Moj profil

Ukrasavanje – marcipan, fondant, gumpaste+royal icing – island dreams

28
Ukrasavanje – marcipan, fondant, gumpaste+royal icing – island dreams

Ovaj ukras je inspirisan slikom Island Dreams by Jim Warren. Napravljeno od fondant+gumpaste, dok je kosa/vodopad od royal icing. Ovo je samo recept za izradu ukrasa.

Ovaj ukras je inspirisan slikom Island Dreams by Jim Warren. Napravljeno od fondant+gumpaste, dok je kosa/vodopad od royal icing. Ovo je samo recept za izradu ukrasa.

Sastojci

Ukras
~150 g marcipan
smedji, crni i beli fondant
plavi, svetlo plavi i zeleni fondant
krem i boja breskve gumpaste
zuti fondant
smedja tecna ili gel boja
roze i plava boja u prahu
gumpaste "lepak"
Royal icing
1 veliko belance
oko 250 g secera u prahu

Priprema

1.

Nparavite kamen nepravilnog oblika od marcipana, ali pazite da jedna strana bude glatka i da na vrhu bude pogodno udubljenje za vrat i glavu figure. Zamesite crni fondant sa belim da dobijete sivu boju, i zatim zamesite zajedno smedji, beli i sivi ali tako da se boje ne pomesaju skroz. Razvaljajte i presvucite kamen.

2.

Oblikujte figuricu (deo po deo pa onda spojite) od mesavine krem i bele gumpaste, razvaljajte tanko zuti fondant i isecite zeljeni oblik pa je onda obucite. Prislonite ruke uz telo i sve zalepite za kamen koristeci gumpaste “lepak” (koji se dobije tako sto ugrejete malo gumpaste sa malo vode, da dobijete gustu lepljivu tecnost), ovako. Prebacite na tortu.

3.

Spojite svetlo plavi fondant sa mao plavog i zelenog, ali da e boje ne pomesaju skroz. Razvaljajte tanko, secite delove i zalepite oko figure, onako naborano da glumi valove, ovako. Ispod zadnjeg dela figure gde ce ici kosa treba da pada skroz preko ivice torte. Zatim iscrtajte obrve i trepavice smedjom bojom, nanesite malo plave boje u prahu na kapke i roze boje u prahu na usne i obraze. Zatim napravite kosu/vodopad od royal icing.

4.

Detaljan recept za pripremu Royal icing se nalazi ovde . Za ovakvu upotrebu je jao bitno da se pazi da nema mehurica i da bude glatka smesa, jer se inace niti prekidaju. Za tips koristiti #1 i #2 okrugli otvor, sa jedinicom su finije niti ali sa dvojkom je brze zavrsiti jer stvarno treba puno niti. Za svaku nit, prvo zalepite na pocetak i onda lagano vucete prema dole pazljivo da se nit ne prekine, treba uskladiti pritisak na vrecicu i brzinu izvlacenja niti da se ne prekine. Niti treba da padaju, ne da se vuku po povrsini, ali se mogu nasloniti na delove ukrasa gde “kamen” strci na put niti (zaci glava-kamen-podloga) a tako je jos i lakse jer se krace niti lakse rade.

5.

Jos napravite valove na podlozi takodje koristeci royal icing, neke mozete malo delimicno razmazati cetkicom umocenom u malo vode, pa onda posle napraviti jos jedan sloj valovitih linija.

6.

Jos slika:
1
2

Posluživanje

Slika koja mi je bila inspiracija je ovde

  • Dekoracije(3)
  • Alek(2)
  • Decor(1)
  • Ukrasi(1)
  • Dekoracija-torta(1)
  • Alek-manija(1)
  • Alek-umjetnica(1)
  • Torte(1)

6

Svaka cast..❤️

Hvala na komentarima. Za kosu mislim da mi je trebalo negde izmedju 1-2 sata, nisam bas gledala na sat, koliko brzo ide zavisi od vremena (vlage), jer treba da se osusi donji red niti pre nego sto se pocne sa sledecim.

Gumpaste za figuricu se relativno brzo susi, ako se figurica radi od neceg drugog onda verovatno treba malo vise vremena za sveukupno jer kosa ide na kraju.

Koliko ti je samo za kosu bilo potrebno vremena?? Iako sam se “navikla” na tvoja remek dela, svaki put me jos vise iznenadis!!!

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)