Moj profil

Mandarina

Engleski naziv: TangerineLatinski naziv: Citrus tangerina

Mandarina je omiljena, osim zbog sočnog i slatkog mesa, i zbog laganog guljenja prilikom kojeg se oslobađa lijepi miris eterične kore koja se koristi svježa, sušena ili nakon kuhanja u šećernom sirupu za ukrašavanje kolača i slastica.

Želiš kuhati jela sa ovim sastojkom? Nema problema, pogledaj najpopularnije recepte.

Opis i podrijetlo

Mandarina je biljka iz porodice Rutaceae, a pripada rodu Citrus. Zimzelno drvo sa širokim listovima naraste i do 3 m. Iako sliči svojem srodniku naranči, njena kora se puno lakše guli, kriške lakše odvajaju, a okus joj je slađi. Uzgaja se već preko 3000 godina u Ugandi, Japanu i Djiboutiju. U nas mandarina najbolje uspijeva u dolini Neretve gdje su odlični uvjeti za njeno plantažno uzgajanje.

Sok od mandarina može biti izvrstan sastojak marinadi za mesa od peradi.

Sorta unshiu je najrasprostranjenija u našim krajevima, posebno u dolini Neretve. Cvjeta rano, s mirisnim bijelim cvjetovima, a plodovi sazrijavaju u jesen. Najmanja sorta je clementine koja ima sjajnu koru, slatko i aromatično usplođe i ne sadrži sjemenke.

Energetska i nutritivna vrijednost

Energetska vrijednost 100 g svježe mandarine iznosi 53 kcal / 223 kJ. Od toga sadrži 13,3% ugljikohidrata, 0,8% proteina i 0,3% masti.

Od minerala u mandarini se nalaze kalcij (37 mg što čini 5% RDA), željezo (0,15 mg što čini 1% RDA), magnezij (12 mg što čini 3% RDA), fosfor (20 mg što čini 3% RDA), cink (0,07 mg što čini 0,7% RDA), bakar (0,04 mg što čini 4% RDA) i mangan (0,04 mg što čini 2% RDA).

Od vitamina mandarina sadrži vitamin C (27 mg što čini 34% RDA), tiamin (0,06 mg što čini 5,5% RDA), riboflavin (0,03 mg što čini 2% RDA), niacin (0,4 mg što čini 2,5% RDA), pantotenska kiselina (0,2 mg što čini 3% RDA), vitamin B6 (0,08 mg što čini 6% RDA), folna kiselina (66 mcg što čini 33% RDA), vitamin A (206,4 mcg što čini 26% RDA) i vitamin E (0,2 mcg što čini 2% RDA). Od ostalih nutrijenata mandarina na 100 g sadrži 1,2 g vlakana i karotenoide lutein+zeaksantin 138 mcg.

Ljekovitost

O tome koliko su plodovi citrusa zdravi slušamo od djetinjstva. Prva asocijacija uz citruse je vitamin C. Među narodom se uvriježilo mišljenje da liječi prehladu, iako to nije znanstveno potvrđeno, može ublažiti simptome i ubrzati oporavak. Uz vitamin C mandarina, ali i ostali citrusi sadrže vrlo zanimljivu skupinu flavona kao što su hesperidin, tangeretin i nobiletin. Ovi nutritivno vrlo vrijedni sastojci nalaze se s unutarnje strane kore i u pulpi plodova. Kako bi se maksimalno iskoristila korica mandarine najprije ju treba dobro oprati, zatim osušiti i samljeti ili grubo naribati te ostaviti u hladnjaku i koristiti prema potrebi. Predlažemo da koricom obogatite sokove, juhe, jela od riže ili tjestenine, također se može dodati maslinovom ulju i začinima za marinadu za ribu ili meso.

U nas mandarina najbolje uspijeva u dolini Neretve gdje su odlični uvjeti za njeno plantažno uzgajanje.

Zahvaljujući sinergijskom djelovanju vitamina C i flavona mandarina posjeduje vrlo snažna antioksidacijska svojstva. Konzumiranjem mandarine potiče se zdravlje imunološkog sustava i reducira štetno djelovanje radikala na DNA, koje može uzrokovati rak i ubrzati proces starenja.

Znanstvena istraživanja su potvrdila da je vitamin C osobito značajan kod usporavanja pojave raka debelog crijeva, ali i kod upalnih stanja kao što je astma, osteoartritis ili reumatoidni artritis.

Hesepridin se istražuje kao prirodna, netoksična alternativa lijekovima koji štite organizam tijekom radioterapija, jedna iranska studija utvrdila je da se štetnost radijacije smanji za 33%. 

Znanstvenici s Tokyo College of Pharmacy tvrde da tangeretin može pomoći u procesima reduciranja razvoja stanica leukemije, bez štetnog djelovanja na zdrave stanice.

Mandarina je izvor i narančastog karotenoida beta-kriptoksantina koji može značajno smanjiti rizik od pojave raka pluća. Studija objavljena u Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention povezala je hranu bogatu kriptoksantinom sa smanjenim rizikom od pojave raka pluća za 37% u pušača. Istraživanja koja se provode u Japanu pokazala su da sok od mandarine štiti oboljele od hepatitisa C od raka jetre.

