Moj profil

Brašno od pira (Dinkel)

rijetko koristim brašno za zapršku ali kad mi zatreba  onda koristim brašno od pira tzv. Dinkel) zdravije je i o njemu nešto više..

Zrno Dinkela sadrži vrijedne aminokiseline , ugljikohidrate, masti, vitamine B skupine i vitamin E i K, te mnogobrojne minerale (željezo, fosfor, kalcij, magnezij, i mnoge druge). Ova je žitarica lako probavljiva, tako da je dobra za prehranu bolesnika i rekonvalescenta, te za prehranu djece i starijih osoba..  

Dinkel sadrži nešto više proteina od pšenice, nezasićene masti, vitamine A, C i skupine B, minerale (kalcij, selen, kobalt, željezo, fosfor, magnezij, kalij, bakar) te vlakna.  Pomaže u borbi protiv anemije, djeluje laksativno i okrepljujuće. Ima izraženo antioksidativno djelovanje. Povoljno djeluje kod kožnih i alergijskih osipa,  eurodermitisa, reumatskih oboljenja te povišenog holesterola.Da bi se pojačalo njegovo korisno djelovanje, preporučuje se da se rabi u proklijalom obliku.  U trgovinama možete pronaći mekinje, griz, kuskus i brašno pira. Pir se koristi za izradu kruha i peciva, piva i proizvoda za djecu. Prepržena i mljevena zrna pira koriste se kao zamjena za kavuDinkel je lako probavljiv, zato je pogodan za prehranu bolesnih, starijih osoba te djece

Tagovi

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.