Moj profil

Krancli bez glutena ♥

24

Blagdani su pred vratima  a sa njima i spremanje keksića  prvi put  bez glutena.  Iako su osobe na Gluten Free prehrani navikle da provode vrijeme u kuhinji i uglavnom spremaju sve svoje gablece/ruckove u  home made* varijanti, te pravljenje blagdanskih kolačića bude veseli događaj u kojem učestvuje moja unuka, a unuk voli da zafrkava i kontrolira svojim umiljatim  pogledom. Djeca vole božićni duh i vrijeme  u kuhinji  naročito kada je tjesto u obliku lopte na stolu pa otkidaju komadiće i modlicom  rade razne oblike. A kada to uključuje i dekoraciju  onda nastaje prava utrka  između mojih pilića  i to je jedna nova, ma prava božična  bezglutenska čarolija.

Xina,♥☼ obećala  sam ti zapisati recept,  te ga  posvećujem teb i našem novom, lijepom  prijateljstvu  naravno Gluten Free  u 4 varijante  s jajima bez jaja   ili bez joguta mliječnog..s orasima  bez oraha, pa pogledajte i odaberite onu koja vama odgovara.. .

Blagdani su pred vratima  a sa njima i spremanje keksića  prvi put  bez glutena.  Iako su osobe na Gluten Free prehrani navikle da provode vrijeme u kuhinji i uglavnom spremaju sve svoje gablece/ruckove u  home made* varijanti, te pravljenje blagdanskih kolačića bude veseli događaj u kojem učestvuje moja unuka, a unuk voli da zafrkava i kontrolira svojim umiljatim  pogledom. Djeca vole božićni duh i vrijeme  u kuhinji  naročito kada je tjesto u obliku lopte na stolu pa otkidaju komadiće i modlicom  rade razne oblike. A kada to uključuje i dekoraciju  onda nastaje prava utrka  između mojih pilića  i to je jedna nova, ma prava božična  bezglutenska čarolija.

Xina,♥☼ obećala  sam ti zapisati recept,  te ga  posvećujem teb i našem novom, lijepom  prijateljstvu  naravno Gluten Free  u 4 varijante  s jajima bez jaja   ili bez joguta mliječnog..s orasima  bez oraha, pa pogledajte i odaberite onu koja vama odgovara.. .

Sastojci

♥ KRANCLI bez jaja I ♥
25 dag brašna bez glutena NUTRI FREE Mix per Pane (+još malo za doradu)
10 dag oprane masti ( u zamjenu maslac -margarin)
10 dag kristal šećera (samljeti u mlinčiću za kavau)
1 dcl jogurta ili voda od kuhane gf tjestenine
1 vailin šećer
♥ KRANCLI sa ORASIMA II ♥
30 dag brašna bez glutena NUTRI FREE Mix per Pane (+još malo za doradu) Možete staviti pola bademovog brašna od smjese ako imate (15 dag)
15 dag (3 žlice jušne masti) masti oprane u 7-8 voda* ( 20 dag maslaca -margarina)
10 dag šećera kristal (samljeti u el. mlinčiću za kavu)
10 dag mljevenih oraha ili tostiranih lješnjaka( ja sam stavila po 5 dag lješnjaka i oraha)
♥ za I i II varijantu krancla koristila pekmez od marelica domaći , može od šipka ili šljiva bez konzuervansa
♥III KRANCLI bez jaja s maslacem ♥
200 gr NUTRIFRET brašno bez glutena, 100 GR MASLACA (MOŽE 50gr maslaca+50 gr margarina), 80 gr šećera 80 gr jogurta mrvica soli /1/2 vamilin šećera po želji cimeta/
♥ IV KRANCLI bez jaja-POSNI*♥
100 GR NUTRIFRE + 100 GR SCHAR B mix, 80 gr masti, 75 ml voda GF od kuhane tjestenime 80 gr šećera + vanilin šećer cimet po želji i mrvica prstohvat soli,,
♥ V KRANCLI♥
250 g bezglutenskog brašna, 100 g putera, 100 g šećera, 100 ml vode, 1/2 kašičice praška za pecivo, vanilin šećer, džem čvrsti marelice, šipak, šljive..

Priprema

1.

Krancli  bez jaja  I 

Možete ih raditi sa maslacem ili margarinom..ja ih radim sa  domaćom ispranom masti (pogledaj u korak 4). Najprije sa mikserom razmekšamo maslac i šećeri dodamo ostale sastojke..

