Moj profil

Slani i slatki recepti u kojima kraljuju naranča i mandarina

Iako u njima uživamo tijekom cijele godine, citrusi poput naranči i mandarina kao stvoreni su za hladnije i mračnije doba godine u kojem nam u svojem mirisnom i slasnom pakiranju daruju još i zaštitu od prehlada i sličnih zimskih „radosti“.

Naši su omiljeni agrumi pravi su mali čarobnjaci koji jedva čekaju da se pokažu i dokažu u brojnim jestivim ulogama.

Naravno, osim što su hranjivi i zdravi, naši su omiljeni agrumi i pravi mali čarobnjaci koji jedva čekaju da se pokažu i dokažu u brojnim jestivim ulogama.

Doista, osim što su same po sebi vrlo ukusne, naranče i mandarine u kulinarskom su smislu i neobično svestrane, pa njihov aromatični osvježavajuće voćni kiselkasti okus daje onaj poseban, upečatljiv touch brojnim napitcima i jelima.

Kako se njihovo sočno meso, mirisna korica i slastan sok neobično dobro slažu s brojnim namirnicama, njihovu veću ili manju prisutnost ne obožavamo samo u brojnim slasticama već i u krepkim mesnim i povrtnim jelima, od kojih su brojna kao stvorena i za naš blagdanski stol.  

Naranče i mandarine prijateljuju s mesom i povrćem

I naranča i mandarina rado prijateljuju sa svim vrstama mesa, a posebno sa svinjetinom i peradi, piletinom i primjerice puretinom.

K tomu, slažu se i s ribama, osobito s masnijim vrstama kao što su tune, sardine i skuše te, naravno, i s morskim plodovima. Pritom su, primjerice, sok i naribana korica naranče nezaobilazni u različitim marinadama i umacima, a njezine sočne kriške ili ploške važan su sastojak pirjanih ili pečenih mesnih jela.

Naranče i mandarine u ukusnom su suglasju i s grahoricama, od leće do graha, prerađenih žitarica poput kus-kusa i bulgura te, naravno, s raznovrsnim povrćem. Tako su, ili u aromatičnim preljevima ili izlomljene na kriške ili narezane na ploške, bitne u brojnim toplim i hladnim povrtnim salatama kojima daruju svježinu i odmjerenu kiselost. Iako gotovo nema povrća kojemu ne godi prisutnost naših omiljenih agruma, naranče i mandarine valja kušati s tikvicama, bundevama, korjenastim povrćem, posebno mrkvom, celerom i pastrnakom te, primjerice, komoračem koji je zajedno s mandarinama dobrodošao i u mesnim salatama.

Nadalje, osim u mesnim jelima te različitim vrstama salata, naranče i mandarine svojom će nas aromatičnom prisutnošću osvojiti, primjerice, i u jelima od riže, posebno rižotu, ali i u maštovitim slatko-slanim gurmanskim sendvičima od mesa i povrća.  

Naranče i mandarine stvorene su za najmirisnije i najukusnije slastice!

Naravno, kako su i brojnija, poznatija su nam slatka jela koja svoj okus zahvaljuju sočnom mesu, mirisnoj korici i aromatičnom soku naranči i mandarina.

Doista, popis slastica je podugačak jer gotovo ne postoji ni sastojak ni vrsta slatkih jela u kojima nisu dobrodošli njihovi i mirisi i okusi. Tako se naranče i mandarine, među ostalim, savršeno nadopunjuju s drugim svježim i sušenim voćem, čokoladom, kokosom, lješnjacima, bademima, orasima i, primjerice, kokosom te brojnim začinima: vanilijom, cimetom, korijandrom, klinčićem i đumbirom.

Ne čudi stoga što postoji čitav niz različitih slastica u kojima ima barem malo njihova soka ili naribane korice, od onih najjednostavnijih, svakodnevnih do najsloženijih i najraskošnijih, rezerviranih za posebno svečane prilike.

Tako su na popisu slastica raznovrsne torte i kolači te posebno brojne mirisne prigodne slastice, stole, kuglofi, slatki kruhovi, kolačići i keksi koji se tradicionalno pripremaju za blagdane.

Zahvaljujući svojem lagano kiselkastom, ugodno slatkom i osvježavajućem okusu, one i najjednostavnije slastice poput voćnih salata, različitih krema, palačinki, pudinga i muffina čine posebno ukusnima.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.