Moj profil

U ime gurmanskih užitaka: Isprobajte nova jela sa zelenjavom

Opskrbite svoj organizam hranjivim tvarima na najbolji mogući način, maštovitim jelima od mladog zelenog povrća, lisnatim salatama, graškom, tikvicama, blitvom, špinatom, divljim šparogama…….

Ma tko ne voli špinat s jajima na oko, zelenu salatu s crnim uljem, juhicu od graška ili primjerice blitvu na lešo, jela koja često i s radošću spremamo na način naših baka i mama. No, kako proljetno zeleno povrće nije samo jako ukusno i hranjivo, već i jaaako svestrano možemo ga spremati i na druge maštovite načine.

Zeleno i sirovo, bonus za zdravlje! 

Kako će od sirovog, termički neobrađenog zelenog povrća profitirat i naše nepce i naše zdravlje, iskoristite „zeleni val“ i obogatite svoj jelovnik zelenim i hrskavim izvornim okusima. Stoga, dajte mašti na volju te svoje omiljene lisnate salate, „pojačate“ i drugim zelenim povrćem, keljem, špinatom, blitvom, divljim šparogama i brokulom, od kojeg neke poput špinata svakako kušajte i u novoj, salatnoj varijaciji

K tome, salate, posebno rikolu i potočarku, ali i špinat i mladi luk, nesebično, u sirovom obliku dodajte pizzama,  sendvičima, rižotima, te primjerice krem juhama.

Proljetno zelenilo iskoristite i za pripremu savršenih sirovih malih jela i napitaka, pa primjerice rikolu iskoristite za zeleni pesto, a od špinata smućkajte čašu punu okusa i zdravlja, zeleni smoothie. Svoj svakodnevni jelovnik obogatite i slasnim i zdravim sirovim tikvicama, koje možete servirati marinirane ili pretvorene u neobične „špagete“.

Zelena klasika na nov način!

Kako je zeleno povrće savršeno za brojna jela, juhe, variva i složence, koja su oduvijek na našim tanjurima, razveselite se i nekom novom kuhanom kreacijom. Primjerice, umjesto da je servirate na lešo, od blitve skuhajte posebnu krem juhu, pire od krumpira zamijenite zelenom varijacijom, pireom od graška, a listove mladog kelja iskoristite za egzotični kulinarski doživljaj.

Uz svima omiljenu fritaju od divljih šparoga, jestive vjesnike proljeća spremite i na ne tako uobičajen način u „škartocu“, a, hrskavost i boju cvjetića brokule, (ali i ostalog mladog zelenog povrća) sačuvajte „blanširanjem“ i oplemenite vegetom i đumbirom. Osim, blanširanjem, boju, hrskavost, ali i hranjive sastojke zelenog povrća možete sačuvati i malim trikovima, pa prilikom kuhanja grašku dodajte malo šećera, brokuli malo octa, a špinatu i kelju, malo natrona (otprilike 1 čajna žličica na 1 l vode!).

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.