Moj profil

Juva od palente

18
Juva od palente

Kukuruzna palenta nije samo jednostavan prilog. Od nje Ličani pripremaju juhu, uspješno uskače u ulogu glavnog jela, ali i finog deserta.

Kukuruzna palenta nije samo jednostavan prilog. Od nje Ličani pripremaju juhu, uspješno uskače u ulogu glavnog jela, ali i finog deserta.

Sastojci

1 kg kukuruznog brašna
3 l vode
1 žlica masti ili ulja
tekući jogurt ,kiselo mljeko

Priprema

1.

Zauhati vodu u široj posudi, posoliti i staviti 1 žlicu masti ili ulja. Kad voda zavrije cijelo brašno odjednom uspite u sredinu posude. Brašno mora ostati kao hrpa (lopta) i sa strane kuhačom zalijemo tu tzv loptu i sa strane se juha gusne.

2.

Tako kuhati cca 10-tak minuta, zatim se šefrkom ili kutlačom (velika žlica za juhu) odvoji juha posebno u posudu za juhu.

3.

Preostala voda i brašno se izmješaju i palenta se kuha do kraja.

4.

Juha se pomješa s nekoliko žlica kiselog mlijeka.
Palenta sa kiselinom

Posluživanje

NA GACKOM ČAKAVSKOM DIJALEKTU: Kad se kuva palenta, aoče se imat i juve od palente, unda se u kotal ili padelu nažbrija više vode. U kuvanu vodu se odjedamput strese brašno u vrpu, ne miša se i pušći se da tako voda kuva. kad se vidi da je voda gušča, šefarkom se odvadi juva u posebnu padelu, a palenta se zamiša i kuva do kraja. Još se metne žlica kiseline, kaj da je unda bolja juva. Ali juva od palente se zna poljat po kuvanoj palenti da bude mokrija i s kiselinom. Juvom od palente se poljiva i kiselo zelje iz bačve da se lakše more protisnut.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o receptu i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.

Ovako je ispalo drugima