Moj profil

Sočna, mekana i ukusna: Znamo sve tajne dobre piletine na roštilju

Uz neizostavne ćevapčiće i pljeskavice, piletina je najčešći gost na užarenim rešetkama roštilja. Evo kako će uvijek ispasti savršeno

Pileće meso obožavaju i veliki i mali pa je izvrstan izbor za roštiljadu, no njegova priprema zna predstavljati pravi izazov. Neujednačeno rezanje, kriva temperatura ili vrijeme pečenja nerijetko rezultiraju isušenim i prepečenim mesom s jedne i sirovim mesom s druge strane. Kako biste to izbjegli, donosimo nekoliko savjeta uz koje će vaša piletina s roštilja uvijek biti ukusna, sočna i mekana.

Rezanje piletine za roštilj

Komadi mesa nejednake debljine zahtijevaju različitu termičku obradu, što predstavlja problem kod pečenja na roštilju. Upravo zato potrebno ih je ujednačiti prije stavljanja na rešetke. Pileća prsa najlakše ćete izravnati čekićem za meso, a batke i zabatke najbolje je otkoštiti kako biste bili sigurni da će biti dobro pečeni. Premda ih je najbrže ispeći dok su tanko izrezani, pečenjem pretankih komada piletine dobit ćete suho i tvrdo meso koje nitko ne voli na tanjuru.

Temperatura i vrijeme pečenja piletine

Kod pripreme pilećih prsa na roštilju, vrijeme pečenja i temperatura imaju jako bitnu ulogu. Naime, predugo pečenje i previsoka temperatura presušit će meso, a to je ono što želimo izbjeći. Pileća prsa trebaju svega nekoliko minuta pečenja sa svake strane kako bi dobila lijepo zapečeni vanjski dio i pravilno pečenu sredinu. Oko 6-7 minuta pečenja je i više nego dovoljno.

Kad je riječ o krilcima, batacima i zabatcima, njihovo pečenje traje oko 20 minuta uz povremeno okretanje. Kada dobiju lijepu smeđu boju, premažite ih marinadom i pecite još nekoliko minuta često okrećući dok se posve ne ispeku. Pečenje počnite na laganoj vatri (na rubovima roštilja), a posljednjih nekoliko minuta prebacite meso u sredinu na jaču vatru za dobivanje hrskave korice. Kako biste provjerili je li piletina pečena, zarežite uz kost i provjerite vidite li krv. Ako je pečeno, meso uz kost neće biti ružičasto i iz njega će teći bistri sokovi.

Marinada za piletinu s roštilja

Pileće meso bit će ukusnije ako ga prije stavljanja na roštilj mariniramo. Marinada će poboljšati okus svakog dijela mesa, a posebno je važna za pileća prsa s obzirom na to da je riječ o namirnici koja ne sadrži puno masti i nema mnogo okusa. Kako biste bili sigurni u dobre omjere začina, poslužite se već gotovim marinadama koje ne zahtijevaju puno vremena, a zaslužne su za izvrsno, sočno meso savršenog okusa.

Dodatni savjeti

Kako biste izbjegli presušivanje mesa prilikom grilanja, preporučujemo izbjegavanje zamrznute i korištenje svježe piletine, čije meso sadrži odgovarajuću količinu vode. Naime, tijekom postupka zamrzavanja meso gubi dobar dio sadržaja vode pa je veća vjerojatnost da će se presušiti. Također, prije pečenja izvadite piletinu iz frižidera i držite pola sata na sobnoj temperaturi. Razlog za to je logičan - ako meso pečemo hladno, neće se ravnomjerno ispeći jer toplini više treba da dopre do unutrašnjosti. To vrijedi za sve vrste mesa.

Recepti za piletinu s roštilja

Piletina s grilla na salatu

Piletina s grilla na salatu idealno je rješenje, jer obogaćena povrćem pristaje u sendvič ili tortlju, a svakako iskušajte preljev od jogurta ajvara, maslinova ulja i peršina.

BBQ piletina s meksičkom salatom

Piletina s roštilja poslužena sa šarenom meksičkom salatom gotovo da je postala nezaobilazni dio svake dobre roštiljade.

Piletina ala caprese s neobičnim krumpirom

Na sljedećoj roštiljadi isprobajte i recept za piletinu ala caprese s ajvarom, sirom i rajčicom, posluženom s mladim krumpirom, nanizanim na štapiće.

Inspiraciju za još slasnih kombinacija s roštilja pronađite u Knjižici grill recepata "Bez puno drila do sočnog grilla".

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.