Moj profil

Sacher torta

1.139

Moj najdrazi recept za Sachericu!

Moj najdrazi recept za Sachericu!

Sastojci

Biskvit
20 dag glatkog brasna
1 prasak za pecivo
8 kom jaja
Glazura od cokolade

Priprema

1.

Rastopiti cokoladu na pari. Maslac pjenasto umutiti i u njega dodati rastopljenu cokoladu za kuhanje i nastaviti miksati, potom dodavati jedan po jedan zutanjak i 15 dag secera u prahu. Dobro izraditi.
2. U posebnoj posudi cvrsto izraditi bjelanjke, pa postupno dodavati 15 dag secera u prahu i miksati.
3. Lagano sljubiti prvu smjesu sa bjelanjcima, pa umijesati brasno i prasak za pecivo. U namasceni i pobrasnjeni protvan – ja koristim okrugli sa mehanizmom za otvaranje- sipati biskvit, te peci na 170 stupnjeva 60 – 70 minuta.
4. Pekmez zagrijavati na laganoj vatri uz dodatak soka od jednog limuna dok ne dobijete lijepu tekucu smjesu. Smjesu procijedite kroz sito i biti ce vam fina i glatka!!
5. Ohladjeni biskvit prerezati, tako da dobijete 3 kore. Svaku koru premazati pekmezom. Sav pekmez sto vam ostane premazite po i oko torte.
6. Zagrijavajte cokoladu za kuhanje i 4 zlice kiselog vrhnja ili milerama koju ste prije dobro izmijesali zlicom da ne bude grudica. Glazuru premazite preko cijele torte i uzivajte!

2.

Pecenu tortu ostavite 2 - 3 minute samo da se malo prohladi na sobnoj temp. pa onda tortu zajedno sa kalupom okrenite na tanjur oblozen papirom i ostavite tako da se ohladi. Ovako cete dobiti savrseno ravan biskvit.

3.

Napomena:

zbog toga sta je nekima torta bila prevelika za kalup 26 cm, pa curila dok se pekla molim vas pecite u vecem kalupu 28 - 30 cm!

Posluživanje

Najbolje je tortu pripremiti dan ranije da se biskvit lijepo natopi. Puno puta sam pravila tortu po ovom receptu, ali nikad nisam slikala, tako da cu sliku dodati naknadno. Glazuru od cokolade mozete napraviti po volji, ovo je samo jedna od ideja za cokoladnu glazuru!
1. Gotov biskvit
2. Premazivanje
3. Cijela torta premazana pekmezom
4. Sacherica – gotova

Franz Sacher (1816. – 1907.) bio je židovski pekar poznat po svojim Sachertortama.

1832. godine, austrijski vojvoda Metternich priredio je večeru za plemiće. Želeći impresionirati uvažene goste iznimnom slasticom, naredio je dvorskom slastičaru da priredi desert, uz slavne riječi: “Koji me neće postidjeti večeras!”

Kako se glavni slastičar baš toga dana razbolio, odgovornost za dvorsku pekaru pala je na leđa 16-godišnjeg šegrta Franca Sachera, koji je tek dvije godine naukovao u kuhinji. Mladi Sacher je priredio kolač od jaja, maslaca i čokolade premazan marmeladom od marelica i preliven gorkim čokoladnim preljevom – koji je oduševio Vojvodu i goste, a mladom slastičarskom naučniku osigurao mjesto u povjesti Beča i Austrije.

Sin Franca Sachera, Eduard, 1876. godine otvorio je slavni Hotel Sacher u blizini Bečke Opere – u kojem se i danas čuva i izvorni recept Franca Sachera – koji se prenosi usmenom predajom.

Do 1965. god. Hotel Sacher je vodio sudsku parnicu s također slavnom bečkom slastičarnom Demel, u kojoj se prodavala torta pod nazivom “Original Sachertorte”. A u Beču se i danas špekulira o načinu na koji je Demel saznao recept ovog kolača, no to je druga priča … Slastičarna Demel i danas prodaje Sachericu, ali pod nazivom “Demel’s Sachertorte”, koja se od “Originala” razlikuje u tome što premaz od marmelade nije po sredini kolača, nego na vrhu, neposredno ispod čokoladne glazure.

U Hotelu Sacher godišnje se ispeče preko 300.000 Sacher torti koje se prodaju u elegantnim drvenim kutijama i šalju na sve strane svijeta. A u turističkoj sezoni, hotelski slastičari pripreme i do 2000 Sacherovih torti dnevno!

  • Torte(41)
  • Torta(18)
  • Sacher(13)
  • Čokolada(9)
  • Torta-sacher(6)
  • SACHER TORTA(5)
  • Saher(4)
  • Saher-torta(2)
  • Torte-sacher(2)

181

Jako fina I socna torta. Koristila sam obicni secer 250g I pekla u kalupu od 30 cm na 180 oko 45 min. Sljedeci put cu radit glazuru sa slatkim vrhnjem za probu. I veliki I mali su bili zadovoljni I torta je nestala na brzinu. Hvala na receptu.

Hvala na divnom receptu! Svi su bili oduševljeni! Bez greške.

Fenomenalna sočna savršena Sacherica 😍