Moj profil

dragoljub cvate

dragoljub nije samo lijepa i ukrasna biljka, već je prije svega izuzetno ljekovita biljka. Sadrži benzil-gorušičino eterično ulje koje ima jako antibiotičko, antiseptičko i fungicidno djelovanje, pa se za dragoljub često kaže da je biljni antibiotik.
U ljekovite svrhe upotrebljavaju se svježi cvjetovi i listovi, te zrelo sjemenje. Nakon uzimanja, antibiotske tvari se nakon 2-3 sata razgrađuju u mokraći, djelomično i kroz pluća, a potpuno djelovanje postiže se nakon 4-10 sati.
Najčešće se koristi kod akutnih i kroničnih upala gornjih dišnih organa, za dezinfekciju mokraćnih organa te liječenje bolesti uzrokovanih stafilokokima, salmonelom i ostalim patogenim mikroorganizmima.
Koristi se na način da se od svježih listova i cvjetova dragoljuba slaže ljekovita salata koja ima antibiotsko djelovanje. Svježe iscijeđeni biljni sok izvrsno je pak sredstvo protiv infekcija kože glave i ispadanja kose, a uzima se dva puta na dan po 2 žlice soka.http://www.sveosvemu.com/dragoljub-ljekovita-i-ukrasna-biljka

Tagovi

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.