateljice postao mi i omiljeni,

Volim kokos, od moje prvo probanje ovog prekrasnog kolaca kod jedne moje prijateljice postao mi i omiljeni,

Sastojci

Za osnovu
200 gr. secer
200 ml. mleko
100 ml. ulje
200 gr. brasno
2 zlice kakao
Za fil
1 l. mleko
250 gr. secer
7 zlice griz
200 gr. kokos

Priprema

1.

Jaja umutite sa secerom i kad su dobro umuteni dodate mleko, ulje, brasno u koje se predhodno pomesali pecivo i kakao, pa pola od ove smese isturite u pleh broj 30 i stavite u pecnicu. Kad je upola peceno izvadite iz rerne, isturite pripremljeni fil, a iznad fila isturite preostalu polovinu od smjese za osnovu i vratite u pecnici da se sve zajedno dopece.

2.

Izvadite i glazirajte sa glazurom koja vam je najbolja.

3.

Fil:

4.

U 200 ml. mleka stavit griz i ostaviti da tako stoji dok se preostalo mleko od 800 ml. kuha sa secerom. Kad prokuha mleko dodamo ukisnuti griz i kuvati do manju gustocu od pudinga, sklonite sa sporeta i dodati kokos, izmesati.

Posluživanje

Ja prvo pripremam fil i onda pravim osnovu.
Ovaj kolac mozete ako zelite da delite da bude na tri dela, na jedan deo – jednostavno kako vam volja. Danas ja pripremala u dva dela, a ako je pravite u jedan dio (ispeci celu smjesu za osnovu i iznad njega isipati fil, tada mi izgleda ko torta.
Da se uverite da je zaista dobar morate to napravite.
Dobar vam tek uz ovog predobrog kolaca u ljepo drustvo.
prezadovoljna CICA2505
Odlicno je

  • Kokos(37)
  • Kolači(14)
  • Kokos-kolac(8)
  • Griz(3)
  • Torte(3)
  • Kolac-kokos(2)
  • Kolaci-kokos(2)
  • Krst(1)
  • Kandidat(1)

228

O kakvom pecivu je rijec u receptu (osnova kolaca)?

Sanjad1... evo doslovno ti stavljam iskustvo od jedne clanice... -Ja sam prvu koru pekla 20 minuta na 180C. Kad sam stavila fil i ostatak tijesta pustila sam 40 minuta na istoj temperaturi, i na kraju provjerila čačkalicom na sredini tijesto. Ispalo je savršeno. 

To ipak zavisi od same rerne... ja u zadnje vreme pecem na 200 stepena i vreme je upola manje...vazno da se na dodir ruka prvi sloj (prva kora) oseti da se zapekla, izlijes fil i ostavi da se dopece kao i sve ostale pandispane.. nemozes pogresiti nikako. Moram priznati da ovo vreme pecenje je ostalo nejasno.... za da nema ove nejasnotije ja cu se potruditi da sutra ugrabim vreme i spremim.. da gledam tacno na sat i pored toa sto cu dopuniti ovaj moj odgovor, promenit cu i u sam recept.. osnodno dodati..Hvala i ljepi pozdrav,

Možete li, molim lijepo, navesti vrijeme i temperaturu pečenja? Hvala unaprijed!

Ovako je ispalo drugima