Moj profil

Mekano i pjenasto: Jela iz djetinjstva kojima se uvijek vraćamo

Ima onih koji mekana i pjenasta jela nazivaju comfort foodom, neki jednostavnije kao zimska nostalgija, oni ciničniji, odmahnu rukom i definiraju ih kašicama.

Meko i pjenasto. Ima onih koji mekana i pjenasta jela vole nazivati comfort foodom, neki jednostavnije kao zimska nostalgija, oni ciničniji, odmahnu rukom i definiraju ih kašicama.

Kad pažljivije pratim što jedem i za čim žudim, ulovim se da često navečer pripremam nešto iz djetinjstva, mekano poput griza ili riže na mlijeku s mrvicom cimeta i kakaa, ili palente s kapljicom maslinovog ulja.

Jela iz djetinjstva su poput plišanog mede, uspijevaju nas utješiti, smiriti, nagraditi. Ništa zabrinjavajuće. Nadam se... Mekana i pjenasta jela nositelji su prvih okusa koje upoznamo u ranom djetinjstvu. I najčešće im se u starosti vraćamo, jer smo jednako bezubi i nemoćni da zagrizemo u jabuku ili prožvaćemo teletinu.

Jaje je savršena namirnica za pripremu utješnih jela. Tu mislim na meko kuhano jaje, još bolje ako je u čašici i moramo žličicom kucnuti kako bi ga otvorili i u njega uronili koricu kruha. Mislim i na zavajon ili zavajun, žbaćeno ili žbativeno jaje, paradižot ili šnenokle. Jaje može, bez velikog napora, postati mekano i pjenasto.

Sve vrste slastičarskih krema, od one jednostavne s jajima, šećerom i mlijekom, preko one s čokoladom, kavom, karamelom. U istu bih grupu stavila pudinge, kako one iz vrećice, tako i bavarske kreme pripremljene «from scratch» (engleski naziv za sve pripremljeno «iz početka», odnosno od osnovnih sastojaka).

Jela iz djetinjstva su poput plišanog mede, uspijevaju nas utješiti, smiriti, nagraditi.

I nekadašnji frapei, današnji smoothie tješe naše tijelo, koliko i dušu, svilenkasti, slatkasti, mirisni, pjenasti, s mirisom i okusom najdražeg voća, začina, mlijeka. Mlijeko je jedan od glavnih sastojaka mnogih drugih «utješnih» jela. Dovoljno je sjetiti se griza na mlijeku. Netko s malo tamne čokolade, netko s cimetom, netko s kakaom. Riža na mlijeku, za razliku od griza, je mnogo složenija i pronalazimo je na doslovce svim kontinentima. U jugoistočnoj Aziji, basmati riža se kuha u običnom mlijeku s dodatkom kardamoma, indijski Kheer, s ružinom vodicom i pistacijom, perzijski Yakh dar Behesth, sa sirupom od šipka, bliskoistočni Malabi. Slično je i u Južnoj Americi, arroz con leche s dodatkom cimeta i kondenziranog mlijeka, sve do američkog rice puddinga.

Određeni sirevi su također djetinjasti i spadaju u grupu «...kad mi se večera nešto nježno». Svježi sir, na primjer, s dodatkom vrhnja, malo soli, papra ili paprike. Skuta, kajmak, svježi kozji sir pa sve do gušćeg jogurta, također predstavljaju osnovni sastojak, koji podnosi brojne dodatke, kako slane, tako i med, suho i svježe voće, marmeladu. Tu je još i ranije spomenuta palenta, griz i riža u slanoj opciji, sitna tjestenina, ukratko, sve što jede jednogodišnje dijete sa šest mliječnih zubića.

Neugodno vam je kad posegnete za Čokolinom ili Lino Ladom? Nemojte se sramiti svoje slabosti, kad vas netko pita što inače večerate, a sam za sebe kaže da voli «konkretne stvari»!? Zdjelica kašice, comfort fooda ili zimske nostalgije neće nikome nauditi. Ona se ne jede u društvu, nego u usamljenim večernjim satima, kad vas nitko ne gleda, dok po stanu hodate u pidžami, bez šminke, podignute kose, kad ne morate nikome ništa dokazivati, ni objašnjavati, gledati na sat i računalo. Ne dajte da vam pokvare trenutak koji ste čekali cijeli dan!!

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.