Moj profil

Makedonski ajvar

39
Makedonski ajvar

Recept smo dobili od sestričninog muža tj. njegove mame iz Kumanova. Neobičan mi je bio ajvar u koji ide senf, a mi ga već godinama radimo po ovome receptu.

Recept smo dobili od sestričninog muža tj. njegove mame iz Kumanova. Neobičan mi je bio ajvar u koji ide senf, a mi ga već godinama radimo po ovome receptu.

Sastojci

21 kg rog ajvarske paprike (kapije ako imate)
300 g šećera
250 g soli (dodajte manje ili više prema ukusu)
9 velikih žica Senf estragon Podravka

Priprema

1.

Opranu papriku i patlidžane ispecite na roštilju ili u pećnici. Stavljajte u lonac kojeg poklopite, neka odstoji do drugog dana. Ogulite i očistite paprike i patlidžane. Sameljite na flajš mašinu (ručnu, za mljevenje mesa) sa šajbicom s većim rupicama promjera oko 8-10 mm.

2.

U veliki lonac (25 litara), širok, srednje dubok (da je što veća površina isparavanja) na ugrijanu 1 litru ulja uspite mljevene paprike i patlidžane. Miješajte dok se smjesa ne ujednači i ugrije. Tada ulijte još 2 litre ulja. Kuhajte oko 25 minuta dok ne počne kuhati.

3.

Sada dodajte vinski ocat, sol, šećer, senf. Dalje uz miješanje kuhate slijedećih 40 minuta. Ako vam ajvar nije dovoljno gust kuhajte dalje uz miješanje dok vam se ne zgusne.

4.

Vruć ajvar sipajte u vruće sterilizirane staklenke (sterilizirajte staklenke i poklopce 5 minuta u pećnici na 200 C). Zamotajte svaku napunjenu staklenku u novinski papir. Neka odstoje 24 sata i više i onda konzumirajte vaš ajvar.

5.

SAVJET PLUS: dodajte po želji i ukusu ljutih papričica tijekom kuhanja ajvara.

U Kumanovu u staklenku s vrućim ajvarom utaknu svježu opranu ljutu papričicu koja tijekom stajanja dobro otpusti ljutinu po ajvaru.

  • AJVAR(1)

12

Može Lili!

super,,znači senf je tajni sastojak,,a isprobat ćemo slijedeće godine👍

Hvala Danka! ❤️

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)

Još recepata za ovo jelo

Ajvar od bundeve
antoinete

Ajvar od bundeve