Moj profil

Moj kukuruzni kruh

120 minuta
1.105

...nije jedan od onih izdašnih kruhova, već puni kukuruzni kruh prekrasne boje… Kukuruzni je meni najdraži kruh koji obožavam jesti za doručak!!!

...nije jedan od onih izdašnih kruhova, već puni kukuruzni kruh prekrasne boje… Kukuruzni je meni najdraži kruh koji obožavam jesti za doručak!!!

Sastojci

250g kukuruznog brašna (Tena)
1 vrećica suhog kvasca
1/2 vrećice praška za pecivo
1 žličica soli
1 žličica šećera
4 dcl mlijeka

Priprema

1.

Pomiješati dvije vrste brašna, sol, šećer, kvasac i prašak za pecivo. Zakuhati 3 dcl mlijeka. U prokuhano mlijeko dodati još jedan dcl hladnog mlijeka. Miješajući kuhačom (da se ne opečete), dodavati u mješavinu od brašna. Nemojte dodati svo mlijeko da vam ne bi bilo previše, već to činite postepeno. Zatim zamijesite glatko tijesto rukama i putite da se pokriveno diže oko sat vremena. Kada je odstajalo, tijesto premijesite, istresite na pobršanjenu površinu, uvaljajte u brašno i oblikujte štrucu veličine četvrtastog kalupa kakvog posjedujete. Zavijte malo štrucu kao da cijedite veš (:D), tako će se dobiti lijepe crte po kori . Zatim namastite ruke maslinovim uljem i pređite njima po štruci sa svih strana. Štrucu položite u namašćeni i pobrašnjeni kalup i stavite da se diže još jedno pola sata na najnižoj temperaturi u pećnici, a zatim pojačajte temperaturu na 180 i pecite nekih 20-25 minuta (ili duže, ovisi kako volite da dobije koricu, na naslovnoj fotki je duže zapečen). Istresite ga iz kalupa na suhu kuhinjsku krpu, zamotajte i ostavite da se tako ohladi! Režite ga tek kad bude potpuno ohlađen. A onda dobar tek!! Meni je savršen s margarinom i marmeladom uz šalicu toplog mlijeka;))

5.

Napomena:
Još jednom da upozorim…Dakle, ovaj je kruh ‘rezerviran’ samo za ljubitelje pravog kukuruznog kruha…Ako želite mekani i izdašni kruh, morat ćete puno smanjiti udio kukuruznog brašna!! Punog je kukuruznog okusa (lakši i mekši od onih skoro čistih kukuruznih, ali daleko puniji od onih šlapica koje valjda sadrže samo jednu žlicu kukuruznog brašna) i predivne žute boje, jedan od rijetkih kruhova koje mogu uvijek jesti! Čak i samog (općenito punije kukuruzne kruhove)! To ja upozoravam da me netko ne bi pogodio ovim kruhom kad ga ispeče :D:D:D

  • Kruh(48)
  • Kukuruzni-kruh(12)
  • Hleb(12)
  • Kruh-kukuruzni(11)
  • Kukuruzno-brasno(4)
  • Kukuruzni-hleb(2)
  • Kruh i peciva(2)
  • Isprobano(2)
  • Cool-isprobano(1)

143

Danas pravila kukuruzni kruh prefin je! Svi su odusevljeni s okusima! Taman kako treba biti!

Pozdrav! Kruh se upravo diže, imam pitanjce, treba li tijesto biti malo gmecavije? Nisam stavila svo mlijeko, i dok sam mijesila dodala sam još malo kukuruznog brašna, tek toliko da mi se ne lijepi za ruke dok mijesim.

Hvala za recept!!! Svima ga preporučam 🙂

Ovako je ispalo drugima