Moj profil

Juva od palente

18
Juva od palente

Kukuruzna palenta nije samo jednostavan prilog. Od nje Ličani pripremaju juhu, uspješno uskače u ulogu glavnog jela, ali i finog deserta.

Kukuruzna palenta nije samo jednostavan prilog. Od nje Ličani pripremaju juhu, uspješno uskače u ulogu glavnog jela, ali i finog deserta.

Sastojci

1 kg kukuruznog brašna
3 l vode
1 žlica masti ili ulja
tekući jogurt ,kiselo mljeko

Priprema

1.

Zauhati vodu u široj posudi, posoliti i staviti 1 žlicu masti ili ulja. Kad voda zavrije cijelo brašno odjednom uspite u sredinu posude. Brašno mora ostati kao hrpa (lopta) i sa strane kuhačom zalijemo tu tzv loptu i sa strane se juha gusne.

2.

Tako kuhati cca 10-tak minuta, zatim se šefrkom ili kutlačom (velika žlica za juhu) odvoji juha posebno u posudu za juhu.

3.

Preostala voda i brašno se izmješaju i palenta se kuha do kraja.

4.

Juha se pomješa s nekoliko žlica kiselog mlijeka.
Palenta sa kiselinom

Posluživanje

NA GACKOM ČAKAVSKOM DIJALEKTU: Kad se kuva palenta, aoče se imat i juve od palente, unda se u kotal ili padelu nažbrija više vode. U kuvanu vodu se odjedamput strese brašno u vrpu, ne miša se i pušći se da tako voda kuva. kad se vidi da je voda gušča, šefarkom se odvadi juva u posebnu padelu, a palenta se zamiša i kuva do kraja. Još se metne žlica kiseline, kaj da je unda bolja juva. Ali juva od palente se zna poljat po kuvanoj palenti da bude mokrija i s kiselinom. Juvom od palente se poljiva i kiselo zelje iz bačve da se lakše more protisnut.

  • Lička kuhinja(1)
  • Kukuruzna-juha(1)
  • Juha(1)
  • Kukuruz-palentaaa(1)

22

Vegi56.ANI   drago mi je i hvala za krasne fotke u galeriji uz recept....

Baš sam ti guštala danas u ovoj finoj juhici.Ostatak palente čeka sutrašnju inspiraciju!Hvala ti Anko na receptu,pozdravljam te!

promakla mi ova tvoja juha koja bi mi se sigurno svidjela a da ne govorim kako bi MM  ličanin tek uživao u njoj 🙂

Ovako je ispalo drugima