Moj profil

Pekmez od jabuka

404

Za cure kojima se ovaj nektar neobično dopao jer su probale : smile2204 i notsoevil i za sve vas da isprobate …

Za cure kojima se ovaj nektar neobično dopao jer su probale : smile2204 i notsoevil i za sve vas da isprobate …

Sastojci

Samo
na litre soka od jabuke (slatke ili kisele)

Priprema

1.

Postupak je jednostavan. Jabuke oprati i odstraniti crvljive i nezdrave dijelove. Samljeti ili narezati, ili stući barem batom. Iscijediti iz njih što više soka. Staviti u šerpu i kuhati na laganoj vatri duuuugo dugo . Povremeno miješati, naročito kad se počne zgušnjavati i ne dopustiti da jako vri, jer onda prijeti izletjeti van. Također skidati pjenu koja se nakupi na površini. Ukuhavati do gustine dobrog meda ili čak i više, ali meni je najbolji kad je tečan.

2.

Proba: na tanjurić staviti kašičicu tamnog sirupa (jako potamni dok se kuha) i treba da se lagano razlijeva k’o da gledaš usporeni film :)))) … E takav je pekmez najbolji i tu treba završiti kuhanje. Ohladiti, nasuti u teglice i sakriti na skrovito mjesto u protivnom ….

3.

DAKLE OD 1 LITRE SOKA JABUKE DOBIJE SE OKO 100-150 GR PEKMEZA OVISNO O TOME KOLIKO SU SLATKE JABUKE ILI KAKVU GUSTINU ŽELIMO.

4.

oBZIROM DA JA OSTAVIM NEŠTO TEČNIJI PEKMEZ IMALA SAM ZADOVOLJAVAJUĆI REZULTAT. :)

5.

Kad se rade velike količine od oko 100-tinjak i više litara soka onda je najbolja metoda mljevenje u mašini posebno za te namjene. Mema je jednom prikazala takvu mašinu kod pripreme octa od jabuke. Mašina kojom mi radimo je kućne izrade i ne izgleda nimalo lijepo, ali služi namjeni. Cjediljku je također pravio moj muž i odlično preša jabuke pa iscijedi sok do zadnje kapi. Sad u garaži skuplja prašinu :D .

7.

U Bosni, tj. u mojoj okolini ljudi „peku“ taj pekmez od slatkih ili od kiselih jabuka, čula sam da rade i od kruške, ali nisam probala sama, jer još moje kruške nisu dale toliko roda. Pekmez je prilično skup kad se kupuje, ali s obzirom na način i vrijeme izrade vrijedi. Kad sam prvi put pravila od svojih jabuka uvjerila sam se u to. Dakle još jedna napomena: od 1 litre soka dobije se oko 100-150 gr pekmeza nakon dugog kuhanja, što znači da je za 1 kg pekmeza potrebno 10-ak litara soka.

8.

Još samo da napomenem i to da u ovaj pekmez ne ide ni trunka šećera bez obzira radi li se od slatkih ili kiselih jabuka, jer što su jabuke slađe i pekmez je slađi, a od kiselih se jednako “namiguje” kao i dok ih jedem :D … Volim slatke jabuke i sve slatko :D :D …

Posluživanje

Upotrebljava se i kao lijek kod kašlja tako što se kašika pekmeza rastvorena u vrućoj vodi ispija kao čaj, naročito se preporučuje pekmez od kiselih jabuka u te svrhe.
Ja ga volim pojesti tek pomiješanog sa kašikom kajmaka ili milerama, a i u kolačima.

  • Zimnica(21)
  • Jabuke(19)
  • PEKMEZ(14)
  • Zimnica slatka(6)
  • Pekmez-od-jabuka(5)
  • SLATKA ZIMNICA(2)
  • Džem(2)
  • Jabuka-pekmez(2)
  • Isprobano(2)

301

Na ovaj način pravljenja pekmeza od jabuke još nisam naišla.Svaka čast na trudu, ali nije uzalud. Dobila si odličan pekmez.😁

👋

Hvala

Ovako je ispalo drugima