Moj profil

Maštoviti obroci s malo namirnica

Princip manje je više ne funkcionira samo u arhitekturi. Minimalizam se, posebno u krizna vremena, isplati i u kulinarstvu, pa u našim kuhinjama od najviše 5 sastojaka može nastati veliki broj različitih i ukusnih jela.

Princip manje je više, odnosno less is more ne funkcionira samo u arhitekturi. Minimalizam se često isplati i u kulinarstvu, pa u našim kuhinjama i od samo nekoliko sastojaka može nastati veliki broj različitih i ukusnih jela. Minimalistički recepti koji se temelje na najviše pet sastojaka funkcioniraju u doista brojnim situacijama, a kako mogu biti i vrlo ekonomični, posebno su dobrodošli u kriznim vremenima.

Za štedljive!

Uvijek jednostavna i ekonomična pasta posebno je omiljena u kriznim vremenima. Gladna se usta mogu nahraniti špagetima Twist, tjesteninom u umaku od svježih rajčica s Vegetom mediteran i mozzarellom ili tjesteninom u finom umaku, širokim rezancima u umaku od prešane šunke i slatkog vrhnja. Štedljivi na svjetlo dana mogu izvući i dobri stari restani krumpir, kuhani krumpir popržen na luku ili domaći krumpir s Vegetom, krumpir oplemenjen lukom, ploškama pancete i naravno Vegetom. Mnoge će oduševiti pileći smotuljci, prženi komadići pilećeg filea začinjeni Vegetom Twist grill i omotani pancetom te izdašne zapečene pileće šnicle, pileći odresci začinjeni Vegetom Twist piletina sa slatkim vrhnjem i sirom.

Malo sastojaka sasvim je dovoljno i za izdašne i ukusne slastice. Tako je za klasičnu halvu potrebno ulje, pšenična krupica, šećer i cimet u prahu, a za neobične karamel kokice kukuruz kokičar i karamel preljev od šećera, slatkog vrhnja i maslaca. Slasni kokosovi poljupci mogu se izmiješati u tren oka od kokosovog brašna, nekoliko jaja i šećera, a gurmanski čokoladni kolačići s čilijem od čokolade za kuhanje, slatkog vrhnja, maslaca i čilija u prahu.

Za goste!

Zahvaljujući receptima s najviše pet sastojaka u kriznim se vremenima ne trebate bojati ni uloge domaćina. Goste, pozvane i nepozvane, najavljene i nenajavljene možete usrećiti s brojnim i maštovitim jelima za koje vam ne treba mnogo sastojaka. Štoviše, na mini recepte možete se osloniti i nedjeljom i praznicima, jer se mnogi temelje na osnovnim namirnicama koje uvijek imamo kod kuće. U spomenutim situacijama možete poslužiti jednostavnu, a vrlo dekorativnu kupolu od palačinki za koju nam uz palačinke treba još samo prešana šunka i peršin ili čarobne štapiće posute sjemenkama bundeve ispečene od zamrznutog lisnatog tijesta Podravka.

Goste možete ponuditi i kruščićima sa zelenim namazom, odnosno u pećnici zapečenim kriškama francuskog kruha nadjevenog namazom od maslaca s peršinom, češnjakom i Vegetom ili pak kolačićima od krumpira koji se mijese od pire krumpira, brašna i praška za pecivo te služe s maslacem. Iznenadite goste i gurmanskom istarskom supicom, odnosno juhom od crnog vina začinjenom šećerom, paprom i maslinovim uljem u koju se umaču ploške pečenog kruha.

Za zaposlene!

Mini recepti se često temelje i na kupovnim instant sastojcima, juhama, umacima i mješavinama za kolače i kreme, pa su dobrodošli ne samo u štedljivim vremenima, već i svakoj situaciji u kojoj nemamo mnogo vremena za spremanje jela. Ljubitelje kremšnita oduševit će recept za dvobojne kremšnite koje se spremaju od kupovnih kora od lisnatog tijesta Podravka i kreme za kremšnite Dolcela te čokolade za kuhanje i šećera u prahu, odnosno kremšnite a la millefoglie spremljene od istih kupovnih sastojaka i glazure od šećera u prahu i limunova soka.

Ljubitelje grickalica, posebno djecu, obradovat će veseli pužići sa šunkom u ovitku i sirom ementalerom ispečeni od zamrznutog lisnatog tijesta Podravka. S jelima temeljenima na najviše pet sastojaka, među kojima su i ona instant, možete usrećiti i vrlo profinjena usta. Za gurmansku dalmatinsku juhu u Podravkinu Dalmatinsku juhu treba dodati još samo poširana jaja, a za krem juhu od šparoga Podravkinu juhu od šparoga oplemenite slatkim vrhnjem i kuhanim zelenim šparogama.

Za nostalgičare!

Naravno, prave majstorice minimalizma u kuhinji bile su naše bake koje su kao prave čarobnice od samo nekoliko temeljnih namirnica stvarale pravi vatromet okusa. Među legendarnim jednostavnim jelima bakine kuhinje je i prežgana juha koja se kuha od samo nekoliko žlica ulja i brašna te malo soli i mljevenog kima te cicvara za koju treba kukuruzna krupica, mlijeko, malo maslaca, sol i kiselo vrhnje.

Naše bake koje su se tako dobro nosile s kriznim vremenima pamtimo i po neodoljivom domaćem kruhu i tjesteninama koje se temelje na najosnovnijim namirnicama. Oni koji se žele sami okušati u nostalgičnim kulinarskim majstorijama mogu svoje ukućane obradovati domaćim kruhom od namjenskog brašna za dizana tijesta Podravka, svježeg kvasca, vode, soli i maslaca ili sendvič kruhom koji posebno prija uz riblje i mesne paštete, a mijesi se samo od glatkog brašna, instant kvasca, mlijeka i soli.

Ljubitelje paste posebno će oduševiti Pijemontske tagliatelle za koje uz malo dobre volje treba samo pšenično oštro i kukuruzno brašno, nekoliko jaja i malo mlake vode i soli ili pak istarski fuži spremljeni od brašna, jaja, ulja, soli i bijelog vina.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.