Moj profil

Prašak za pecivo-uradi sama

210

Recept nastao kao posledica sa jedne strane moje konstantne zaboravnosti u trgovini,verovatno uticaj mladosti:D,a sa druge strane zbog ukusa industrijskog praška u testima.Malo sam istraživala kako to rade u Americi i evo rezultata.

Recept nastao kao posledica sa jedne strane moje konstantne zaboravnosti u trgovini,verovatno uticaj mladosti:D,a sa druge strane zbog ukusa industrijskog praška u testima.Malo sam istraživala kako to rade u Americi i evo rezultata.

Sastojci

50gr limuntusa (limunske kiseline)
60gr sode bikarbone (natron)
30gr skroba (kukuruzni)

Priprema

1.

Industrijski prašak za pecivo je smeša sode bikarbone ( ili natrium hydrogencarbonat) ,fosfatne soli i skroba kao sredstva za razdvajanje.Soli fosfatne kiseline su te koje ostavljaju ,za neke ljude ,neprijatni miris u testu.

Postoji i tzv.vinski prašak za pecivo koji sadrži soli vinske kiseline,tj.onaj talog koji se izdvaja iz vina prilikom odležavanja i može se naći uglavnom u bio prodavnicama.

2.

Prašak za pecivo možemo jednostavno zameniti sa sodom bikarbonom u kombinaciji sa limunskom kiselinom tj.limuntusom i skrobom.

Soda bikarbona reaguje u kiseloj sredini i u dodiru sa vodom se stvara ugljen dioksid, koji u stvari podiže testo .Mešanjem navedenih satojaka dobićete  prašak za pecivo u domaćoj radinosti.Ja koristim po 2 kašičice na 500gr brašna i jako sam zadovoljna sa njime.

3.

Sodu bikarbonu možete koristiti i samostalno ali isključivo ako je neki od sastojaka kiseo,tj.jogurt,kvark,mlaćenica i sl.Dovoljna vam je jedna kašičica na 500r. brašna.

4.

Takodje možete koristiti sodu bikarbonu i sa dodatkom sirćeta ili limunovog soka.Na 500gr.brašna dodajte 1 kašičicu sode bikarbone i 5 jestivih kašika sirćeta ili limunovog soka.Pazite samo da testo posle toga ne sme da stoji, jer je reakcija izmedju sode i kiseline brzo nastupa.

  • Saveti(7)
  • Savjeti(6)
  • Prasak-za-pecivo(4)
  • Korisno(2)
  • Domaće(2)
  • Zdravo-kuhanje(1)
  • Domace-pecivo(1)
  • Prasak-za-pecivo-uradi-sama(1)
  • I-ideje-i-savjeti-klik(1)

18

Ima ga i kod nas u Becu zove se: Backstein Pulver...koristim ga vec duze i meni osobno je bolji od obicnog P.P

U Italiji nije problem naći cremor tartaro/cream of tartar, ima ga u svakoj samoposluzi  😉

hvala devojke puno na dodatnim savetima...super je što možemo da razmenimo iskustva

Dajo, jeste cream of tartar je vinski kamen,nusproizvod u prozvodnji vina.Nemam pojma da li se to može uopšte naći kod nas u prodaji.

Probaj da staviš crem of tartar:soda bikarbona:skrob u odnosu 2:1:1,pretpostavljam da je falilo nešto za upijanje vlage iz vazduha ,pa se zato "skamenio".Skrob ima usisnu moć i na taj način služi kao sredstvo za razdvajanje ,tj.ne dopušta da se komponente slepe jedna za drugu.