Moj profil
5 planetarno poznatih božićnih slastica
5 planetarno poznatih božićnih slastica

5 planetarno poznatih božićnih slastica

Ovih se blagdana zasladite božićnim slasticama koje su poznate i omiljene u cijelom svijetu, te po cool receptima spremite Božićni panj, Panettone, Stollu, Božićni puding i Gingerbread kekse.

Buche de noel, slatki Božićni panj

Izvorno francuski, Buch de noel, kolač u obliku panja inspiriran je starim božićnim običajem paljenja prigodno okićenog panja na ognjištu koji je simbolički najavljivao razdoblje s više svjetla i topline koje dolazi nakon Božića. S vremenom, kako su otvorena ognjišta postajala sve rjeđa, otprilike u drugoj polovici 19. stoljeća ovaj se običaj počeo zamjenjivati prigodnim kolačem koji se vrlo brzo udomaćio na blagdanskim stolovima.

Panettone, slastan Tonijev kruh

Panettone, talijanski božićni kuglof, nastao je slučajno na sam Badnjak prije petstotinjak godina u kuhinji jednog plemića nakon što je glavnom kuharu izgorio kolač za  svečanu večeru. Situaciju je spasio mladi  kuharski pomoćnik Toni koji je tijestu koje je mijesio za kruh dodao šećer, maslac, sušeno i ušećereno voće i vaniliju te dobio fini i otmjeni kolač koji je njemu u čast nazvan Pan de Toni (Tonijev kruh!), odnosno panettone.

Gingerbread man, čovječuljak od tijesta koji je oživio

Iako su već bili poznati, medenjaci od tijesta s đumbirom u obliku veselog čovječuljka Gingerbread man postali su planetarno popularni božićni keksi tek nakon što je u Americi objavljena priča za djecu o čovječuljku od tijesta koji je nakon što je ispečen oživio i otrčao u svijet. Slično, nakon što su braća Grimm objavili bajku o Ivici i Marici, za Božić su se, najprije u Njemačkoj, Austriji i Velikoj Britaniji, a potom i drugdje počele spremati i Gingerbread kućice.

Christmas pudding, mirisni puding od loja i sušenog voća

Božićni puding ili Christmas puding tradicionalna je britanska slastica od goveđeg loja, te sušenog i ušećerenog voća, alkohola i ostalog, koja se počinje spremati dobrano prije Božića kako bi se svi sastojci povezali, a ona bila mirisna i fina.  Zanimljivo je da je pudding na božićnim stolovima tek od 17. stoljeća, iako se jeo još u 15 stoljeću i to od mesa, koje je kasnije zamijenjeno lojem, te luka i sušenog voća.

Stollen, kolač za koji je trebala dozvola Pape

Stollen božićni kolač koji svojim izgledom simbolizira umotanog malog Isusa u početku je bio obično pecivo od brašna, vode i kvasca koje se jelo u vrijeme adventskog posta. Takav bi vjerojatno i ostao da u drugoj polovici 15. stoljeća dresdenski vojvoda nije od pape Nikole V izmolio dozvolu da se tijestu dodaju mlijeko, maslac i druge za posta strogo zabranjene sastojke koji su stollu učinili slatkom i finom.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.