Moj profil

Pera iz mog kraja

60 minuta
61
Pera iz mog kraja

Naš tradicijski slani kolač poznat od davnina širom lijepe naše…Ja u šali ponekad kažem ( mlađim generacijama- da bolje skuže sastojke ) ...pizza sa sirom…A kaj bi na to rekli naši stari, ha??????????

Naš tradicijski slani kolač poznat od davnina širom lijepe naše…Ja u šali ponekad kažem ( mlađim generacijama- da bolje skuže sastojke ) ...pizza sa sirom…A kaj bi na to rekli naši stari, ha??????????

Sastojci

za
Tijesto
2,5 dcl mlijeka
mala šalica za crnu kavu ulja
1 kocka svježe germe(kvasca)
sol ( pola čajne žličice )
Nadjev I
2 dcl domaćeg vrhnja
Nadjev II
3 dcl mlijeka
5 žlica riže
malo soli ( među prstima )

Priprema

1.

Tijesto omijesi i pusti da se diže.

2.

U međuvremenu napravi nadjev.

3.

Nadjev I dobro izmiksaj.

4.

Nadjev II : u mlijeko stavi kuhati opranu rižu, kada je kuhana dodaj griz i kuhaj dok se ne zgusne. Neka se malo ohladi.

5.

Izmiješaj oba nadjeva zajedno.

6.

Kada se tijesto digne, razvaljaj ga okruglo, stavi u pleh, gore metni nadjev, rubove zavini viljuškom i malo ih stisni.Nadjev premaži sa domaćim vrhnjem, nareži malo po njemu domaćeg putra ( maslaca ) i stavi peći.

7.

Peće se oko 30-ak minuta…kada se lijepo zarumeni.

8.

.

Posluživanje

Naš vrbovečki kraj ima puno verzija pere. Ovo je jedna od njih, a koja je meni najbolja.Može se i napraviti samo sa prvim nadjevom.Ono, što je najvažnije reći je, da sir i vrhnje moraju biti obavezno domaći.Najbolja je pera ona iz krušne peći.

  • Pite(2)
  • Stari recepti(1)
  • Pite-slane(1)
  • Testo(1)
  • Pita-slano(1)
  • Pite-i-rolati-slano(1)
  • Vrbovecka-pera(1)
  • Isprobano-slano(1)
  • Pecivo(1)

9

Draga Zoja-gita, bila mi je velika čast da sam upoznala Vas i vašeg supruga.Najviše me raduje da ste probali peru .Trudim se da što više ljudi upoznam sa tradicijskom hranom svojega  kraja.

Danas sam to prvi puta probala, dobila sam na poklon od autorice, naše Sandy 1234 na sajmu tradicijskih proizvoda i domaće hrane na Boćarskom domu u Zagrebu...Naša Sandy je tamo izlagala toliko divnih delicija da mi još rastu zazubice...Čestitam draga Sandy na tako velikom asortimanu koji su djelo tvojih vrijednih ruku...a ja nisam imala fotić da to ovjekovječim...

Evo ja tek sada naletila na ovoj divan recept,bit ce isprobano uskoro

Ovako je ispalo drugima