Moj profil

Kiselo zelje, kupus

107
Kiselo zelje, kupus

kiseljenje zelja (kupusa) na lođi u stanu prenesla  sam ovaj način kiseljena koji vućem još od doma u drvenoj bačvi.. jedina razlika što nije drvena bačva..i nije u podrumu. Evo kako ja kiselim zelje u uvjetima stana.. bez da ga držim u stanu dok se kiseli. Nije sad vrijeme već sam skoro sve potrošila.. ostalo tek za jednu sarmu i malo za dinstati, kao i buncek sa zeljem tzv *lički mrs*..na salatu uz police…ali ono nama najviše odgovara u hladno zimsko vrijeme…

kiseljenje zelja (kupusa) na lođi u stanu prenesla  sam ovaj način kiseljena koji vućem još od doma u drvenoj bačvi.. jedina razlika što nije drvena bačva..i nije u podrumu. Evo kako ja kiselim zelje u uvjetima stana.. bez da ga držim u stanu dok se kiseli. Nije sad vrijeme već sam skoro sve potrošila.. ostalo tek za jednu sarmu i malo za dinstati, kao i buncek sa zeljem tzv *lički mrs*..na salatu uz police…ali ono nama najviše odgovara u hladno zimsko vrijeme…

Sastojci

50 glavica zelja ( ostavim 6 cjelih a ostalo se nariba ne veći drveni ribež) cca 50-60 kg zelja
50-70 dag krupne morske soli možet staviti na 50 kg 1,5 morske soli mno ja godinama odokativno stavljam svi red po šaku soli i nikad se nije pokvarilo
30 dag kukuruza u zrnu
10 dag crnog papra u zrnu
1 plastićna bačvica veća

Priprema

1.

Ovo je doslovce način na koji su moji roditelji kiselili zelje.. samo je bila drvena bačvica, bukova daščica i kamen te čista platnena salveta. I kad bi kiselili zelje mala djeca bi gazila po zelju da ga što bolje natisnu..
Evo kako sam to kiseljenje prenesla u stan tj. na lođu.. da izbjegnem neugodni miris širenja u stanu… ali ni na balkonu nema neugodnog mirisa.(samo malo jer ga svaka 2-3 tjedna nakon 40 dana ne otvaranja.. počistim tj tekućinu ili rasol jer mi to volimo piti a najviše zbog famoznog “vitamina “C u rasolu, ali pazite odlićno je i za zatvor pa oprez…

2.

Nabavim ličko ili ogulinsko (iz Josipdola), ali ove godine sam kupila varaždinsko na placu (i usput kupila kukuruz u zrnu) isto odlično to je ovo na slici. Kada kupimo zelje obićno pripazim da imam 5-6 ljepih glavica zelja za sarmu. Zelje mi stoji par dana na balkonu (tako su radili i moji roditelji).

3.

U dnevnom boravku stavim stare plahte, pripremim plastićnu bačvicu, sol kukuruz i papar u zrnu, par listova lovora. Očistim glavice od oštećenih listova tako da mi budu ljepe glavice, zdrave i pazi ako ima koja crna točkica odstrani..

Na drveni ribež a imam i plastićnu veliku posudu naribam zelje. I kad je sve zelje naribano.. sljedi ovaj postupak..

4.

Oštricom noža izdubim glavicama u korjenu udubinu i napunim solju i slažem tako da je glavica sa udubinom korjena ispunjena solju okrenuta prema gore.

5.

  Na dno plastične bačvice stavim par listova zelja da pokrije dno  i pospemo sollju ..zatim malo naribanog zelja i to se jako natisnem rukama  (to su  nekad radili muški članovi u ličkom kraju) onda 2-3 glavice zelja s tim da da je glavica sa udubinom korjena ispunjena solju okrenuta prema gore. Od gore navedene količine soli uzmem šaku soli i pospem po zelju stavim dio papra u zrnu i kukuruz u zrnu…Zatim opet narezano zelje, pospem malo solju i dobro natisnemo rukama  tako da se pod šakama osjeti sok od zelja, jako koliko god možeš, opet 2-3 glavice zelja na isti način i opet red zelja pospem solju i stavim papar u zrnu i kukuruz u zrnu. Moji roditelji nisu stavljali lovor , ali ga ja stavim…I tako red glavica red ribanog zelja dok ga ima..

Jako se dobro mora nabiti jer što se bolje nabije i zelje je bolje (tako je moj otac govorio) i odmah ga stavim na lođu (balkon) ostavim malo otklopljeno preko noći i sutradan nalijem prokuhanu vodu ohlađenu i procjeđenu, stavim drvenu bukovu daščicu, platnenu salvetu i kamen i hermetički zatvorim plastičnu bačvicu. Najbolja mi je ona s crnim poklopcem (ali nakon 25 godina sam ju promjenila jer ipak poprimi miris).

No možete gore staviti plastičnu bocu punu vode kao što ima na slici od anka56.. odlično je i isprobano..


Možete stavit malo hrena ili zdravu žutu dunju i to su moji znali staviti.

6.

Sutra dan provjerim da li ima dovoljno vode koja mora prekriti  zelje  jer zelje popije vodu pa dolijem još vode(stavim plastičnu rešetku i kamen) tako da je i voda iznad rešetke i kamena u vodi.  Kamen više ne stavljam nego plastičnu rešetku na nju velike široke boce napunjene vodom (one boce od 3l od destilirane ili 5l)  Zatvorim hermetički bačvicu sa crnim poklopcem omotam starom debljom dekom dobro bačvicu (ja omotam s dvije deke stare samo za tu svrhu). I ne otvaram zelje 40 dana. Bitno je da je bačvica  dobro  hermetički zatvorena ( kad se zatvori  NE otvarati 40 dana) i da nema dodira sa zrakom, i  rasol i zelje će biti žuto i bistro i ne treba ga čistiti  ..

