Moj profil
Image
Hrvatska

Književnica i novinarka, koja je objavila knjige feljtona Enciklopedija špeceraja, kajkavskih pjesama Vetrenica ili obiteljska arheologija i roman Lift ili politička melodrama, a koautorica je i mnogih kuharica.

Božica Brkan (r. 1955.) književnica je i novinarka. Podrijetlom Moslavka, kriški je i zagrebački đak (diplomirala komparativnu književnost i polonistiku na Filozofskom i diplomant je novinarstva na Fakultetu političkih znanosti). Do hrane i prehrane «od njive do stola», posebice baveći se analizom fenomena i tržišta, kakvoćom i izvornošću, došla je preko lijepe literature i novinskog «sektora opskrbe» u gradskoj rubrici Vjesnika u vrijeme velikih nestašica početkom osamdesetih.

Od 1989. u Vjesniku i Večernjem listu objavila je gotovo 500 kolumni Enciklopedija špeceraja. Među ostalim, nagrađivana i za uređivanje Vrta nagradom Hrvatskoga novinarskog društva «Marija Jurić Zagorka» za najbolji novinski prilog 2000. godine. Objavila knjige feljtona Enciklopedija špeceraja, kajkavskih pjesama Vetrenica ili obiteljska arheologija i roman Lift ili politička melodrama; u više je skupnih knjiga i antologija. Koautorica je i kuharica: Hrvatska jela na suvremeni način, Slastice u Hrvata, Hrvatska za stolom, Recepti iz Vegetine kuhinje, Slatke fantazije, Mediteran za stolom. O hrani je objavljivala i u domaćim i stranim enciklopedijama, leksikonima, zbornicima i vodičima te uredila i niz posebnih novinskih izdanja (Božićnica, Pisanica…).