Kako ja radim sa domaćom masti ne radim sa mikserom nego  izmješam sa rukama  lagano je i brzo se povežu sastojci ..Stavim u posudu brašno bez glutena  NUTRI FREE Mix per Pane, ( na slici brašno pod A) prašak za pecivo i to malo na vrh noža..šečer  Kako za kupljeni šećer u prahu kažu da može sadržavati gluten u tragovima... jednostavnije mi je u električnom mlinčiću za kavu samljeti Kristal šećer (nisam ni u smeđi sigurna) te tako samljeveni šećer prosijem na situ i spremim u staklenku. Zamijesimo sve sastojke sa jogurtom..i masti vanilin šećer i limunovu koricu i to odradim rukama  na gumiranoj pobrašnjenoj podlozi (vidi na kolažu). Oblikujemo od tijesta loptu  i    ne stavim ga odmarati..već odmah  vadim oblike  male krugove  promjera 2,5cm (25mm)  sa čašicom od rakije..koju umoćim u brašno i malo otresem. Posložimo na papir za pećenje i pećemo u prethodno zagrijanoj pećnici  na 180°C cca 13-15 minuta  da ostanu bijeli a donja stranu provjerim i vidim jeli malko požutilo.. Pustimo da se kolutići ohlade i mažemo domaćim pekmezom od marelice šipka ili neki domaći ali da je bez konzervansa. Pošećerimo polovice i namžemo polovicu kolutića i spajamo dva po dva i pospremimo u kutiju limenu za keksiće....   

Za probu sam zamrzla jedan mali dio tijesta  i za koji dan ću vidjeti kako se ponaša..tako da zna,m za ubuduće.

Ako   ne koristite jogurt (zbog alergija neki koji imaju celijakiju ne smiju ni jaja ni laktozu ni mliječne prooizvode pa onda stavite  vodu od kuhane GF tjestenine i u noj rastopimo vanilin šećer)

2.

Krancli  s orasima II 

Ovi gore krancli u koraku 1   bez jaja i oraha  tako da sve sastojke umijesimo  ( Možete staviti 10 dag mljevenih oraha no ja sa staila 5 dag oraha i 5 dag tostiranih lješnjaka.  radila sam i sa bademom...  Zamijesimo tijesto i oblikujemo kuglu.. Režemo čašicom oblike i sve ostalo kao u koraku 1 radimo..

Ako imate bademovo brašno onda stavite pola od navedene smjese bademovog brašna.... Kako je dosta skupo...štedila sam ali jednoiom ći uh napraviti od samog bademovog brašna.


VAŽNA PRIMJEDBA :  Radila sam par puta i sa Schark Mix b  jer nisam imala Nutrifre brašno  jednom sam stavila pola nutrifre pola Schark  isto su keksi krancli  bili dobri  prhki...

3.

MAST ISPRANA : ako mast domaća ima miris onda je treba isprati u 7-9 voda . mast se za kolače iskljucivo topi i posebno sa trbuha, ona je bjela kao snijeg i bez mirisa i čuva se za kolače. Više o ispiranju masti ovdje na forumu. Tu ispranu mast koristim umjesto maslaca za orahnjaču i za prhke kolače.

Prati je iz par voda..U mast dodas vode tek da malo prekrije, onda dobro mutiti kasikom ili varjacom dok ne zapeni i sjedini se sve to...Odliti visak vode, doliti ponovo i tako par puta..Ako je koristis za medicinske i lekovite svrhe, preperi je iz 9 voda i videces koja je to mast Penasta, bela i bez trunke mirisa na przenu mast 

4.

ŠEĆER U PRAHU ne kupujem gotovi zbog glutena tragovima jer kupljeni kažu  da ima u tragovima.. Sameljem običan kristal šećer na el. mlinčić za kavu prosijem kroz sito i spremim u staklenku pomiješano sa banilin šećerom . Povremeno promiješam u teglici da se ne stvrdne a možemo staviti koje zrno riže).

AKO SE ŽELITE POIGRATI  BRAŠNIMA : dodajte malo kukuruznog GF brašna za žućkaste izvedbe kolačića, zobeno GF  brašno jako dobro ide u keksiće,   a mljevenim bademi* da i ne govorimo, jeste skupo bademovo brašno ali je pun pogodak..

5.

PRHKO tijesto je jedno  od najpopularnijih vrsta tijesta. Ima više namjena, koristi se u raznim pitama, za izradu slanih i slatkih keksa i kolačića. Spada u manje zahtjevna tijesta i idealno je za početnike tako  i malu dječicu zainteresiramoi evo ih  malo u kuhinju da se igraju sa nama, ujedno uzivamo svi skupa.


