Moj profil

Kiseljenje zelja

13
Kiseljenje zelja

Ovih dana, pomagao sam punici kiseliti zelje. Postupak je jednostavan, a ako vas zanima, ovdje možete saznati kako: https://youtu.be/m-yFOti3xko

Ovih dana, pomagao sam punici kiseliti zelje. Postupak je jednostavan, a ako vas zanima, ovdje možete saznati kako: https://youtu.be/m-yFOti3xko

Sastojci

50 kg zelja
3 kg soli

Priprema

1.

Detaljan prikaz pogledajte i u videu: https://youtu.be/m-yFOti3xko

2.

Zelje / kupus koje koristite za kiseljenje mora odstajati nekoliko dana prije kiseljenja. Ne smijete kiseliti friško odrezano iz vrta... 

Koristite tvrđe/nabijenije glavice, mekše možete koristiti ako ćete kiseliti narezano zelje.

Očistiti vanjske listove (skinuti sve oštećene listove), listovi moraju biti potpuno čisti.

3.

Izdubiti i izvaditi korjen iz glavica (sve prikazano u videu)

Izdubljenu rupu napuniti solju i ostaviti da odstoji (najbolje preko noći)

4.

Zaliti mlakom vodom u kojoj je dobro razmućena sol. Prekriti zelje s vodom ako je moguće potpuno.

Ako je posuda premala kao u našem slučaju, zelje će se kroz par dana opustiti i biti će potpuno u vodi (ako se radi o samo par centimetara)

5.

Na zelje se stavlja plastika/tacna/mrežica... na koju se stavlja kamen koji će držati zelje ispod razine vode. Kod nas je to privremeno samo dobro pričvršćen poklopac, a kasnije na tacnu dolazi i kamen.

Ako je u vodenoj smjesi premalo soli, zelje se može pokvariti pa je zato bolje posoliti malo više, a kasnije isprati ako je potrebno.

6.

Ako je zelje u toploj prostoriji, biti će dovoljno 3 tjedna za kiseljenje. U hladnijoj prostoriji, postupak će trajati duže.

Ako primijetite da se tijekom stajanja voda zamutila, potrebno ju je promijeniti (voda+sol)

Slanoću vode probajte sami, mora biti vrlo slana.

  • Zimnica(1)

4

  eto kako god radili, bitno je da se fino papa 😁 Veliki pozdrav! 👋

Mi nikad ne stavljamo ovoliko soli i kupus nam još nikad nije propao. Na 20 glavica kupusa stavimo oko 750 g do 1kg..sad ne znam kolika nam je težina kupusa jer kupujemo na komad...So obično rastvorimo u vreloj vodi i kasnije je izmešamo sa hladnom vodom i mlakom vodom nalijemo kupus. Nekad ga nalijemo i sa hladnom vodom ali nam onda uzme mnogo duže da se ukiseli...Bravo za tebe i tvoju taštu.

Prije smo kiselili kupus bas kako opisujes.Sol je jako važna,ona je kao nekakav konzervans.Sada već godinama režemo,par glavica ostavimo za sarmu.Mislim da ćemo od slijedeće jeseni opet kiseliti na ovaj način,lakše je nego sve rezati.Dobro je sve opisano i prikazano.

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)

Recepti koji koriste slične sastojke

Sarma
smile2204

Sarma