Moj profil

Pečenje kruha kroz priču

Rekao bi netko da je o kruhu vec sve rečeno, ali mislim da uvijek postoji kao i u svemu neka nadogradnja. Ovo je priča o kruhu na moj način, koji se možda razlikuje ili ne od vašeg, ali to bih ja opisala " kao sakupljanje mrvica , od svakoga po malo i stavljanje na jednu hrpu... ". 

 Kako sam rođena u " žitnici ravnice " kojom se prostiru nebrojena žitna polja, nije mi nepoznato mnogo toga o ovoj namirnici koja dolazi u mnogo vrsta i oblika. Generacije vrijednih ruku brinu se da svake godine polja budu preorana, zasijana, požnjevena, da bi opet na kraju nečije ruke i prsti stavili na stol  kruh. Taj posao je mukotrpan i dugotrajan, pokušajte si samo predočiti to malo zrno iz kojega nikne klas,  sve do konačnog proizvoda u mlinu brašna, sve do kruha.

Priča seže još u neka druga vremena davnih godina u kojima je živjela moja baka koja je pekla kruh u krušnoj peći, a mijesila ga od kvasa u drvenom koritu. O tome znam iz maminih priča, o životu drugačijem od našeg. Bili su to veliki okrugli kruhovi,  njih nekoliko za cijeli tjedan. To bi bio onaj " kruh od komadića tijesta prethodnog " o kome nešto kasnije. 

U " moje vrijeme " situacija se mijenja, kruh je iz pekare i trgovine, ali iskreno da vam priznam ja sam voljela kada je mama bila na  ljetnim praznicima i onda nam ponekad ispekla domaći kruh i lepinjice. Nenadmašan okus i miris djetinjstva.... osobno nema do domaceg kruha koji sami umijesite, mislim potrebno je nešto vremena i volje, ali na kraju čisti užitak. 

Spomenula sam da postoji mnogo vrsta kruha odnosno brašna za njegovu pripremu.  Pokušacu spomenuti neke, poput najpoznatijeg pšeničnog bijelog ( glatko i oštro ), polubijelo, raženo, integralno ( cjelovito zrno bez ljuštenja ), kukuruzno, crno, graham,  ono bez glutena, bučino, pirovo, postoji brašno čak i od slanutka.

A sada malo više o samom kruhu, oblicima, povodu i vrstama. Kroz ovo duže vrijeme ( zdravstvena kriza uzrokovana koronom ), počela sam kao i mnogi od vas redovito peći kruh. Kako bi rekla moja mama  " napekla sam se ( i još uvijek pečem) ". Nije da je to meni bilo nepoznato do sada, to nikako, ali u posljednje vrijeme se  intenziviralo silom prilika ( ipak smo provoli izvjesno vrijeme u karanteni, lagano zatvoreni u svoja četiri zida ). Zbog svega toga vremena je bilo napretek, a ovo je bio moj način nošenja s tom neuobičajenom situacijom. Ovo na slici je bio kao " moj početak " , kruh ( hljeb ) iz šerpe po receptu jedne članice coolke ( hajdučica M ), a onda se priča razgranala, zakotrljala i nastavila.

Radila sam kruh s raznim kombinacijama brašna, raznih oblika, vrsta i veličina. Kako je vrijeme teklo, iskušala sam i razne tehnike pripreme, koristila pri tom svježi ili suhi kvasac, ali i radila s " komadicem tijesta od prethodnog kruha ". Pokušala sam i sa divljim kvascem ili starterom, ali mi nažalost nije uspio, možda opet pokušam, tko zna.

Kruh sa komadicem od prethodnog ima meni zanimljiv način pripreme. Dakle zamijesimo sve sastojke ( brašno, kvasac, topla voda i sol ), osim ulja, kratko ih povežemo i onda uzmemo komadic tijesta ( 10-15 dag ) i spremimo pokriveno u hladnjak, tu može biti nekih 3 - 4 dana. Kada hocemo peci novi izvadimo onaj komadic tijesta iz hladnjaka pomijesamo sa malo brašna i vode i ostavimo na sobnoj temperaturi najbolje preko noci ili najmanje 1 sat. Dodamo ga ostalim sastojcima i zamijesimo novi kruh. 

