Moj profil

Kotonjada

54
Kotonjada

.

.

Sastojci

3 dunje (količina po želji)
šećera ista količina kao kuhanih, ocijeđenih dunja
1 limunov sok na 1 kg dunja
lovorovo lišće

Priprema

1.

Dunje dobro obrišite od dlačica grubom krpom, pa operite. Prerežite na 4 dijela i izvadite sjemenke i tvrđi dio oko sjemenki, ne treba ih guliti. NEMOJTE bacati sjemenke, pune su pektina (kako ih iskoristiti, na kraju recepta).

Izrežite dunje na kocke, stavite u posudu i prelijte vodom samo da ih prekrije. Stavite kuhati i kad voda uzavre, kuhajte još cca 15 minuta, ili dok dunje ne omekšaju. Kuhane dunje ocijedite, ne pritiščući ih, već koliko se same ocijede.

Ispasirajte ih štapnim mikserom.

VODU SAČUVAJTE!

2.

Pomiješajte u posudi pasirane dunje i istu količinu šećera, pa kuhajte na laganoj vatri uz povremeno miješanje da se ne prime za dno. Što je smjesa gušća, više pršče i treba skoro stalno miješati. Bilo bi dobro ako imate staviti poklopac-mrežicu za zaštitu od prskanja.

Pred kraj dodajte sok od limuna.

Gotovo je kad promiješate kuhačom i iza kuhače vidite dno posude. Vruće izlijte u lagano nauljeni kalup ako je za kraće stajanje. Ako je za duže stajanje ulje nije pogodno jer užegne, pa kalup radije oplahnite vodom. Ostavite 24 sata da se stegne, pa pažljivo okrenite na lim obložen papirom za pečenje na koji ste rasporedili lovorove listove. Neka se suši par dana pa umotajte u masni papir ili spremite u kutiju na hladnom mjestu.

U kotonjadu možete pred kraj kuhanja dodati krupno rezane orahe ili gotovu kotonjadu ukrasiti polovicama oraha.

3.

Napomena:

Vodu i sjemenke od dunja sačuvajte i iskoristite ako istovremeno kuhate džem od dunja, ili pravite žele od dunja. U vodi ćete kuhati sve što očistite od dunja, sa dodatkom šećera i limuna.

Ili samo u toj vodi skuhajte jabuke za kompot.

  • Dunje(9)
  • Kotonjada(2)
  • Zimnica slatka(1)
  • Dunja(1)
  • Kotonjata(1)
  • Zimnica(1)

60

Na svu sreću po moju liniju, ja ne volim pretjerano. Ali znam tko voli, pa sam uglavnom podijelila 🙂

Divna je, obožavam je ali tako je opasna za kg....kad je imam onda nemam mjere👏

Hvala tebi na isprobavanju i lijepim slikama. Predivna ti je, boja je nebitna ako je okus dobar. 🤗

Ovako je ispalo drugima