Moj profil

Prava hercegovačka cicvara

51
Prava hercegovačka cicvara

Za sve one koji vole tradicionalnu hercegovačku kuhinju...

Za sve one koji vole tradicionalnu hercegovačku kuhinju...

Sastojci

za
100gr kajmaka ( "starog")
150ml vode
3 kašike brašna (najbolja kombinacija bijelog i kukuruznog brašna ili umjesto kukuruznog brašno domaće pšenično brašno)

Priprema

1.

U šerpu staviti vodu i kajmak i pustiti da provre i da se kajmak istopi.

2.

Kad voda provre skinuti sa vatre i lagano uz stalno miješanje dodavati brašno. Kad se doda sve brašno i dalje nastaviti miješanje dok cicvara ne pusti masnoću i počne da se okreće.( Ovo miješanje nekada može da traje dugo stari ljudi kažu da treba da se oznoje i domaćica i cicvara da bi uspjela.) Kad cicvara pusti mast vratiti na vatru i uz stalno miješanje ( miješanje u krug samo u jednu stranu)  kuvati nekih 10-ak minuta, potom skinuti sa vatre i toplu poslužiti.

3.

Iako postupak izgleda lagan cicvara je dosta zahtjevna za pripremu i ne uspije svaki put, za to treba i iskustva a i sreće, jednostavno treba sve da se uklopi: vrsta i kvalitet kajmaka, vrsta brašna i postupak i dužina miješanja. Sve dok cicvara ne pusti mast i ne počne da se okreće ona nije uspjela, nekad, nažalost, i uz sav trud do toga neće doći, ali uvijek postoji drugi put (treći, četvrti.. :-))). Meni je uspjela prvi put, ali već drugi nije :-/ Ako već nemate živaca da pravite i razmišljate hoće li vam uspjeti ili ne, ako vas put nanese, svratite u neki od restorana u Istočnoj Hercegovini i u većini njih će te naći cicvaru na meniju, pa uživajte :-)))

Posluživanje

Cicvara se tradicionalno poslužuje u drvenom tanjiru, sa medom i kiselim mlijekom. Ako nema drvenog može i obični, ukus se ne mijenja :-)))

  • Cicvara(4)
  • Vecera(1)
  • Peca(1)

13

Ovako je pravio moj deka. Davno bese, a ukus osecam! Ne bih se usudila da napravim unucima

E, ovo je jedini pravi recept koji sam našla. To sam gledala u detinjstvu, kada je pripremala moja baka. Ja nikada nisam uspela.

Wauuuu bas je prava kako bi moja mama rekla sva drhti

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)

Recepti koji koriste slične sastojke

Kosovska filija moje bake
cokolada84

Kosovska filija moje bake