Limonin iz mandarine još je jedan u nizu vrlo zanimljivih fitonutrijenata koji se lako probavljaju i oslobađaju u probavi. Istraživanje provedeno u australskom istraživačkom institutu CSIRO utvrdilo je da je najjače djelovanje na reduciranje pojave raka usta i grla, a prema istraživanjima moguće ih je smanjiti čak i za 40-50%

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporuča konzumaciju citrusa za očuvanje zdravlja kardiovaskularnog sustava. Prisutni nutrijenti sprečavaju oksidaciju kolesterola i nakupljanje na stjenke arterija, koje može uzrokovati moždani ili srčani udar.

Mandarine imaju i određeni udio vlakana, koja osim što doprinose snižavanju kolesterola, korisna su i za ublažavanje konstipacije, simptoma koji se javlja kod oboljelih od sindroma iritiranog debelog crijeva, daju osjećaj sitosti te na taj način pomažu u reguliranju težine. Mandarina ima relativno nizak glikemijski indeks što znači da se prirodno prisutan šećer polako otpušta u krvi, stoga se mogu preporučiti kao međuobrok oboljelima od dijabetesa.

Osim toga sastojci mandarine pozitivno djeluju i na kognitivno zdravlje, jer poboljšavaju funkcije mozga i doprinose boljem pamćenju.

Nadalje studija objavljena u British Journal of Nutrition utvrdila je da su žene koje su pile 0,5-1L soka od citrusa, imale povećano izlučivanje limunske kiseline i na taj način reducirale formiranje bubrežnih kamenaca. Konzumiranjem mandarine doprinosi se zdravlju probavnog sustava jer prisutni antioksidanti smanjuju mogućnost infekcije koje uzrokuje bakterija Helicobacter pylori odgovorna za nastajanje čireva i time povećava rizik od pojave raka želuca. Tonik od mandarine potiče rad metabolizma i jetre te na taj način i olakšava apsorpciju nutrijenata.

Aromatično esencijalno ulje mandarine je prirodan antiseptik, štiti organizam od opasne bakterije Staphylococcus aureus. Esencijalno ulje mandarine doprinosi i ublažavanju bolnih grčeva u dišnom, probavnom i živčanom sustavu. Ulje se može koristiti i za vanjsku primjenu i oralno.

Mandarine imaju smirujući utjecaj na živčani sustav te se preporučuju kod nervoze, stresa, a i ublažavanja alergijskih reakcija.

Kupovanje i čuvanje

Pri kupnji mandarine prvenstveno morate obratiti pozornost na sjajnu narančastu koru, a izbjegavajte plodove s oštećenom korom. Birajte plodove koji su teški za svoju veličinu jer je to garancija, da sadrže više soka i da su nedavno ubrani.
Mandarine nisu izdržljive kao ostali agrumi, a u hladnjaku se mogu pohraniti do tjedan dana.

Mandarinu osim svježu, možete kupiti i konzerviranu u kompotu ili prerađenu u džem i sirup za napitke.

Priprema jela s mandarinom

Mandarina se najčešće konzumira svježa neposredno nakon što je oguljena. Mandarina je omiljena, osim zbog sočnog i slatkog mesa, i zbog laganog guljenja prilikom kojeg se oslobađa lijepi miris eterične kore koja se koristi svježa, sušena ili nakon kuhanja u šećernom sirupu za ukrašavanje kolača i slastica.

Mandarine se često koriste u voćnim salatama, kao kriške prelivene ili uronjene u čokoladu, česti su ukras na tortama od čokolade i kolaču od sira, a izvrsno se slažu s jabukama, kruškama, orašastim plodovima, posebice bademima.

Mandarine pozitivno djeluju i na kognitivno zdravlje, jer poboljšavaju funkcije mozga i doprinose boljem pamćenju.

Žele od klementina je jednostavan i fini desert. Za pripremu ocijedite 8 klementina i dodajte soka od grožđa tako da dobijete količinu od 600 ml. Uzmite pola miješanog soka, pa ga lagano ugrijte na 50-55°C, dodajte jednu žlicu želatine u prahu uz lagano miješanje, nakon nekoliko minuta kada se rastopi, dodajte dvije žlice šećera i miješajte dok se šećer ne rastopi, pa spojite s preostalim sokom. Četiri klementine očistite od kore i kožica, meso narežite na kocke, a koricu na fine rezance. U šire plitke čaše rasporedite meso klementina pa ih prelijte tekućim pripremljenim želeom koji stavite u hladnjak da se ohladi i očvrsne. Prije posluživanja dodajte slatko tučeno vrhnje koje ukrasite tankim rezancima korice klementina.

Kod pripreme slanih jela izvrstan je sastojak salatama od povrća, bijelog mesa, tjestenine, kojima daje dozu svježine i egzotike.

Sok od mandarina može biti izvrstan sastojak marinadi za mesa od peradi. Umak od mandarina možete poslužiti sa svinjetinom, teletinom, mekanom junetinom uz meso divljači te jela od tjestenine. Rezanci od kore mandarina mogu se sušiti pa dodavati u razne umake tijekom kuhanja ili koristiti uz bouquet garni.
Sve sorte mandarina mogu se koristiti kao i naranče.

Recepti