Moj profil

Košnice

120 minuta
55
Košnice

Prelepi spoj oraha, cimeta i tečnog punjenja.

Prelepi spoj oraha, cimeta i tečnog punjenja.

Sastojci

Podloga
2 - 3 lista Oblande
Testo
3 komada Belanceta
600 gr Šećera u prahu
300 - 350 gr Mlevenih oraha
10 gr Cimeta
Fil
3 komada Žumanceta
1 komad Jajeta
200 gr Šećera u prahu
250 gr Margarina
Na vrh noža kakaoa

Priprema

1.

Podloga

Plastičnim kalupom od oblande iseći podloge. Potrebno je oko 60 - 70 komada podloga za ovu količinu. Umesto podloge od oblande može se koristiti neki čajni keks okruglog oblika i približnog prečnika kao kalup.

2.

Testo

Mutiti tri belanca sa 600 gr prah šećera. Kad se umuti dodati cimet po želji, otprilike 1 kesicu cimeta. Umešati mlevene orahe. Količina oraha zavisi od veličine belanaca, obično je to od 300 - 350 gr oraha. Nauljiti dlanove i od umućene smese praviti kuglice i valjati ih u sitno mleven plazma keks. Složiti ih na tacnu i pokriti platnenom krpom da se ne suše. Veličina kuglice se proceni na osnovu veličine kalupa. Kuglica mora da upadne unutra, i da ne viri napolje.

3.

Fil

Žumanca, jaje, šećer i margarin staviti na kraj šporeta ili na paru i otopiti zajedno. Dodati kakao na vrh noža po želji. Izmešati varjačom da se sve sjedini. Kuvati malo da se ugreje ali da ostane tečno. Paziti da ne zagori.

4.

Postupak

Spremiti plastičnu tacnu na koju ćete stavljati gotove košnice, tanjir sa mešavinom sitno mlevenog plazma keksa i prah šećera, spremljene kuglice, fil i kalup. Kalup umočiti u mleveni keks sa prah šećerom, otresti višak. Ubaciti kuglicu. Kažiprstom je utisnuti u sredini i blago pritisnuti prema ivicama kalupa, ni prejako ni preslabo. Nasuti kašičicu fila u sredinu, staviti oblandu odozgo i blago pritisnuti. Okrenuti kalup naopako, sa oblandom na dlan. Uvrnuti ga par puta da košnica polako ispadne iz kalupa. Ako se malo zalepila malo je nožem odvojiti od ivica i probati je izvaditi. Odložiti je na plastičnu tacnu. Ako sa strane curi malo fil, to je normalno. Kad su sve gotove, ostaviti ih na hladnom da se malo prosuše. Posle mogu da se stave u frižider ili zalede. Obično se desi da se neka ne odvoji od kalupa ili ne uspe, te su dobre za prvu degustaciju :-).

5.

Slika

Košnice se nalaze  u drugoj koloni na tacni, gledano se desna na levo.

Prijatno :-)

  • Sitni kolači(3)
  • KOŠNICE(2)
  • Božić(2)

3

Jako lepi kolaci.

Prelepo i uradjeno i slozeno😵

Ovde je sve prelepo, ne samo kosnice 🙂

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)