Moj profil

Cool Chef mjeseca kolovoza - anka-1955

Optimizam, svestranost, dobra volja i kreativnost primarne su odlike naše nove cool chefice. Vrijedna i neumorna Anchy zlatnih ruku, brojnih talenata i lijepe riječi za svakoga podijelila je na ovim stranicama crtice iz svog bogatog životnog iskustva, oplemenivši svakodnevnicu mnogih Coolinaričara.

Kad netko ulaže toliki trud, to se mora nagraditi - čitamo po već ko zna koji put u vašim komentarima. Našu novu cool cheficu prozvali ste velemajstoricom zbog njezine svestranosti. Ličanka iz Gacke doline koja živi u Zagrebu zaposlena je umirovljenica koja nikako nema mira. Uvijek je dobre volje, ali kad bi joj dan trajao barem dvostruko duže, bila bi još i bolja. Za sebe kaže da je jako brbljiva, ali kad ima puno posla, onda šuti. 🙂 Iako ste joj to nebrojeno puta naglašavali, za sebe ne smatra da ima zlatne ruke, već da na ovoj našoj stranici ima brojnih drugih majstora, zlatnih ruku i talenata od kojih i ona sama puno nauči.

Za mnogobrojnim receptima koje ovdje od srca dijeli lizali ste prste, tražili zabranu objavljivanja rano ujutro jer odmah mame na jelo i raskidali obećanja za držanje dijeta. Svi joj se čude kako ona kao Ličanka fino sprema ribu, dok joj suprug smatra da "nema niš do prasice". Na švedskom stolu riba je njezin prvi izbor, a obožava i škampe, pa hobotnicu ispod peke, ali u rolu, a preporučuje i Dagnje na buzaru. Kod nje napokon pronalazite recepte koje vam muževi traže još od vojske, a njezine predivne slike prenose vam mirise i preko samih ekrana. K njoj je lijepo doći u goste, jer su njezina vrata uvijek otvorena i već će se naći nešto fino na brzaka, a dobre volje ima na pretek. Svakako isprobajte i njezine Tortilje mexicana na njegov način, Krumpirove lađice s kaduljom, Okruglice od kruha, Šunku u tijestu od kruha, Slane uštipke od parmezana, Špagete s umakom od kapara, Zljevanku od koprive, a na kraju se zasladite Tortom od sira s višnjama.

U njezinom Cimetu i medu, napitku i čaju pronašli smo neiscrpan izvor komentara i savjeta, a od ostalih korisnih informacija koje smo mogli doznati od Anke jesu i kako na praktičan način ispeći džem i pekmez od šljiva, kako u jednom receptu dobiti tri za sirup, sok i liker od koprive, kako iz jednog recepta za zeleni kašasti sok dobiti podlogu za bezbroj drugih zdravih kombinacija povrtnih napitaka te kako spremiti zdravi napitak od aloe vere, a tu je i cjelovit članak o začinskom bilju u teglama.

Nakon što je objavila recept Zagorski štrukli uz video, i oni neodlučni na razvlačenje kora napokon su se odlučili pripremiti štrukle po izvornom receptu, ohrabreni Ankinim komentarom da ni ona to ne radi preko cijelog stola. Obožavate sve njezine pite i svaka sljedeća joj je bolja od one prethodne, a Pitu od šljiva već radi odokativno koliko puta ju je spremala tijekom godina. No kao i svi vi vrijedni kuhari koji spremate svoje specijalitete već rutinski, ona se trudi mjeriti, vagati i zapisivati kako bi ih mogla podijeliti sa svima nama. Od napitaka najbolja joj je voda, likeri joj udaraju u glavu samo od slikanja, a kad vidi sve ove divote koje spremate, odmah počinje moliti "ne uvedi me u napast", koliko ju mame vaše delicije 🙂.

Uporni je kreativac, a svoju kreativnost ispoljava u obliku ručnih radova, pletenja, heklanja, marama, tapiserija, izrada ukrasnih kolača, anđela i raznih ruža od krep-papira... Hlače i suknju mogla je sašiti, a da joj nije trebao ni kroj, a kako izraditi ruže pokazala nam je i uz video. Od mora korisnih savjeta vrijedi još usvojiti i kako prirodnim bojama obojiti uskrsne pisanice. U zadnjih par godina uživa u kreativi decoupagea, a samom tehnikom koju nam je približila navela je i vas da krenete u ovu umjetničku pustolovinu, smatrajući ovu slobodnu aktivnost boljom psihoterapijom od bilo čega drugoga. Svoj talent i nesebičnu dobru volju podijelila je i s djecom u Selskoj, upriličivši im božićnu radionicu na kojoj su mogli i sami izrađivati anđele i ruže za bor te čestitke.

Puno svojih sjećanja podijelila je s nama, npr. da ju je prve palačinke naučio peći tata s 9 godina, a da nije skuhala svoj najbolji grah s 23 godine, sadašnji suprug ju ne bi ni ženio :). Anka nam poručuje da u životu treba naučiti biti strpljiv i da svi mi pogriješimo, no najvažnije je kuhati s ljubavlju. Njezino zadovoljstvo je veliko kada se njeni recepti kod nekog udomaće i zahvalna je na isprobavanju i povjerenju koje joj ukazujete. Kako uvijek vodi bitku s nedostatkom vremena, sretna je što ono malo slobodnog provodi korisno na Coolki, u druženju s vama, u ovom društvu prekrasnih ljudi, radova i pravih majstora koje cijeni kao istinske profesionalce.

P.S. Zapamtite: za vrhunsku sarmu važno je imati ličke suhe stvari od šogora 🙂 i kiselo zelje, jer je razlika sa suhim mesom iz mesnice osjetna 🙂
P.P.S. Ako tražite peku ili kotlić za kotlovinu, obavezno posjetite Hrelić.
P.P.P.S. Za vaše zdravlje češće koristite emajlirano posuđe.

Sad bi već zbilja morali prestati izvlačiti sve njezine praktične savjete. Pratimo i dalje Ankinu životnu školicu i veselimo se svim njezinim novim uratcima!

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.