Moj profil

SLATKO OD DUNJA

120 minuta
197
SLATKO OD DUNJA

Dobila sam punu kesu dunja od moje drugarice Ljilje...

Odmah sam znala da će već sutra biti spakovane u tegle... u vidu  najlepšeg slatka na svetu...

Dobila sam punu kesu dunja od moje drugarice Ljilje...

Odmah sam znala da će već sutra biti spakovane u tegle... u vidu  najlepšeg slatka na svetu...

Sastojci

2,8 kg dunja (7 komada)
1,4 kg šećera
4 dl vode
4-5 kolutova limuna

Priprema

1.

Dunje sam izvagala pre i posle čišćenja. Imala sam 7 komada, i bile su teške oko 2,8 kg. Kad sam ih očistila i izvagala, bilo je 1,4 kg kockica spremnih za kuvanje.

2.

Dunje oprati i dobro ih istrljati sunđerom, da se spere sva nečistoća. Staviti ih u veću šerpu, naliti hladnu vodu i staviti na ringlu, da voda provri. Čim voda provri, dunje izvaditi rešetkastom kašikom i preliti ih hladnom vodom. Nakon par minuta, još tako tople, oljuštiti i očistiti od svih nečistoća. Ovo će biti jednostavno, jer je ono zagrevanje u vodi prilično pomoglo ovaj proces.

3.

Očišćene dunje iseckati na kockice (mada se mogu i rendati, ali mi više volimo ovako), pa ih izvagati. Po principu koliko dunja, toliko šećera, staviti šećer u veću šerpu i preliti ga vodom. Staviti da provri i ostaviti da ključa desetak minuta, povremeno skidajući penu.

4.

Ubaciti dunje u šećerni sirup i kuvati bez mnogo mešanja. Povremeno protresti šerpu. Kockice dunja su brzo kuvane, možda za 10-15 minuta. Skloniti sa vatre, pa dodati nekoliko kolutova limuna. Čim se malo prohladi, sipati u tegle.

5.

Od ove količine dobila sam 2 tegle od 720 ml i jednu malu od 300 ml.

  • Zimnica(10)
  • Dunje(5)
  • Zimnica slatka(4)
  • Slatko(3)
  • SLATKA ZIMNICA(2)
  • Slatko od dunja(2)
  • Dunje-sir-slatko(1)
  • Slatko-ana(1)
  • Dunja(1)

108

Hvala na slici, Maslinkice!

Hahaha, lepo ti čovek kaže, idi, proveri još jednom... možda se neka teglica sama zavukla u mračni ćošak neke police... Ali, šalu na stranu, presrećna sam da vam se dopalo, a slika je prelepa... Hvala ti još jednom, od srca! 😍👍

Snezana slatko smo pojeli u slastu ,MM trazi jos ali nemaaaaa ,kaze meni idi jos jednom vidi da nisi zaboravila neku teglicu haha ....pravicemo opet kazem ja njemu !!!!

Ovako je ispalo drugima

Najava redovnog održavanja 04.12.2022 od 22-01h