Ovo na slici je još jedan mali odmak od uobičajenog, a to je oslikavanje kruha, uz pomoc

je

jedne naprave, ustvari žileta, iako možete upotrijebiti i skalpel. Postupak je takav da nakon oblikovanja kruha pobrašnite dobro površinu, skinete višak i onda žiletom crtate po kruhu. Motivi su razni, klas žita, cvijece, listovi i sl. Evo ga na slici: 

https://www.coolinarika.com/recept/oslikani-kruh/

Neki najjednostavniji kruh mijesi se od brašna, dodatka kvasca svježeg ili suhog, tople vode, malo soli i šecera, ulja maslinovog ili suncokretovog ( može i ne mora ). Ako radite sa suhim kvascem stavljate ga direktno u brašno, a svježi razmrvite u malo tople vode sa šecerom ili mlijekom.

 Po želji možete ga nadograđivati sjemenkama , ali i začinskim travama. Dobro je koristiti više vrsta brašna kao recimo kombinacija bijelog glatkog, crnog i kukuruznog  ( kojeg je dobro prvo preliti vrelom vodom ). Ili bijelo, kukuruzno i raženo gdje je osnova bijelo, a ove ostale vrste po 100 grama recimo.  Ja radim smjesu od 400 g bijelog, i po 100 -120 grama ostalog, poput  raženog ili kukuruznog.

Ovo na slici su grissini, vrsta talijanskog kruha https://www.coolinarika.com/recept/grissini-sa-zacinskim-biljem/ pogača sa sjemenkama. 

Veoma je bitno dobro ga izraditi ( ručno oko 10 -15 minuta ), iako možete i mikserom. Pri kraju mješenja možete s malo ulja pokupiti sve ostatke po posudi. Pobrašnite ga po površini i malo udubite prstima na nekoliko mjesta. Ostaviti da uzađe najmanje dva puta, jednom  i onda opet prije samog pečenja, ako može i više. Oblikovati ga na kraju u oblik po želji ( okrugli, dugoljasti ili .... ). Dobro je koristiti pek papir za pečenje da se ne zalijepi  ( a i manje je pranja ). Pečenje  odnosno vrijeme pečenja zavisi o vrsti, veličini kruha, o vašoj pecnici. Iz osobnog iskustva mogu reci da ga uglavnom pečem oko sat vremena, iako sam neke vrste recimo pekla i oko pola sata, ali bili su manji po obimu sastojaka. 

https://www.coolinarika.com/recept/pan-casero-corte/

Ovo na slici su francuski kruh fougasse u obliku lista i istočnoafricki chapati. Oni su samo dio mog upoznavanja različitih vrsta kruhova.  Da bih vam približila chapati evo kolaža pripreme:https://www.coolinarika.com/recept/1107067/ a ovo je recept za fougasse.

Spomenula sam i pečenje kruha sa starterom, pokušala jesam, nije mi uspio, ali sam iskušala način pripreme takvog kruha, koji traje li traje, ali rezultat je dobar. Ima mnogo faza, stajanja i dizanja, ono tri dana ha ha. 

Iskušala sam i brašno bez glutena, eto 

https://www.coolinarika.com/recept/1105582/

Zahvaljuci mojoj mami koja mi je pričala o kruhu od krumpira, ali i receptu naše šefice  evo i njega....

a ovo je mamin kruh od tikvica..

https://www.coolinarika.com/recept/mamin-kruh-s-tikvicama/

https://www.coolinarika.com/recept/vekne-krompiruse/ ovo je recept naše šefice Verceiloske

 Ovo je još jedan jednostavni....https://www.coolinarika.com/recept/1105499/

Pečenje kruha se nastavlja i dalje, uvijek nove kombinacije i vrste brašna. Mislim da je bučino na redu. Zanimljivo mi je to brašno, probala sam do sada napraviti tortu i ugodno me iznenadila. Ako imate bučine golice sameljite ih u mlincu za kavu i eto vam brašna.

Kakav bi  to bio  kruh bez namaza, zato vam predlažem na kraju dvije vrste. Pašteta po receptu Davida Skoke i namaz od bučinih golica od naše Anke1955, ne znam ni sama koji mi je bolji, tople preporuke. 

Gore je prikazan u kolažu postupak izrade challah kruha s dvije pletenice ( vrsta židovskog kruha ). https://www.coolinarika.com/recept/challah-kruh-sa-dvije-pletenice/

Evo nas na kraju šetnje kroz moju malenu pekaru. Nadam se da vam se ponesto  i svidjelo, ako je, isprobajte bice mi drago.  Nešto sam vam pokušala približiti i objasniti pomocu kolaža, pojedine faze pripreme. Lipi pozdrav svitu moj drag širom i popriko!

Ovo dolje na slici je kolažni prikaz prireme kruha fougasse:

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.