Moj profil

Švapski sir

35
Švapski sir

Ovo je recept za sve one koji vole domaći sitan sir ili, kako ga mi u Vojvodini zovemo, švapski sir.

Ovo je recept za sve one koji vole domaći sitan sir ili, kako ga mi u Vojvodini zovemo, švapski sir.

Sastojci

2l svežeg mleka

Priprema

1.

Sveže punomasno mleko sipati u šerpu i ostaviti na temperaturi od 22°C da stoji toliko vremena koliko je potrebno da se samo ukiseli. Ovaj sir nastaje bez sirila pa je za fermentaciju potrebno od 20 - 25 sati u zavisnosti kolika je temperatura prostorije. Šerpu obavezno pokriti ili poklopcem ili čistom krpom.

2.

Nakon tog vremena na površini će se pojaviti mileram koji se jasno razlikuje od ostalog dela usirenog mleka. Možete ga skinuti, staviti u posudu i koristiti kao namaz ili za razna jela, ili ga ostaviti pa ćete dobiti punomastan sir.

3.

Zatim sir isecite, nožem, na manje kriške,  stavite na šporet i zagrevajte polako do 50°C bez mešanja.   To je neophodno da bi se odvojila surutka. Surutka je izuzetno zdrava pa je nemojte baciti. Koristite je za piće.

4.

Sada je potrebno odvojiti surutku od sira. To ćete uraditi tako što ćete sve procediti kroz čistu lanenu ili pamučnu krpu ( ja koristim pelenu)

5.

Pelenu zatim okačite kako bi se sir narednih nekoliko sati cedio bez ikakvog pritiska. Ja za tu svrhu koristim stalak za kotlić. Vežem krajeve marame i okačim za držač kotlića. Možete kroz krajeve pelene provući drvenu varjaču, pa staviti da visi u nekoj dubljoj posudi. Bitno je da taj zavežljaj sira visi i da se cedi pod sopstvenom težinom. 

Ceđenje se vrši u nekoj hladnijoj prostoriji, ili u frižideru ukoliko ne postoji hladnija prostorija ( naročito leti )

6.

Kada po rukom osetite da je sir suv iz pelene ga preručite u posudu i stavite u frižider. Tako može da stoji 3-4 dana.

Sir ne sme da bude gorak niti kiseo. Treba da miriše na mleko

Dve litre mleka dovoljne su za oko 300 gr sira, 1,5 l surutke i oko 100 gr milerama.

Posluživanje

NAPOMENA

pošto se ovaj sir pravi od svežeg mleka jako je važno da znate od koga mleko kupujete ( ako ga kupujete na pijaci)  i kakvog je kvaliteta. 

Ovaj sir ne može da se pravi od UHT mleka.

  • Sir(1)
  • Cedeno-mleko(1)

9

Draga Anita10 dobrodošli na malo više od kockice sira...🙂

Draga SanjaN ja bi rado jednu kockicu ovog vašeg sira sad...njami...

Milpet pokušajte da sirite sir, nije teško a bićete prijatno iznenađeni  i zadovoljni kada ga probate i bićete bogatiji za jedno novo iskustvo. Ne može da se poredi ni sa jednim kupovnim te vrste.Potrebno je samo kvalitetno, punomasno mleko . Želim Vam puno uspeha i uživanja u njegovom pravljenju. Veliki pozdrav iz Vojvodine 🙂

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)