Moj profil

Pekmez od malina i vanilije

60 minuta
17
Pekmez od malina i vanilije

Jednostavan pekmez od malina s daškom vanilije....

Jednostavan pekmez od malina s daškom vanilije....

Sastojci

1 kg malina
1/2 kg šećera
2 limuna (samo kora)

Priprema

1.

Maline (smrznute ili svježe) pomiješam sa šećerom i ostavim pola sata da lagano puste sok. Ako su bile smrznute ostavite ih par sati na sobnoj temperaturi da otpuste. Zatim ih stavim na laganu vatru i kuhanje počinje.

2.

Kad počne kipiti u lonac stavljam mahunu vanilije i vanilin šećer. Ogulim koru 2 limuna(skinem samo žuti sloj) i ubacim ih kuhati u pekmez. U pekmez ulijem sok samo jednog limuna da ne bi bilo prekiselo! Cijeli postupak kuhanja traje 45 minuta do sat vremena od kad je pekmez prvi put zakipio. Ja cijelo vrijeme miješam da se ne "primi"!

3.

Kako bi bili sigurni da je gotovo, uzmite žličicom malo pekmeza i stavite ga na tanjurić. Ako se stvara opna i ako se ne prelijeva to je to! Pekmez će se potpuno stisnuti kad se posve ohladi u staklenkama. Ja ga ne cijedim jer me koštice ne smetaju. Ako ne želite koštice u pekmezu, procijedite ga kroz gazu makar mislim da je to nepotrebno.

4.

Pekmez punim u sterilizirane staklenke. Staklenke zatvaram kad se na pola ohladio, a onda ih "dunstam".

O samom postupku punjenja, sterilizacije staklenki i "dunstanju", pisala sam u receptu Pekmez od ribizla pa da se ne ponavljam!

5.

Što se tiče samog pekmeza, sve možete napraviti i da izostavite vaniliju! Ako želite čisti okus i miris maline, samo nemojte staviti mahunu vanilije i vanilin šećer. Uz kore limuna možete staviti kuhati i listić mente! Sve prema želji i ukusu!

Dobar tek!

Posluživanje

Inspiracija za ovaj recept bio je Pekmez od jagoda by cool chef DajanaD i hvala joj na tome!


  • PEKMEZ(1)

1

Ovo cu definitivno probati napraviti, volim okus vanilije....

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)