Moj profil

Upoznajte Lovru Smetiška i otkrijte njegove njegove super savjete i recepte

Razgovarali smo s mladim i perspektivnim chefom Lovrom Smetiškom koji nam je otkrio svoje kulinarske tajne i trikove i predstavio odlične recepte dostojne "fine dining" restorana, koje svatko može napraviti kod kuće.

Kada su i kako započeli vaši prvi kulinarski pokušaji? Jesu li vam prvi mentori  i uzori bili mame, bake, drugi kuhari, drugi blogeri ili ste možda neke ideje crpili i iz Coolinarike?

Oduvijek sam volio jela koja su mi bake kuhale te su mi takva jela i dan danas najfinija, ali moji prvi ozbiljniji pokušaji kuhanja su započeli s le cordon bleu. Kroz  praksu sam upoznao puno kuhara koji su moji uzori i kojima se divim kako kuhaju sa svježim namirnicama.

Koji je najkorisniji/najpraktični kulinarski trik/savjet koji vama olakšava pripremu hrane i rado ćete ga podijeliti s drugima?

Osobno volim imam imati sve pripremljeno prije početka kuhanja. Volim si pripremiti začine koje ću koristiti, narezati povrće i meso kako bi mi kuhanje bilo lakše, organiziranije i bez stresa. I najbitnije je da mi je površina uvijek čista.

Začin bez kojeg ne možete u kuhinji je…

Začin bez kojeg ne mogu u kuhinji je svježi timijan, volim njegov okus i kako se slaže skoro sa svim jelima koje spremam.

Tajna dobro marinirane namirnice je… da je posoliš prije nego što ćeš je peći, jer slane marinade isušuju namirnice i tako gube sočnost.

Rižu najčešće koristim za pripremu… raznih rižota, ali i kao prilog drugim jelima.

Jelo koje mi uvijek uspije je… odležani ramstek kojeg zatvorim u tavi na maslacu te stavljam na odmaranje u pećnicu s maslacem i timjanom na vrhu radi dodatne arome. Za prilog uvijek uzmem jasmin rižu koju prelijem ostatkom maslaca u kojem se odmarao ramstek.

Jelo koje mi nikad/teško uspije je… Iskreno nemam jelo koje mi nikad ne uspije. Možda mi neko jelo ne uspije iz prve, ali iz druge sigurno uspije.

Svaki početnik u kuhinji trebao bi izbrusiti vještinu… sjeckanja/rezanja. Smatram da ako početnik u kuhinji izbrusi vještinu sjeckanja/rezanja da će biti brži i tako si olakšati kuhanje.

A (foolproof) jelo kojem svaki početnik može iznenaditi goste/drage ljude/sebe samog je… teleći rižoto (s crnim češnjakom). To jelo je jednostavno i brzo za napraviti, a što je najbitnije – ukusno je. Ja volim staviti i crnog češnjaka, ali neki ga ne vole pa ostavljamo naravno na izbor.

I za kraj… najviše uživam kad mi netko drugi skuha… sarmu s domaćim kiselim zeljem, finim buncekom i kobasama. Baš kako mi je baka radila.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.