:   Koristim  sve isto kao u  običnim kolačima  koristim MAST ispranu ili samo zamijenim udio masnoće kiselim vrhnjem kod nas bez laktoze  Npr. ako  ide  2a dag maslaca onda stavimo  15  dag  maslaca  margarina  i 1 žlicu vrhnja (jogurta) tj. 50g vrhnja, stavimo  jaje jer u neka prhka ne ide jaje može i par žlica mlijeka  ali može i bez  mlijeka i jaja ..to je već stvar prakse i umijeće..

6.
  • ♥Dana 15..11. 2018 ♥ sam isprobala 3 i  4-tu i V varijantu  ovih krancli iz razloga jer netko ne voli mast  pa sam napravila  probu sa maslacem bez jaja  jer neki koji imaju celijakiju  ne podnose ili jaja ili  jogurt  pa je 4-ta varijanta  bez mlijeka tj jogurta i jaja  sa vodom od GF kuhane tjestenine.. Tijesto je odlično valja se super  i  jedino su malo tvrđi kad se ispeku ali nakon što odstoje dan dva su prhki...Kako sam u žurbi napisat ću malko opširnije  sad sam u žurbi ali sastojcke sam navela.. 

  • ♥ III KRANCLI bez jaja s maslacem
7.

IV KRANCLI bez jaja-POSNI*

  • Sastojci: 100 gr  Nutrifree brašno + 100 gr Schar B- mix, 80 gr masti, 75 ml voda GF od kuhane tjestenime 80 gr šećera + vanilin šećer cimet po želji i mrvica prstohvat soli,,  Priprema i postupak kao u  III -coj varijanti odlično se tijesto ponaša iako nema jaja ni mljeka tj jogurta.. Jedino što ovi keksići krancli  (III, IV i V ) nisu odmah mekani i prhki kao 1 i 2 varijanta već drugi dan kad malo omekane..onda su fino prhki tope se u ustima..
8.

 V varijanta     Krancli  bez jaja, oraha

Svaki recept za vanilice liči jedan na drugi. Nijanse u promeni razmera su u pitanju. Starinski šmek vanilica bez glutena i bez jaja postiže se ukusom putera i dodavanjem vanile.

Sastojci: 250 g bezglutenskog brašna, 100 g putera, 100 g šećera, 100 ml vode, 1/2 kašičice praška za pecivo, vanilin šećer, džem čvrsti  marelice, šipak, šljive..

Priprema:Pomješamo sve suhe sastojke i lagano ih umesiti sa mokrim sastojcima, s tim da se vanilin šećer prvo pomješa sa vodom na laganoj vatri. Ostaviti da se tijesto ohladi u frižideru cca 3 sata. Prije pripreme, izvaditi iz frižidera pola ure prije. Raazvučemo tanje tijesto, pravimo oblike i pećemo  oko 15 minuta na 180°C.kada su ispećeni namažemo đemom spojimo pospemo prije spajanja šećerom u prahu 

9.

ŠEĆER U PRAHU 

kupljeni može sadržavati gluten u tragovima, zato sameljem kristal šećer na električni mlinac za kavu i prosijem kroz sito i spremim u staklenku sa 1 vanilin šećerom koji koristite da je GF 

10.

Ako ste počeli raditi  tortu, kolač, ili /kekse prema receptu, nešto vam sne štima? Ako je tijesto je presuho.*.nee bojte se dodati još malo tekućine.. činimo sve polako i postepeno kako ne biste odjednom promijenili baš cijeli omjer sastojaka. Tijesto se mrvi*  dodamo  žutanjak ili cijelo jaje.  Nema fini šmek i bez ukusa* Mrvica  tj. prstohvat soli će to brzo riješiti  ili ako volite cimet* onda mrvica cimeta.. vanilin šećer   Kako radim sve odokativno otkad radim po GF principu ima teku i važem omjere  žlica koliko ima dag  grama kao i šalica  i kad je nešto dobro zapišem zapišem na papirić moji  mi kažu  ovo nije ovo je dobro ne mjenjaj zapiši  i tako spremim recept nanovo isproban bezglutenski u tekicu..Tako sam po ovom receptu Zarin keks    zabiljećila promjene i stavila recept ovdje na Coolku. Neki put nam se čini da su promjene toliko logične inema šanse da ih zaboravimo, no u onda još napravimo dva druga recepta, promijenimo  u svakom sastojku neki gram dag  i opet  zaboravimo omjere. Pametan piše,benast  pamti, dobro su govorili naši stari.

