Moj profil

Pita tikvenjača

20 minuta
128
Pita tikvenjača

Klasični recept iz bosanske kuhinje , možda s pokojom mojom modifikacijom, ali meni svakako jedna od najdražih pita. Može se raditi i s bučom, odnosno pravom tikvom , a ovaj je napravljen s običnim tikvicama.

Klasični recept iz bosanske kuhinje , možda s pokojom mojom modifikacijom, ali meni svakako jedna od najdražih pita. Može se raditi i s bučom, odnosno pravom tikvom , a ovaj je napravljen s običnim tikvicama.

Sastojci

za
tijesto za savijače
500 g gotovih kora za savijaču
nadjev
2 manje tikvice
300 g sira -svježeg i slanog feta pola- pola
grudica veličine oraha ulja ili maslaca po želji
Preljev
grudica veličine oraha maslaca
oko 2 dcl mineralne vode

Priprema

1.

1. Buču ili tikvice očistite i izribajte na ribež (može se i narezati na sitne kockice, ja više volim tako) posolite i za 20 min ocijedite rukama , stisnite među dlanovima .

2.

2.Dodati protisnuti sir , slani i obični kravlji po ukusu ( ja stavim pola jednog a pola drugog),vrhnje , otopljeni maslac,žumanjke i tučeni snijeg od bjelanjaka(to je važno da smjesa bude bogata i rahla ).Ne dodajem soli, jer je sir dosta slan , ali i može po ukusu.

#. Sve lagano izmiješati i na dno pleha staviti 3-4 kore na dno , pa zatim nadjev , pa opet red 3-4 kore, pa nadjev i tako dok se ne potroše svi sastojci , završiti s nekoliko reda kore koju treba namazati masnoćom i staviti peći oko 40 min na umjerenu vatru u pećnicu (180 stupnjeva.)

3.

4.Nakon 20 min pečenja bučnicu preliti smjesom mineralne vode i maslaca da se dobije sočnost .Tijesto će do kraja pečenja opet lijepo narasti i napuhnuti se.

4.

5. Kad je pečeno , pustiti 15-tak min da se ohladi, namazati s kiselim vrhnjem po vrhu i tako poslužiti(može i bez vrhnja ).

Posluživanje

Naravno da je bolje ako tijesto razvlačite i radite sami , ali meni se nije dalo pa sam se snašla i ovako.

  • Tikvice(4)
  • Pita-tikvice(2)
  • Tikvenjaca(2)
  • Pita(2)
  • Pita-slana(1)
  • Tikvicki-so-gotovi-kori(1)
  • Fine-kombinacije(1)
  • Gotovi-kori(1)
  • Kore-slano(1)

15

Probala, pripremila, preporučila. 😁 Na kraju sam je zalila mlijekom, jer tako najviše volim.

Sad tek vidim da u receptu nema navedeno, ali doslovno radi se o grudici veličine oraha, koje dodajem samo za zalijevanje pite, a u nadjev isto toliko, zbog okusa. nadopisat ću u recept, hvala!!!   

Koliko maslaca u fil, koliko u preliv?

Ovako je ispalo drugima