Moj profil

Keske

60 minuta
39
Keske

Evo jos jedan recept od moje mame. Keske se u mojoj obitelji vec od davno pravi i to obavezno za Badnju Vecer i Bozic. A ja ga ponekad i vako napravim ovim danima posto je zdrav za dijecu i ukusan a mi ga volimo.

Evo jos jedan recept od moje mame. Keske se u mojoj obitelji vec od davno pravi i to obavezno za Badnju Vecer i Bozic. A ja ga ponekad i vako napravim ovim danima posto je zdrav za dijecu i ukusan a mi ga volimo.

Sastojci

za
Sastojci za keske
1 Cijela kokosh
500g Psenice(bungura)
1 Mala zlicica soli

Priprema

1.

Stavite kokosh da se kuha u serpu i dodaj te soli(kokos se od prilike kuha 1 sat).

2.

Stavite u jednu posudu keske i zalite ga vrelom vodom i ostavite da se odmara sat vremena(1hr).

3.

Nakon sat vremena ocijedite keske i stavite ga u serpu istu di je se kokosh kuhala i nalite malo vode, kuhaj te keske uz stalno mijesanje jedno pola sata dok psenica nije skuhana. Zavisi do vas koliko vode volite ako volite da je gusto keske manje vode stavite. Treba da vam keske izgleda kao riza gusto.

4.

Kokosh kuhanu izvadite u posudu i odvojite meso od kosti i kozu odstranite i zatim to meso sitno iskomajte rukama.

5.

Kada vam je keske kuhano dodaj te meso u keske i dobro promijesaj te sve, ako vam nije dovoljno slano onda dodaj te jos malo soli.

6.

Kada vam je keske gotovo za jesti, istopite butter(nemora biti butter moze bilo koja masnoca kao mast, ulje, margarin) i zalite keske sa butterom da vam bude ukusno i manje suho.

Posluživanje

Ako nemozete naci bungur (mada ga ima u svim turskim radnjama), onda uzmite psenicu u zrnu i operite je pod mlakom vodom, stavite kuhati 10 minuta, zatim je ohladite i sameljite na masinu za meso i dobili ste bungur.

  • Brankai-probala(1)
  • Sve-5(1)
  • Etno(1)
  • Kecket(1)
  • Piletina(1)
  • Isprobano(1)

22

E ovo je pravo keške!!! Predobro!🤗

Ukucala sam “keške” u pretragu da vidim ima li recept pošto je to kod nas (istočni dio BiH/R.Srpske) uobičajeno jelo za velike praznike (obavezno Božić i Krsna slava (ako je mrsna)), a znam da je u mnogim krajevima nepoznato! Samo što se kod nas pravi isključivo sa ječmom, a ne sa pšenicom i pravi je specijalitet, pogotovo onima koji ga prvi put probaju! Keške se soli tek kad se poslužuje!

http://www.coolinarika.com/slika/246103 i mi ga obožavamo. Samo što se u kraju gdje su me podučili rekli da je to kečket. Ali to je to! Super klopica koju mogu češće jesti. Petica za objavu receptića.

Ovako je ispalo drugima