Posluživanje

PRHKO TIJESTO GLUTEN FREE Sastav prhkog  tijesta su: brašno, šećer, sol i masnoća.

Najčešće se koristi maslac, margarin no eto  koristim ispranu mast  a moguće je mast  zamijeniti i sa uljima, (npr. manje gorkim maslinovim uljem), u količini 20% manjoj od količine maslaca u receptu.
Kod bezglutenskog  tijesta koje je nešto drugačije  zbita je  struktura samog tijesta i smanjen je elasticitet, ovo bez glutena tijesto ne dozvoljava previše miješanja  niti oblikovanja.  Ipak, prhko tijesto ako zbrljamo, lako ga spasimo kada nešto u receptu . ne ide, što kod kruha ili biskvita nije slučaj. No ako imate osjećaj za tijesto  ja to pod rukom najbolje osjetim pa mnogo puta odokativo radim  no naučila sam vagati zapisivati u svoju novu bilježnicu GF    Ako se prhko tijesto koristi za pite tipa  krostate, može se napraviti bez jaja i bez praška za pecivo, tako i ovi krancli mogu i bez jaja  (ako je neki bezglutenac alergičan na jaja ili na mliječne proizvode  zamijenimo  kao ovdje jogurt sa  onom famoznom vodom od kuhane bezglutenske tjestenine.). 
Za izradu tradicionalnih  pita od jabuka, sira ili sl, dodaju se obično i prašak za pecivo i jaja kako bi kora bila deblja, sočnija i raskošnija.
Za keksiće i kolačiće, može se dodati i nešto praška za pecivo koji ima estetsku funkciju (da bi keksi imali ljepši i puniji oblik), no i da bi tijesto učinili lepršavijim i prozračnijim.  Osim već gotovih univerzalnih bezglutenskih mješavina brašna, neka GF  brašna u određenim omjerima i sa dodatkom škroba se isto mogu koristiti za izradu prhkog tijesta: kao  finije mljeveno kukuruzno i heljdino brašno grublje mljeveno rižino brašno

Ovisno o kvaliteti brašna i finoće mljevenja, (ali i prisutnosti aditiva u već gotovim mješavinama). čestice brašna bez glutena će se lakše ili teže povezivati u tijesto.

Kod problematičnog tijesta koje je vrlo suho te se jako  mrvi, potrebno je dodati više masnoća (maslac, vrhnje, ulja ili sl), ledene vode u vrlo malim količinama, sirupastih masa (meda, agavino,i javorovog sirupa, marmelada ili sl) ili nekih drugih sitnica kao tapioku, psylium, bambus koji povezuju tijesto i zamijenjuju gluten.

Umjesto masnoća, u tijesto se mogu umijesiti i mljeveni orašasti plodovi koji će svojim prirodnim masnoćama povezati brašno.  Odmaranje prhkog tijesta bez glutena prije same izrade nije nužno niti previše korisno. Kod nekih manje kvalitetnih mješavina brašna  i odmaže jer odmaranje u tom slučaju dodatno isušuje tijesto te ga čini krhkim ineupotrebljivim.

Kod glutenskih tijesta, jedno od uloga odmaranja je stvaranje i širenje glutenske mreže koje u našem kuhanju nema. Odmaranje bezglutenskih tijesta u frižideru ima smisla jedino ako tijesto postane premekano i prepodatno, gotovo otopljeno,, te ga je tako teško oblikovati.Zato prhko bezglutensko tijesto možete koristiti čim ga zamijestite.

Izvor: recepta   je   Zara keksi ili krancli ili vamnilice..pa sam prilagodila u GF verziji.

  • Bez-glutena(2)
  • Bozic-gf2019(1)
  • Kolaci-suvi(1)
  • Gluten-free(1)
  • Kolaci-gluten-free(1)
  • Biscuit-is(1)

18

Baš ste mi uljepšali jutro sa komentarom i lijepim slovcima..Nadam se da nekom pomogne..trudim se  i zbog  svojih zbog dijagnoze  tu će lakše se snaći nego u bilježnici u kojoj zapišem pa zapišem opširmno ..eto hvla  uz lijep pozdrav i svako dobro u nadolazećim blagdanima..

Draga Anka uzivam u Vasim bezglutenskim receptima, zaista se vidi sav trud i ljubav koju unosite kroz recepte.🤗

♡ zahvaljujem na javljanju i pohvalama...drago mi je za ovaj recept i i jestte meni nyjdraza 2 varijsnta s orasima ali i prva HVALAAAA&♡♡♡♡♡&