Moj profil

Krastavčići kornišoni

60 minuta
24
Krastavčići kornišoni

Laka i brza priprema, a uvek uspe...

Laka i brza priprema, a uvek uspe...

Image
Nagradni natječaj
Otkrij nam svoj blagdanski recept. Prijavi se na CoolFood izazov i osvoji super nagradu!
Sudjeluj

Sastojci

10 kg kornišona
oko 5-6 l vrele vode za prelivanje
5 l vode za presolac
2 čaše od 2 dl soli
1 čaša od 2 dl šećera
1,9 dl esencije
10 gr vinobrana
10 gr konzervansa
Image
Nagradni natječaj
Otkrij nam svoj blagdanski recept. Prijavi se na CoolFood izazov i osvoji super nagradu!

Priprema

1.
  1. Krastavčiće dobro oprati pod mlazom vode svaki pojedinačno, pa ih preliti proključalom vodom. Prekriti ih stolnjakom i ostaviti do sutradan da se ohlade.
2.
  1. Staviti vodu za presolac da provri, dodati so, šećer, esenciju, vinobran, konzervans i biber u zrnu. Ostaviti i presolac do sutradan da se ohladi.
3.
  1. Sutradan iz krastavčića iscediti vodu u kojoj su se ohladili.
4.
  1. U čiste tegle (koje mogu da se zatvore poklopcima) napakovati krastavčiće tako da ostane što manje šupljina. Pri utiskivanju voditi računa da se ne oštete krastavčići, a ako se to dogodi, oštećene izvaditi iz tegle. U svaku teglu staviti plastični pritiskivač, da se ne bi podigli na površinu.
5.
  1. Kada su svi krastavčići spakovani u tegle (od 10 kg se dobije 20 klasičnih tegli), svaku teglu nalivati hladnim presolcem, vodeći računa da u svakoj tegli bude po par zrna bibera. Sačuvati višak presolca za eventualno dopunjavanje tegli.
6.
  1. Ostaviti tegle da odstoje do sutradan, pa dopuniti presolac ako je to potrebno.
7.
  1. Tegle dobro zatvoriti odgovarajućim poklopcima i smestiti u ostavu. Ovako pripremljeni krastavčići mogu i 3 godine da ostanu očuvani.
  • Krastavcici(1)
  • Zimnica(1)

6

Esencija je nerazblažena kiselina, koja se koristi za pripremu zimnice. Sirćetna kiselina je 9 % - tni rastvor esencije.

Sta je esencija?

Hvala puno na divnim rečima i na poverenju u moj recept, mirnikolic. Ovo je moj prvi recept u kategoriji "Zimnica". Nije da sve protekle godine nisam pripremala zimnicu, ali sam se nekako zadržavala na "ozbiljnijim" receptima... Međutim, nisam mogla da odolim a da ne ispišem ovaj receptić za kornišone, kada sam ih pre par dana pripremala... zaista je savršen i nikad nemam bojazan da li će se krastavčići održati. Javite utiske u toku zimske degustacije, ako ih pripremite.

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)

Recepti koji koriste slične sastojke

Medene paprike
devoted

Medene paprike