Zelje se je nekad čistilo  u davna vremena  jer su se stavljale daščice bukove i platnena krpa  jer nije bilo ovih plastičnih bačvi sa crnim poklopcemi hermetičkim  zatvaranjem.

7.

Ako nemate kamen može poslužiti i plastićna posuda napunjena vodom ili vrećica čvršća (može i dupla ) napunjena s vodom i čvrsto ju zavezati i staviti na vrh zbog težine..Bukova daščica je naravno dobra za održavanje čvrstine zelja(tako su govorili stari Ličani), a kukuruz u zelju vole moji u obitelji i zato ga stavim i više..

8.

Nakon 40 dana otvorim i malo ga properem, kamen i daščicu i promjenim platnenu salvetu i to radim svaka 2-3 tjedna, nekad prođe i mjesec dana ali ništa mu ne smeta. Uvjek treba paziti da ima vode, a očistim ga na način da izbacim dio tekućine rasola i dolijem 3-4 litre prokuhane ohlađene i kroz gazu procjedim vodu..ali rasol je fini nije ni prekiseo …mi to volimo popiti kao sokić..

9.

Obićno kiselim zelje krajem 9-og mjeseca ili najkasnije početkom 10-og mjeseca ali vodim računa da to bude 20.9. jer onda za Sisvete volim napraviti prvu sarmu ili pak buncek s zeljem a i uz police je super kao salata. Ima ovdje od prije recept od meme ima puno slika i postupak, ali vidim da ona kiseli glavice i tu je ljepo opisan postupak u slikama za kiseljene zelja i ima bolje uvjete te radi to u dvorištu.

Recept kiseljenja  ribanog zelja : Kiseljenje ribanog kupusa  byfataRI

Za brzo kiseljenje zelja (kupusa) ima odličan recept od Nale 

A kako su me zatražili za postupak kiseljenja (a to radim u stanu u boravku ) odlučla sam ga staviti kao recept jer se malo razlikuje (kod mene je odmah gotovo fino sitno narezano odmah za pripremit). Na jesen kad budem kiselila sve radnje ću poslikati i ubaciti sličice znaći krajem 9-og mjeseca( nadam se da ću savladiti kolaž sa slikama pa da sve ljepo prikažem na jednoj slici)..

10.

Moja prijateljica kiseli isto ovako zelje ali ga stavlja 3 tjedna u kupatilo a ja ne i baš ne vidim neku razliku. Eto ove godine joj je omlitavilo zelje i spasila ga je da mu je dodala malo octa i svoju bukovu daščicu sam prepolovila i dalo joj da popravi zelje..jer navodno i ona ima to nešto.. i zelje joj se oporavilo..
slika izbliza

evo slika lički mrs zelje i meso
Sarma pećena
Sarma od krumpira
fino ide uz ličke police

11.

Primjedba:  inaće   kiselim zelje  i najviše ga koristimo zimi od 1.11 pa do Uskrsa...no  nekad i više skiselimo i ostane i preko ljeta...i tako hermetički zatvoreno  nas dočeka i ljeti i u jesen imam odlično kiselo zelje  koje se može koristiti tijekom cijele  godine..provjereno dobro...

Posluživanje

Mislim da bih mogla spomenuti i BRZO kiseljenje zelja sa octom ( to nisam probala ali je navodno dobro.)..
Evo recepta: 1 kg zelja, 2 dcl octa, 20dag šečera, 3 lista lovora..
Zelje očisti, izribaj,posoli žlicom soli. Octu dodaj 6 dcl vode i šečer i lovor pa prokuhaj. Kupus dobro ocjediti, stavi u posudu i zalij skuhanim rasolom pa pokrij pergamentom. Za 5-6 dana zelje je spremno za jelo.

  • Zimnica(7)
  • Kiseli kupus(6)
  • Kiselo-zelje-postupak(3)
  • Kupus(2)
  • Lička kuhinja(1)
  • Slanodrbisa(1)
  • Vrt1(1)
  • Zelje(1)
  • Kupus, kiseli(1)

51

Ono što je najvažnije je da bude na toplom, ima dovoljno soli i da kupus bude sav pokriven vodom (nabijen)

I kukuruz mogu uzeti zamrznuti ili baš mora svjež

Hvala puno (Na žalost zakasnila sa pekmezom od šljiva

orsetta  ♥ stavila sam recept u događaj...nažalost jako sam malo na Coolki ujutro od 5,30-6,30  i onda odoh od doma i nav ečer se kasno vraćam  Da  nisam baš nešto se pripremila za događaj...ali eto 1-2 sličice....

vrabec-te-dal  ♥nisam nikad kiselila u staklenkama jer dvije vreće zelja (cca 50-60kg) je  haha previše za staklenke...no kiselila sam repu u staklenkama u manjim količinama i bilo je ok.  Ima recept od Meme  u staklenkama  ali kako ga spremiti na proljeće  u staklenke da bude za jesen..iako sam  pretprošle godine mislil da sam očistila bačvu..bila je zatvorena i kad sam najesen otvorila bačvu  koje ugodno iznaneđenje  ono zelje odlično  je bilo..eto može i moja susjedica sa Coolke potvrdit....

Draga Anka ti bi za igricu "Jesen n mom stolu" mogla komotno da staviš sliku ribeža za kupus, vrlo impresivno deluje, a daje toliko divnih asocija.

Ovako je ispalo drugima